Μεγάλη είναι η κινητικότητα νατοϊκών δυνάμεων που μέσω της Βόρειας Ελλάδας κινούνται προς χώρες της Βαλκανίων για τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Το Σαββατοκύριακο στον Εβρο, άρχισε η μεταφορά με τρένο αμερικανικών τάνκς και αρμάτων μάχης, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσουν τις νατοϊκές δυνάμεις στην περιοχή. Τα άρματα ξεφόρτωσε πριν λίγες ημέρες το τεράστιο Αμερικανικό οχηματαγωγό “LIBERTY PASSION”, που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι νατοϊκές δυνάμεις θα συμμετέχουν στην άσκηση «Swift Response 22» για την οποία πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε την είσοδο και παραμονή ξένων ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση του Dimitar Kovacevski έδωσε εντολή στους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διέλευση από τα σύνορα περισσοτέρων από 850 στρατιωτικών και πολιτικών μηχανοκίνητων οχημάτων ενώ στην άσκηση θα πάρουν μέρος οκτώ αεροπλάνα, 24 ελικόπτερα, πέντε drones.

Η άσκηση «Swift Response – 22» είναι μέρος της άσκησης «Defender of Europe 22», στην οποία θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός στρατιωτών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Σύμπραξης για την Ειρήνη και θα διεξαχθεί σε πέντε τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, όπως ανέφερε το πρακτορείο Beta.

Το επίκεντρο της άσκησης στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι η αεροπορική επίθεση, με πάνω από 4000 στρατιώτες από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δημοκρατίας της Γαλλίας, της Δημοκρατίας της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, της Δημοκρατίας της Αλβανίας και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Eπίσης το Σάββατο κομβόι στρατιωτικών νατοϊκών δυνάμεων αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Το κομβόι αποτελούμενο από οχήματα διαφόρων τύπων, κινήθηκε στην Εγνατία Οδό προς το Τελωνείο των Ευζώνων. Τελικός προορισμός του ήταν η Βόρεια Μακεδονία.

Πηγή: makthes.gr
Πηγή φωτογραφίας: Ντίνος Θεοχαρίδης
Προηγούμενο άρθροΦώτης Φωτεινός: “Μηδέν ο προϋπολογισμός του Δήμου Σαμοθράκης για τη τουριστική προβολή”
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Γκοτσίδης: “H Δυτική Χερσαία Ζώνη ανήκει στους πολίτες του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε κανέναν άλλο”