Η επιστολή που υπογράφεται από τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης, έχει ως εξής:

Προς τον Εξοχώτατον Υπουργόν Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνον Γαβρόγλου Εις Αθήνας

Εξοχώτατε Κύριε Υπουργέ, Οι Αρχιερείς της Θράκης έχουμε την ποιμαντική ευθύνη έναντι του λαού και της Εκκλησίας να φυλάσσουμε τον τόπο, ο οποίος ως καλώς γνωρίζετε έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που απαιτούν αντίστοιχους χειρισμούς. Ως ενεργοί πολίτες παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας και μάλιστα στο νευραλγικό χώρο ευθύνης του Υπουργείου Σας, το χώρο των Θρησκευμάτων και της Παιδείας.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το κορυφαίο αυτό εκπαιδευτικό και πνευματικό ίδρυμα, ιδρύθηκε σε δύσκολους καιρούς από τους προκατόχους Σας και είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την πρόοδο και την ανάπτυξη του ακριτικού μας τόπου καθώς και της Πατρίδος μας. Μέσα στο διάστημα των σαράντα και πλέον ετών που πέρασε από την ίδρυση του μέχρι σήμερα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πέρα από τις επιτυχίες του στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό τομέα (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα που η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης αναπτύσσει στον τομέα της Διαστημικής), ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και με την παρουσία των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών στις τέσσερις πόλεις όπου εδρεύουν τα πολυάριθμα τμήματά του, συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και στην ειρήνη του τόπου μας.

Εδώ και καιρό γινόμαστε μάρτυρες πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου, οι οποίες φοβόμαστε ότι θα προκαλέσουν την συρρίκνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συγκεκριμένα:

α. Την απαγόρευση της συγχώνευσης του ΤΕΙ Καβάλας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την προτροπή να συγχωνευθεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο όμως ανήκει σε άλλη Διοικητική Περιφέρεια.

β. Τον προγραμματισμό Ιδρύσεως ομοειδών της Πολυτεχνικής Σχολής Τμημάτων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και σε άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια (π.χ. Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών)

γ. Την απελευθέρωση των μετεγγραφών των φοιτητών που έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι σαράντα έξι χιλιάδες (46.000,00) ευρώ ετησίως. Το μέτρο θα οδηγήσει στη μαζική εγκατάλειψη του ΔΠΘ από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του. Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα παραπάνω μέτρα έχουν ληφθεί από καλή πρόθεση, πλην όμως δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αρνητικές συνέπειες που θα έχουν για το ΔΠΘ αλλά και η ζημία που θα προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Θράκης. Μάλιστα η οικονομική συρρίκνωση της Θράκης θα επιφέρει απρόοπτα αποτελέσματα.

Αγαπητέ κ. Υπουργέ, Ως πανεπιστημιακός γνωρίζετε καλλίτερα τις διεθνείς διαστάσεις της ακαδημαϊκής γνώσης. Οφείλουμε να καταστήσουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ισχυρό αντίβαρο έναντι γειτονικών πανεπιστημίων ώστε να συνεχίζη να επιτελή τον πολυσχιδή σκοπό του και να αναπτύσσεται επιπλέον προκειμένου ο ακριτικός μας τόπος να ευημερή και να προοδεύη επ’ αγαθώ της πατρίδος μας.

 

Μετ’ ευχών, τιμής και ευχαριστιών

 

Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός

Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων

 

Κοινοποίηση:

 

1. Πρυτανεία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Κομοτηνή

2. Πρυτανεία Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Α.Μ.Θ., Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Τ.Ε. ΈΒΡΟΥ ΚΚΕ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η Ημερίδα «Θράκη: Ζητήματα ιστορίας και πολιτισμού» του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών