Αναρίθμητα είναι τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι ασθενείς και υγειονομικοί στις κρατικές δομές Υγείας στις Περιφερειακές Ενότητες Εβρου και Ροδόπης, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας. Για τις μεγάλες ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου και στα Κέντρα Υγείας Σαπών, Σαμοθράκης και Σουφλίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, Αν. Ξανθό, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.

Το ΚΚΕ ζητάει για όλες τις δομές την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των πραγματικών αναγκών και την κατάργηση κάθε συμμετοχής και πληρωμής για ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια. Ακολουθούν αναλυτικά τα στοιχεία για κάθε υγειονομική μονάδα, όπως καταγράφονται στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ.

Νοσοκομείο Διδυμότειχου

Οι ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό είναι τέτοιες που το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής της ΠΕ Εβρου, με την πολύ μεγάλη έκταση και χιλιομετρικές αποστάσεις, όπου πολλές περιοχές είναι απομακρυσμένες, σε συνδυασμό με τον αριθμό του πληθυσμού 80.000 – 90.000 κατοίκων, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει οφθαλμίατρο, ούτε Ουρολογικό τμήμα, έπειτα από την αποχώρηση και των δύο μονίμων γιατρών ουρολόγων. Το Νεφρολογικό τμήμα έχει απομείνει με έναν μόνιμο γιατρό, ενώ η Ορθοπεδική κλινική με δύο. Για να μπορέσει να λειτουργήσει η κλινική, οι δύο γιατροί πραγματοποιούν την τρέχουσα κλινική πράξη όλου του μήνα, αλλά και τουλάχιστον από 11 εφημερίες το μήνα, ενώ οι υπόλοιπες οκτώ γίνονται από 4 γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Προβλήματα στη συμπλήρωση των εφημεριών αντιμετωπίζει και το Αναισθησιολογικό τμήμα. Καθημερινά τα χειρουργεία πραγματοποιούνται με έναν αναισθησιολόγο για δύο χειρουργικές αίθουσες, με έναν τραυματιοφορέα για τις δύο αίθουσες. Ελλείψεις εντοπίζονται και στο παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται. Υπάρχουν δυσκολίες στην αποστείρωση των χειρουργείων και στη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών στις κλινικές του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών.

Κέντρο Υγείας Σουφλίου

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και αναλώσιμα, καθώς και η ελλιπής συντήρηση και φύλαξη του κτιρίου, καθιστούν τη λειτουργία του προβληματική, με ανάλογες συνέπειες για τους περίπου 15.000 ακρίτες κατοίκους του δήμου Σουφλίου. Οι κάτοικοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στην Αλεξανδρούπολη ή στο Διδυμότειχο για ακτινογραφίες, αφού το ακτινολογικό δεν λειτουργεί.

Εξαιτίας της μη αντικατάστασης του μικροβιολόγου που συνταξιοδοτήθηκε, τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων παραμένουν χωρίς γνωματεύσεις. Προβλήματα εντοπίζονται και στην Παιδιατρική, αφού ο ένας παιδίατρος αποσπάστηκε και δεν αντικαταστάθηκε, ενώ ο δεύτερος κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να απουσιάζει πολλές μέρες από το ΚΥ. Το ΚΥ δεν έχει ειδικευμένους γιατρούς όπως καρδιολόγο, ορθοπεδικό, γυναικολόγο, χειρούργο κ.ά.

Κέντρο Υγείας Σαπών

Το ΚΥ Σαπών εξυπηρετεί τους περίπου 40.000 κατοίκους της ΠΕ Ροδόπης κι έπειτα από την αποχώρηση του μοναδικού ακτινολόγου, έχει απομείνει μόνο η χειρίστρια του ακτινολογικού μηχανήματος, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς γνωμάτευση οι ακτινογραφίες. Χωρίς γνωμάτευση παραμένουν και τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων, καθώς ο μόνιμος μικροβιολόγος πήρε απόσπαση χωρίς να αντικατασταθεί.

Αντίστοιχα, δεν προκηρύχθηκε ποτέ η θέση του παθολόγου του ΚΥ έπειτα από τη συνταξιοδότηση της τελευταίας που υπηρετούσε. Τέλος, αποσπάστηκαν στο ΓΝ Νοσοκομείο Κομοτηνής έξι γενικοί γιατροί και δύο παιδίατροι, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς παιδίατρο το ΚΥ Σαπών. Ελλείψεις υπάρχουν και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς τρεις νοσηλευτές και ένας παρασκευαστής μικροβιολογικού αποσπάστηκαν στο ΓΝ Κομοτηνής. Οι εναπομείναντες επτά νοσηλευτές που εργάζονται στο ΚΥ Σαπών, με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να βγάζουν τις βάρδιες.

Ελλείψεις εντοπίζονται σε φάρμακα και αναλώσιμα, καθώς επίσης και σε αντιδραστήρια και βιοχημικούς αναλυτές. Οι ασθενείς αγοράζουν τα ενέσιμα φάρμακά τους, ενώ συχνά με δικά τους έξοδα καλύπτουν τις αλλαγές που έχουν ανάγκη τα τραύματα. Στο ΚΥ δεν υπάρχει ασθενοφόρο και πλήρωμα ΕΚΑΒ εδώ και δέκα χρόνια, με τη διακομιδή ασθενών να γίνεται με οχήματα των ίδιων ή των οικείων τους, ενώ όποτε καλείται ασθενοφόρο, αυτό έρχεται από την Κομοτηνή χωρίς γιατρό και η διακομιδή γίνεται με συνοδεία του συγγενικού προσώπου του ασθενούς. Προβλήματα υπάρχουν και στη θέρμανση του κτιρίου, καθώς η 4η ΥΠΕ δεν εγκρίνει το απαραίτητο κονδύλι για πετρέλαιο, αλλά και όταν γίνεται η έγκριση, γίνεται καθυστερημένα.

Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

Το ΚΥ αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας, λόγω λήξης της θητείας των δύο αγροτικών γιατρών και ασθενείας του ειδικού παθολόγου. Σήμερα υπηρετούν μόνο δύο ειδικοί γιατροί και άλλοι δύο μετακινούμενοι γιατροί από το ΚΥ Σουφλίου για την κάλυψη εφημεριών του μήνα.

www.rizospastis.gr

Προηγούμενο άρθροOι σπάνιες γαίες στο Αιγαίο, οι συνταξιούχοι γεωλόγοι και η χρεοκοπία του ΙΓΜΕ
Επόμενο άρθροΚαίτη Μακρή: Εκδήλωση «Κυριακή στη βιβλιοθήκη» και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξ/πολης