Στις νεαρές ηλικίες γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά του κοροναϊού.

Δύσκολο καλοκαίρι αναμένεται καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού παραμένουν αυξημένα και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθούν.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παρασκευής παρουσίασαν σήμερα τα τελευταία δεδομένα που αφορούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει, η μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές και, κυριότερα, σε τέσσερις ζώνες:

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο στο οποίο αναφέρθηκε η διοίκηση του ΕΟΔΥ είναι οι ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο κ. Παρασκευής είπε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στην ομάδα 18 έως 24 ετών, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η αύξηση δεν είναι σημαντική. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, καταγράφεται ταυτόχρονα μια αύξηση στις επαναλοιμώξεις.

Λόγω των αυξημένων αριθμών κρουσμάτων και επαναλοιμώξεων, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ανοικτά ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.

 Κυριαρχούν τα στελέχη ΒΑ4 και ΒΑ5 της Όμικρον στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ νωρίτερα υποστήριξε ότι σε όλη την Ευρώπη οι χώρες μπαίνουν στο «κόκκινο», καθώς όλα τα κράτη έχουν αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. «Βλέπουμε αύξηση και στα ποσοστά θετικότητας, βάσει του αριθμού των τεστ που διεξάγει κάθε κράτος», είπε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμό. «Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τη θετικότητα, τα περισσότερα κράτη είναι στο βαθύ κόκκινο ή σε μια απόχρωση του κόκκινου. Υπάρχει και αύξηση στα κρούσματα άνω των 65 ετών στην πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ. Τα περισσότερα κράτη δεν είναι στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες. Και στις ΜΕΘ είναι καλή η εικόνα στην Ελλάδα», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Ζαούτης.

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα στελέχη του κοροναϊού που «σαρώνουν» στην Ευρώπη είναι οι ΒΑ4 και ΒΑ5 της Όμικρον. Στην Ελλάδα, όπως είπε, αυτά τα δυο στελέχη της Όμικρον αποτελούν πάνω από το 50% των κρουσμάτων.

 Σαρηγιάννης: Έρχεται η κορύφωση του κύματος με 24.000 κρούσματα

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε ότι στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ότι θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας. «Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνωμένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μεσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε ο καθηγητής.

Έπειτα σημείωσε πως θα υπάρξει μια φάση αποκλιμάκωσης τονίζοντας ότι αν καταστεί δυνατό να «δαμαστεί» μέσα στον Αύγουστο η πανδημία, τότε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλύτερος.

 Παγώνη: Αρχίζει να πιέζεται το ΕΣΥ

Ο κ. Σαρηγιάννης μάλιστα πρότεινε και τη λήψη ορισμένων μέτρων όπως την επιβολή υποχρεωτικού τεστ για τους εργαζομένους. «Να μην φοβηθεί η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και βεβαίως μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός».

Από την πλευρά της, για σημάδια πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μίλησε η Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αυτή την εβδομάδα το ΕΣΥ πιέστηκε. Τα κρεβάτια non covid αρχίσαμε να τα κάνουμε covid . Αυξάνεται σε κάθε νοσοκομείο ο αριθμός των κλινών covid. Δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται προσοχή στις διακοπές, εστιάζοντας στην προστασία που προσφέρει η μάσκα. «Να μην ξεχάσουμε τη μάσκα. Να είναι μέσα στη βαλίτσα μας και την τσάντα μας. Σώζει ζωές», ανέφερε.

 Θετικό σχεδόν 1 στα 4 rapid test στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα στοιχεία από τα rapid test που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 31 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 25 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 6243 rapid test και ανευρέθηκαν 1410 θετικά (22.59%). Από τις 1410 περιπτώσεις, οι 663 αφορούν άνδρες και οι 747 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 39,63 έτη.

www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΤι άλλο θα δούμε;;; Μετέφεραν 10 παράνομους μετανάστες με βουλγαρικό ασθενοφόρο!
Επόμενο άρθροΤουρκία: Ήταν πραγματικό το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και γιατί άλλαξε η στάση του Ερντογάν; (Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης – Αντιστράτηγος ε.α.)