Η πανδημία του κορονοϊού επιμένει, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται επικίνδυνα και την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

Η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους φαίνεται να έχει κλειδώσει για τα καλά. Το μέτρο δεν είχε καταργηθεί μεν αλλά λόγω καλοκαιριού και καύσωνα οι πολίτες επιτρέπονταν να μην τη φορούν σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν υπήρχε συνωστισμός. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει και η μάσκα θα ξαναγίνει υποχρεωτική κι έξω.

Πολλά αναμένεται να αλλάξουν και στην ψυχαγωγία. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα. Και καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να μπουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Αντίθετα, υπάρχουν σκέψεις η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα να γίνεται με εργαστηριακό τεστ.

Από εκεί και πέρα και άλλοι τομείς αναμένεται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Πολύ απλά δάσκαλοι, καθηγητές όπως και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οσον αφορά στους μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Δεν αλλάζει το καθεστώς στα ταξίδια και οι περιορισμοί θα συνεχιστούν και τον χειμώνα. Η επιβίβαση σε πλοία και αεροπλάνα θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

Επίσης οι εργαζόμενοι, εξάλλου, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα σταματήσουν να παίρνουν δωρεάν self test. Θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ για τον κορονοϊό με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ που θα είναι PCR ή Rapid θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΕπιστρέφουν οι γιορτές της “Παλιάς Πόλης” στην Ξάνθη
Επόμενο άρθρο45 νέα κρούσματα κορονοϊού στον Έβρο