Εβρος. Κλείνουν τα κέντρα νεοσυλλέκτων στον Έβρο.

Αιφνιδία απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που έφθασε στις στρατιωτικές μονάδες του Νομού Έβρου, στις 12-12-2022, ενώ περιόδευε ακόμη στην περιοχή της Θράκης ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, ήλθε να αναστατώσει τους κατοίκους του ακριτικού νομού. Τα κέντρα  κατατάξεως νεοσυλλέκτων που λειτουργούν μέχρι και σήμερα εκεί, με απόφαση του αρμοδίου υπουργείου, κλείνουν. Οι λόγοι που επικαλούνται οι αρμόδιοι, συμφώνως με την ανακοίνωση όλων των δημάρχων του νομού ,έχουν να κάνουν με την δυσκολία εκπαιδεύσεως των  νεοσυλλέκτων, από το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό των μονάδων στις οποίες παρουσιάζονται.  Ειλικρινώς γεννά πολλά ερωτήματα ,η άνευ αιτιολογήσεως αυτή πράξη του  ΥΠΕΘΑ, που έχει πολλαπλό αντίχτυπο στους κατοίκους της περιοχής. Η ύπαρξη των νέων κατατασσομένων, στα χωριά που εδρεύουν τα κέντρα, παραποτάμια τα περισσότερα, ενίσχυε το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων, ιδιαιτέρως τις δύσκολες αυτές περιόδους που ο γείτονας εξαπολύει καθημερινές προκλήσεις και η λαθρομετανάστευση των προερχομένων από μουσουλμανικές χώρες, συνεχίζεται. Η ζωντάνια που δίνουν οι νέοι κατατασσόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις, στα χωριά που υπάρχουν τα στρατόπεδα, είναι σημαντική. Σημαντική όμως είναι και η οικονομική συμβολή τους με τις εξόδους τους, στις τοπικές μικρές κοινωνίες αυτών των χωριών. Ένας νομός που θνήσκει ,εξ αιτίας των  καταστροφικών πολιτικών που ακολουθούνται  διαχρονικώς από τους πολιτικούς, παρά τις καλές προθέσεις τινών εκ των σημερινών κυβερνώντων, βρίσκεται για άλλη μία φορά, βαλλόμενος  από την αμετροέπεια κάποιων πολιτικών. Η θέση του ΑΓΕΕΘΑ δεν είναι γνωστή, οι κάτοικοι όμως αρνούνται να πιστέψουν ,ότι εισηγήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο αρχηγός του στρατού ξηράς, κάτι τέτοιο. Αντιθέτως ο κ.Φράγκος Φραγκούλης, επίτιμος αρχηγός ΑΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθν.Αμύνης κατά το παρελθόν ,εκφράζει άποψη, υπέρ της μεταφοράς των κέντρων νεοσυλλέκτων . Επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν επιχειρησιακές μονάδες ,με μονάδες νεοσυλλέκτων. Πιθανόν να έχει δίκιο. Η πρόταση όμως που κάνει, να δημιουργηθεί μία μεγάλη μονάδα 3000 νεοσυλλέκτων σε περιοχή εκτός του νομού Έβρου, στον νομό Ροδόπης και σε συγκεκριμένο χωριό, δημιουργεί σοβαρές υποψίες για ανάμειξη, άλλων πέραν των στρατιωτικών ,προσώπων που μοναδικός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων. Ευχή να μην ελήφθη η απόφαση απομακρύνσεως των κέντρων κατατάξεως νεοσυλλέκτων, μετά από πίεση της επιτροπής αναπτύξεως της Θράκης.

Η αδυναμία του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού ,να καλύψει το σημαντικό έργο της εκπαιδεύσεως των νεοσυλλέκτων, την οποία επικαλούνται ,ή όποιο άλλο πρόβλημα υπήρχε, όφειλε άμεσα να αντιμετωπισθεί ,με μεταφορά στελεχιακού δυναμικού. Ο στρατός υπάρχει για να εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος και να μεριμνά για την Ελευθερία της και όχι για να αυξάνει την Αθηνοκεντρική συντροφιά ορισμένων. Σε περιόδους ειρήνης, όλοι έχουν υποχρέωση να προσφέρουν το ελάχιστο στην πατρίδα,πόσο μάλλον οι στρατιωτικοί. Αυτό είναι η μεταλαμπάδευση των γνώσεών τους και των κτηθεισών δεξιοτήτων τους, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, στους νεοσυλλέκτους σε παραμεθόριες περιοχές. Ο στρατηγός  Κων. Ζιαζιάς, Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού επιτελείου στρατού,λέει: ότι η ισχύς ενός στρατεύματος  προσμετράται, κατά  το 60%  από το φρόνημα του μαχητού και κατά 40% από τα υπάρχοντα όπλα,επομένως, επείγει  η άνοδος του φρονήματος τόσο του στελεχιακού  δυναμικού, όσο και των στρατευσίμων.  Είναι επιβεβλημένο  να εξοπλίζεται η χώρα με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά χρειάζεται και έμψυχο δυναμικό, καλώς καταρτισμένο, για να χρησιμοποιήσει αυτά τα σύγχρονα όπλα. Ο Έβρος λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής του θέσεως, πάντοτε είχε στρατό, πολύ στρατό και οι κάτοικοι συνυπήρχαν αρμονικά μαζί του για δεκαετίες. Εάν η στρατιωτική ηγεσία των στρατού ξηράς πιστεύει, ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν στα ίδια κέντρα εκπαιδευμένοι, επιχειρησιακά έτοιμοι, με νεοσυλλέκτους στρατιώτες, είναι εύκολο να μεταφερθούν σε διαφορετικά στρατόπεδα της περιοχής οι νεοσύλλεκτοι, υπάρχουν πολλά υπολειτουργούντα. Όχι όμως να στερηθεί ο ακριτικός νομός, των μονάδων κατατάξεως νεοσυλλέκτων.

Η Αθηνοκεντρική εξουσία, επιβάλλεται να κατανοήσει, ότι ο νομός Έβρου δεν είναι μόνον για τους τόνους σιδήρου των ανεμογεννητριών, που εκβιαστικά τοποθετήθηκαν και ετοιμάζονται να τοποθετηθούν και άλλες, χωρίς μάλιστα να γίνεται λόγος για την διαχείριση του σκουριασμένου υλικού μετά από μίαν εικοσαετία, με τον ελκυστικό  τίτλο <Αιολικά πάρκα>.   Δεν είναι μόνον για το τεραστίων διαστάσεων και μεγάλου δυναμικού  ΚΥΤ και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, που κακώς κάποιοι εισηγήθηκαν, μη γνωρίζοντας τον νομό, να γιγαντωθούν, στο Φυλάκιο Ορεστιάδος και παρά την αντίδραση των κατοίκων και των δημοτικών αρχόντων ,ολοκληρώθηκαν. Ίσως κάποια στιγμή κάποιος αδιάφθορος εισαγγελέας θα πρέπει να δεί τους λόγους επεκτάσεώς τους και τον τρόπο εκτελέσεως των έργων. Ίσως σε μέλλοντα χρόνο αποδειχθεί  Δούρειος ίππος σκοτεινών προθέσεων… Η επιμονή με την οποία επεκτάθηκε η υπάρχουσα δομή φιλοξενείας κάποιων εκατοντάδων ατόμων, σε ολόκληρο χωριό με σχολείο, ιατρεία, γήπεδα αθλήσεως των φιλοξενουμένων, κλπ, δυναμικότητος συμφώνως με τον απειλούντα τους κατοίκους υπουργό  μεταναστεύσεως, 10.000 ατόμων, εγείρει ερωτήματα . Όταν αυτά τα ερωτήματα εκφράζονται από Εβρίτες ,που την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο του Μαρτίου του 2020,υπερασπίσθηκαν την Πατρίδα, σ’όλο το μήκος του ποταμού μη επιτρέποντες τις ορδές των λαθρομεταναστών, να εισέλθουν στην Ελληνική επικράτεια, χαρακτηρισθέντες από την  πολιτειακή και πολιτική ηγεσία ΗΡΩΕΣ, τότε το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει εισαγγελικής ερεύνης.

Καλό είναι  να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι, ότι ο Έβρος δεν είναι χώρος, είναι Πατρίδα ,με κατοίκους που φυλάττουν νυχθημερόν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ας μεριμνήσει η κυβέρνηση να κλείσει τις Κερκόπορτες, που οδηγούν στην μετανάστευση των γηγενών και την εγκατάλειψη των πατρώων εδαφών. Είναι υποχρέωσή της.

Προηγούμενο άρθροΡόμπερτ Μενέντεζ κατά Ερντογάν: «Έγκλημα πολέμου οι απειλές στην Ελλάδα, δε θα συναινέσω για τα F-16» – «Η κατοχή της Κύπρου είναι σαν αυτή της Ουκρανίας»
Επόμενο άρθροEπίθεση με μπογιές στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Έβρου