ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Η επίσκεψη των υπουργών στον Έβρο δεν μπορεί να εφησυχάσει το λαό της περιοχής, αντιθέτως, δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία και απαιτεί την κινητοποίησή του.

Για το ζήτημα των καταστροφικών πλημμυρών το μόνο που ακούστηκε ήταν ότι θα εφαρμοστεί το ίδιο νομικό καθεστώς με αυτό των περιοχών που έπληξε ο «Ιανός». Δυστυχώς, όμως, η εμπειρία από τις περιοχές που έπληξε ο «Ιανός» είναι αποκαρδιωτική για το λαό. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις τα στοιχεία είναι αμείλικτα 5 μήνες μετά, αφού μόλις το 50% των επιχειρήσεων έχουν λάβει το 20% της καταστροφής τους. Ενώ για τις αποζημιώσεις στις κατοικίες, τα ψίχουλα που δόθηκαν δεν έχουν καλύψει την συνολική ζημία των νοικοκυριών. Για τους αγρότες και παρά τις υποσχέσεις για  αποζημιώσεις στο 100%, τα ίδια τα στοιχεία και οι διαμαρτυρίες των αγροτοκτηνοτρόφων τους διαψεύδουν, αφού ούτε στο 100% της ζημιάς είναι, ούτε δίκαιες είναι για αρκετές περιπτώσεις.

Τα ίδια περιμένουν και τους κατοίκους στον Έβρο, όπως δείχνουν και τα πρώτα σημάδια, μιας και δεν καταγράφονται οι ζημιές σε λέβητες, καύσιμη ύλη, αυτοκίνητα, μηχανές, ότι υπάρχει εξωτερικά των οικιών, ενώ στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα μέτρα αυτά ούτε επιλέξιμα είναι από την ΕΕ ούτε προτεραιότητα των κυβερνήσεων που διαχρονικά ακολουθούν τη λογική κόστους – οφέλους. Φαίνεται ότι οι αποζημιώσεις ψίχουλα για το λαό κοστίζουν λιγότερο από τα αναγκαία έργα που δεν θα επιφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι όμως ζήτημα ζωής όπως αποδείχτηκε και στην Αλεξανδρούπολη με τραγικό τρόπο.

Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, ζουν με την αγωνία της επόμενης βροχής και προσπαθούν με ό,τι δυνάμεις και μέσα έχουν να ορθοποδήσουν. Είμαστε στο πλευρό τους και διεκδικούμε άμεσα αποζημίωση στο 100% και την έναρξη των απαραίτητων έργων. Τίποτα δε θα χαριστεί, γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας των ίδιων των κατοίκων και σε αυτόν ως ΚΚΕ θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός Βουλής. Ήδη έχουμε κάνει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για τις αποζημιώσεις, ενώ έχουμε καταθέσει ανάλογη ερώτηση στην Ευρωβουλή για τη χρηματοδότηση αποζημιώσεων και αντιπλημμυρικών έργων αλλά και σχετικές τροπολογίες στην έκθεση σχετικά με «την επανεξέταση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ)».

Στο ζήτημα της επέκτασης του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την απόλυτη εναντίωσή μας. Η επιμονή της κυβέρνησης να συνεχίζει η χώρα μας να είναι φυλακή προσφύγων και μεταναστών, ρόλο που της έχει προσδώσει η ίδια η ΕΕ με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είναι μια βασική αιτία του προβλήματος, στο οποίο μεγάλη ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που ακριβώς στήριξε την εν λόγω συμφωνία. Δεν είναι, όπως παρουσιάζεται, λοιπόν η εμμονή ενός υπουργού που άλλωστε στηρίχτηκε από τον πρωθυπουργό και στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η ίδια πολιτική υλοποιείται και στα νησιά του Αιγαίου και τώρα και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά ή διευκολύνει τις επιθέσεις ενάντια σε λαούς, για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Η συμμετοχή αυτή γίνεται, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, προσδοκώντας ένα μέρος από τη λεία να καρπωθούν και οι ντόπιοι εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, κτλ. Έχουν δηλαδή μέρος της ευθύνης για τη δημιουργία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Συνδέεται και με την άσκηση – πρόβα πολέμου που θα διενεργηθεί το επόμενο διάστημα, περνώντας από την περιοχή μας πρωτοφανής αριθμός ξένων στρατευμάτων, η οποία πρέπει να συναντήσει την εναντίωση του λαού της περιοχής.

Ο λαός, ειδικά του Βόρειου Έβρου, έχει βιώσει στο πετσί του τη μετανάστευση και δεν πρέπει να βρίσκουν πάτημα ρατσιστικές φωνές, χρειάζεται να τις απομονώσει γιατί υποσκάπτουν τον αγώνα του, εμποδίζουν τη μαζικότητά του, τον προσανατολισμό του στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του. Επίσης, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να συκοφαντήσει τον αγώνα του, να περάσει τελικά την πολιτική της.

Υπάρχουν οι δυνάμεις και πρέπει να βγουν ακόμα πιο μαζικά στο προσκήνιο, να δυναμώσει ο αγώνας για:
Ούτε κλειστά – ούτε ανοιχτά κέντρα. Όχι στις φυλακές της ΕΕ. Απεγκλωβισμός τώρα.

⦁ Να μη γίνει καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, να κλείσει η υπάρχουσα δομή, όπως και όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά.

⦁ Να υπάρξει άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη Θράκη και τα νησιά και μεταφορά τους σε ανθρώπινες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, προκειμένου, με γρήγορες διαδικασίες, να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους ώστε να μπορούν από εκεί να αιτηθούν άσυλο. Παράλληλα να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες ασύλου στη χώρα ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους.

⦁ Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

⦁ Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες με άμεση μεταφορά τους από το ΚΥΤ Φυλακίου σε ειδικές δημόσιες δομές φιλοξενίας που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, να λάβουν αμέσως άσυλο και να επισπευστούν οι διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης

Προηγούμενο άρθροΚώστας Βενετίδης: “‘Ακαιρες οι δηλώσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Δεν υπήρχε καμία ακρότητα στη συγκέντρωση της Ορεστιάδας”
Επόμενο άρθροΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ …ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ~ Η  Βασιλεύουσα πέφτει πάντα από μέσα (από τον Ηλία  Ν. Ηλιακόπουλο)