ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ – www.eleftherostypos.gr

Τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες που συνετέλεσαν στις πολλές διαδοχικές «εκρήξεις» κρουσμάτων κορονοϊού σε Μακεδονία και Θράκη αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Οπως είναι ήδη γνωστό, το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βρέθηκαν στο «κόκκινο», καθώς εμφάνισαν πολλά κρούσματα. Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα, Κοζάνη και Καστοριά κατέγραψαν εκατοντάδες κρούσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβλήθηκαν και τοπικά lockdowns. Αναλογικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό της, η Βόρεια Ελλάδα βρέθηκε να έχει πληγεί περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα μυστικά που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων στα συγκεκριμένα δύο γεωγραφικά διαμερίσματα επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Θα πρέπει από την αρχή να διευκρινιστεί ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ωστόσο, υπάρχει μία γενικότερη διαπίστωση ότι η γεωγραφική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης, σε συνδυασμό με τη γειτνίασή τους με άλλες χώρες και τη χαλαρότητα που επιδείχθηκε από ορισμένους, ίσως να οδήγησε στο δυσάρεστο φαινόμενο να υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα», είπε. Μάλιστα, επιχείρησε να αναλύσει μία προς μία τις εστίες κρουσμάτων που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες. «Για παράδειγμα, η Ξάνθη. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν μετά το Μπαϊράμι. Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής, γίνονταν τραπεζώματα, συγκεντρώσεις σε σπίτια συγγενών και συναθροίσεις χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας. Επιπλέον, επέστρεψαν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και, φυσικά, η Τουρκία. Δεν ήθελε πολύ για να ξεσπάσει η σπίθα. Πράγματι, όχι μόνο ξέσπασε αλλά φούντωσε. Αν με ρωτάτε γιατί δεν είχαμε παρόμοια κατάσταση στη γειτονική Ροδόπη, όπου επίσης διαβιούν μουσουλμάνοι, τότε θα σας επαναλάβω ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Ισως εκεί τηρούσαν τα μέτρα προστασίας και οι μετανάστες να μην είχαν έρθει σε επαφή με φορείς πριν ταξιδέψουν προς Ελλάδα», είπε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Βόρεια Ελλάδα «πλήρωσε» τη γειτνίασή της με άλλες χώρες. «Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Και οι τέσσερις χώρες ήταν στο “κόκκινο” σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού. Οι επαφές και οι συναντήσεις με τους πολίτες των συγκεκριμένων χωρών ήταν συνεχείς. Είτε επρόκειτο για εργάτες που έρχονταν στην Ελλάδα για δουλειά είτε για Ελληνες που πήγαιναν στις γειτονικές χώρες για διασκέδαση, αγορά ή δουλειά. Μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στην Ελλάδα έμπαιναν και πολίτες από άλλες βαλκανικές χώρες, όπως Ρουμάνοι και Σέρβοι. Ελεγχοι γίνονταν στον Προμαχώνα. Στην αρχή, γίνονταν στοχευμένα. Και όχι δειγματοληπτικά, όπως λεγόταν. Κάναμε ελέγχους εκεί όπου έπρεπε, στους ανθρώπους που θεωρούσαμε ως τους πιο πιθανούς να έχουν νοσήσει. Τελικά, ίσως θα έπρεπε να είχαμε ζητήσει από την αρχή την επίδειξη αρνητικού τεστ στα σύνορα. Αλλά και πάλι, με αρνητικό τεστ που έχει γίνει πριν από 72 ώρες, δεν θα γλιτώναμε από κρούσματα», είπε. Φυσικά, σε ό,τι αφορά τη συμβολή του τουρισμού, δεν θα πρέπει να παραμεληθεί το γεγονός των πάρτι στις παραλίες, τα beach bars και οι πολλές αμέλειες των λουομένων σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου προέβαλε και άλλους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, όπως η διέλευση εκατοντάδων φορτηγών από τους δρόμους της Βόρειας Ελλάδας. «Η διακίνηση των προϊόντων δεν σταμάτησε. Τα φορτηγά και, επομένως, και οι οδηγοί τους προέρχονταν από χώρες που είχαν πολλά κρούσματα κορονοϊού. Σταματούσαν σε βενζινάδικα, έτρωγαν, φόρτωναν ή ξεφόρτωναν. Ολα αυτά μπορούσαν να συντελέσουν στην εξάπλωση της πανδημίας», πρόσθεσε. Και μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, άρχισαν οι γάμοι, οι βαφτίσεις και οι κηδείες. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται για πραγματική αμέλεια των συμμετεχόντων. Μπορεί ήδη οι καλεσμένοι να ζούσαν σε ένα περιβάλλον όπου υπήρχε μεγαλύτερη διασπορά κορονοϊού, αλλά και οι ίδιοι δεν φρόντισαν να πάρουν μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους σε γάμο, βάφτιση ή κηδεία. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονταν σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, κάτι λάθος έκαναν οι καλεσμένοι και βρέθηκαν με κορονοϊό. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα κρούσματα στις δύο μονάδες περίθαλψης ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη. Ο ιός υπήρχε στην κοινότητα, κάποιοι δεν έδειξαν τη δέουσα προσοχή και το λάθος έγινε. Και μάλιστα δύο φορές. Με τραγικά αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Γενικότερα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου θεωρεί ότι η περίφημη… χαλαρότητα των Βορειοελλαδιτών ίσως συνετέλεσε αποφασιστικά στην όχι και τόσο ικανοποιητική εικόνα στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Προηγούμενο άρθροΔεκάδες Τούρκοι φτάνουν καθημερινά στον Έβρο ζητώντας άσυλο
Επόμενο άρθροΦωτιά έχει ξεσπάσει σε έκταση χαμηλής βλάστησης στην περιοχή των Λουτρών