Σοβαρό είναι το πρόβλημα με τη διάθεση κλινών Covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που αντιμετωπίζει η Αττική, καθώς με τον ρυθμό που αυξάνονται οι ασθενείς που χρίζουν εντατικής νοσηλείας, οι κενές κλίνες είναι θέμα χρόνου να «κλείσουν». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, Τετάρτη χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ περίπου 15 άτομα. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι οι Εντατικές Covid αναμένεται να αυξηθούν σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα κατέχει προνομιακή θέση στη διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας, καθώς στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στην 124 θέση διεθνώς και ενώ ο μέσος όρος είναι 3.817 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ελλάδα είναι 1.319, δηλαδή τρεις φορές μικρότερος από τον μέσο όρο.

Αναφορικά με τους θανάτους από ή με κορονοϊό, ο κ. Πέτσας είπε ότι είμαστε στην 110η θέση διεθνώς και ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων είναι 120,6 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ο εθνικός μέσος όρος είναι 30, δηλαδή τέσσερις φορές μικρότερος. «Αυτή την επιτυχία, όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να δοθεί οριστική λύση, όπως το εμβόλιο ή μία αποτελεσματική θεραπεία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα για κάποιες περιοχές της χώρας, που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και πριν ανάψει κόκκινο».

Σε αυτές ανήκει η Περιφέρεια Αττικής που εμφανίζει τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή όμως, δύο στις τρεις Εντατικές που έχουν διατεθεί για ασθενείς με Covid είναι ήδη κατειλημμένες στην ίδια Περιφέρεια. Εντατικές «Η χώρα μας διαθέτει συνολικά 930 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για τη νοσηλεία ασθενών με Covid.

Από αυτές είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας στη χώρα είναι 37,5%», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στην Αττική από τις 330 ΜΕΘ έχουν διατεθεί 225 για άλλα νοσήματα και 75 κλίνες Εντατικής για κορονοϊό και οι 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, θα αυξηθεί ο αριθμός των ΜΕΘ Covid.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τις επόμενες επτά ημέρες προστίθενται ακόμη 40 κλίνες Covid.

Πρόκειται για 12 στο «Σωτηρία», 12 στο «Ασκληπιείο» Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. 

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑΑ: Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευση στα Κόμμαρα
Επόμενο άρθροΧωρίς αύξηση τα δημοτικά τέλη του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών