Θα περίμενε κανείς μετά από πέντε και πλέον χρόνια κρίσης, να ετοιμαστεί η δημόσια διοίκηση και να οργανωθεί στη βάση εκείνου του κοινού παρονομαστή (όφελος για όλους, όχι η ζημία του ενός κέρδος για τον άλλο) που χρειάζεται ένα κράτος για να προοδεύσει. Όμως, τίποτε από όλα αυτά δυστυχώς δεν συμβαίνει. Όπως πάντα, φέρουμε το συμφέρον και την ασυνέπειά μας ως κορώνα, συντηρώντας με ζήλο τη φιλοσοφία «κοινόν έγκλημα, ουδέν έγκλημα».
Σε αυτό το πνεύμα είναι δυστυχώς και οι πρώτες δηλώσεις της δημοτικής αρχής του κ. Λαμπάκη, για το σκάνδαλο με τις αμοιβές των μελών του ΔΣ στην Τουριστική Δημοτική Επιχείρηση (Τ.Ι.Ε.Δ.Α.).
Όπως προ ημερών αποκάλυψε το έγκυρο αθηναϊκό ενημερωτικό μέσο www.newpost.gr με τον τίτλο “σκάνδαλο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης”, μετά από έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης αποκαλύφθηκε ότι συγκεκριμένα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, αγνόησαν τη νομοθεσία (Ν4093/12) που καθόριζε ότι από τις αρχές του 2013 θα έπρεπε να έχουν περικοπεί κατά 50% οι πάσης φύσεως αποδοχές τους(αποζημιώσεις,έξοδα παράστασης κλπ) και συνέχισαν να λαμβάνουν, χωρίς καμιά μείωση ,τις ίδιες αποδοχές έως το Σεπτέμβριο του 2014. Τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από καταγγελία,το Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης μείωσε με απόφασή του αναδρομικά (από 1/1/2013) τις αποδοχές και οι 15 πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. κλήθηκαν να επιστρέψουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, συνολικά 41.983 ευρώ.
Ωστόσο σε απαντητικό του έγγραφο προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο νυν πρόεδρος της “Τουριστικής Ιαματικής Επιχείρησης Α.Ε” ενημερώνει ότι ενώ απέστειλε συστημένη επιστολή σε όλους όσους έχουν υποχρέωση επιστροφής χρημάτων κανείς από τους υπόχρεους δεν έχει επιστρέψει στο ταμείο της δημοτικής επιχείρησης κάποιο ποσό με εξαίρεση έναν που επέστρεψε 300 ευρώ ενώ οφείλει συνολικά 16.586 ευρώ.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακινζής απέστειλε την υπόθεση των 15 στελεχών της δημοτικής επιχείρησης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την έκδοση των σχετικών καταλογισμών.
Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα πέρα των ανωτέρω προκάλεσε και την παρέμβαση του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα!

Σε αυτή λοιπόν την υπόθεση που εκθέτει τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο πανελλήνιο, ο νυν πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ κ. Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, αφού παραδέχτηκε το δημοσίευμα, προσπάθησε με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ να δικαιολογήσει το γεγονός ως άγνοια του σχετικού νόμου από πλευράς των στελεχών της προηγούμενης διοίκησης και σε οικονομική αδυναμία αυτών το γεγονός της μη επιστροφής των χρημάτων.
Μάλιστα επικαλέστηκε και μια προφορική ρύθμιση που τους έγινε και η οποία προφανώς ποτέ δεν τηρήθηκε!!!

Προς γνώση των δημοτών έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Α. Ο Νόμος 4093/2012 αφορά την “Έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016” όπου στο 1ο Κεφάλαιο και στην υποπαράγραφο Γ’ αναφέρονται τα μισθολογικά θέματα των Αιρετών. Εκεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε συνεχόμενες παραγράφους, σημειώνεται η μείωση στις αντιμισθίες των δημάρχων, τον προέδρων των δημοτικών συμβουλίων, η κατάργηση της αποζημίωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις και φυσικά η μείωση των αποδοχών στα στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων!!!
Συνεπώς δεν μπορεί να ευσταθεί το όποιο επιχείρημα για μη γνώση του νόμου από πλευράς της δημοτικής αρχής. Πόσο δε μάλιστα όταν αυτός είχε εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΑ, ΑΠΟΚΔΑ, ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ) πλην της ΤΙΕΔΑ!!!

Β. Είναι εντυπωσιακό δε, πως τον Ιανουάριο του 2014 είχε “ανοίξει” συζήτηση στα τοπικά ΜΜΕ για υπέρογκες αμοιβές των μελών του ΔΣ της ΤΙΕΔΑ και παρόλα αυτά συνέχιζαν να αμείβονται παρανόμως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, δηλαδή στην λήξη της θητείας τους. Επί πλέον σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του ο τέως πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης δήλωνε τότε για υποτιθέμενες μειώσεις μισθών με απόφαση αποκλειστικά του ίδιου του δημάρχου και όχι σε εφσρμογή κάποιου νόμου!!!

Γ. Είναι αξιοπερίεργο και προς περαιτέρω διερεύνηση, το γεγονός ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τελικά και μόνο λόγω της καταγγελίας, τον Φεβρουάριο του 2015, το σημερινό πλέον Δ.Σ της δημοτικής επιχείρησης μείωσε με απόφασή του αναδρομικά τις αποδοχές! Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί πως αν δεν γινόταν η εν λόγω καταγγελία, με το δεδομένο πως ούτε ο κ. Αρβανιτίδης (ο νυν πρόεδρος) γνώριζε τον νόμο (κατά δήλωσή του), δεν θα είχε ΠΟΤΕ αποκαλυφθεί το παράνομο της υπόθεσης!!!
Επίσης ο κ.Αρβανιτίδης δήλωσε πως οι μειώσεις στους δικούς τους μισθούς γίνανε όχι λόγω νόμου (τον οποίο αγνοούσε) αλλά λόγω καλής προθέσεως, ένεκα και της οικονομικής συγκυρίας!!! Επειδή άγνοια νόμου από πρόεδρο Ανωνύμου Εταιρείας δεν νοείται, δίνει το δικαίωμα στον καθένα να υποθέσει πως με αυτή του την στάση, προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση, γεγονός που θα είχε επιτευχθεί, αν δεν γινότανε η καταγγελία έξι μήνες μετά…
Εξάλλου είναι γεγονός πως φυσικά και γνωρίζανε τον νόμο και τον εφαρμόζανε κατά γράμμα, όλοι του οι συνάδελφοι, πρόεδροι των υπολοίπων δημοτικών επιχειρήσεων, τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!!!

Δ. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό “maximum fm”, ο κ. Αρβανιτίδης κατέστησε σαφές πως ολα αυτά ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Δημάρχου, με τον οποίο όπως ακριβώς δήλωσε διατηρούσαν και διατηρούν άριστη και στενή σχέση. Επίσης πως δεν σκοπεύει να δώσει σε κανένα λογαριασμό αναφερόμενος μάλιστα στους δημοτικούς συμβούλους κυρίους Μιχαηλίδη και Φωτιάδη.
Στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Απόστολος Φωτιάδης με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, αποκάλυψε πως αυτός ήταν που προέβη στην εν λόγω καταγγελία, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τον κ. Λαμπάκη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο για την μη εφαρμογή του νόμου, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση!!!
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου στις 5/11/2014, σύμφωνα με τα οποία γίνεται σαφής αναφορά για το θέμα της μη εφαρμογής του νόμου καθώς και της προκλητικής αδιαφορίας του δημάρχου για το γεγονός αυτό!!!
Επί πλέον ο κ. Φωτιάδης στην ίδια συνέντευξη έκανε την πολύ σοβαρή καταγγελία πως η ΤΙΕΔΑ χρησιμοποιήθηκε σαν “πλυντήριο” για να καλυφθούν ενέργειες του Δήμου και πως πιθανώς να υπάρχουν και άλλες παρόμοιες υποθέσεις!!!

Ε. Οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες του κ. Λαμπάκη ως δημάρχου Αλεξανδρούπολης στην προκειμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρες τόσο λόγω της γνώσης του για όλες τις πτυχές της υπόθεσης καθώς και της συνέργειάς του στην προσπάθεια συγκάλυψής της, αλλά και από το γεγονός ότι αρκετά από τα εμπλεκόμενα στελέχη του τα διατηρεί μέχρι και σήμερα σε ανάλογες αμειβόμενες θέσεις ευθύνης.

Η κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος αποτελεί την σημαντικότερη αιτία διαχρονικά, για την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα μας. Είναι χρέος όλων μας να αποβάλουμε από τη δημόσια ζωή όλους εκείνους που εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι η καθολική απαίτηση όλων των πολιτών και η κυριότερη προϋπόθεση για να μπει πάλι, ο τόπος μας, στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθρο20.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέσα στο 2016 …
Επόμενο άρθροME ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ Ο Ο.Λ.Α