ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Προβλήματα από πλημμύρα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

Με την σφοδρή βροχόπτωση την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ειδικά οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου και Ορεστιάδας που πλήγηκαν σφοδρότερα μετρούν σημαντικές ζημιές σε σπίτια, αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές (στάβλοι, αποθήκες, αντλιοστάσια, μηχανολογικός εξοπλισμός), ενώ καταστράφηκαν γέφυρες και δρόμοι.

Συνολικά στον Έβρο υπολογίζονται ότι πλημμύρησαν 21.000 στρ με χειμερινά σιτηρά, 15.000 στρ μηδικής, 150 στρ με χειμερινά κηπευτικά, 253 κυψέλες με μελίσσια, ενώ είχαμε ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα. 100 σπίτια περίπου είναι ακατάλληλα και ακόμη περισσότερες οικοσκευές καταστράφηκαν.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δε θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Έβρου. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σημαντικά φράγματα Δερείου και Μάνθειας, που ενώ θα διασφαλίσουν την προστασία της περιοχής, την ύδρευση, άρδευση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μελέτες «ωριμάζουν»…. εδώ και δεκαετίες καθιστώντας αδύνατη την κατασκευή τους.

Ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δε διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%. Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Έβρου, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις. Να επισπευστεί, επιτέλους, η υλοποίηση των αναγκαίων φραγμάτων Δερείου και Μάνθειας

Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης

Προηγούμενο άρθροΟ Αστυνομικός Σταθμός Ξυλαγανής θα εκδίδει ταυτότητες ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών
Επόμενο άρθροΑφιέρωμα στους Τρεις Ιεράρχες από μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου “Δόμνα Βιζβίζη”