Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ

Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων» , στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες και έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: “Ας πάψουν να είναι τιμητές”.
Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις.

Αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου – Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία και οι εθνικές πολιτικές

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι αλλάζει ο τρόπος παροχής ασύλου.
Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως “προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών. Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η “ήρα από το στάρι”.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενισχύεται η θωράκιση της χώρας με αυξημένα παρατηρητήρια στα χερσαία σύνορα και αυξημένες περιπολίες του Λιμενικού στη θάλασσα.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς -όπως είπε- διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
Ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό
Την ανάγκη να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Επιδιώκουμε να μπουν κανόνες – Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες
Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Βαρουφάκη είπε “αγνοείτε παντελώς τους κανόνες διεθνούς δικαίου”.
Η διαδικασία ασύλου είναι εξατομικευμένη δήλωσε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι με την κυβέρνησή του δεν θα εξισωθούν μετανάστες και πρόσφυγες. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοσθεί τέτοια πολιτική, τόνισε.
Δεν θέλουμε τείχη και φράκτες, επισήμανε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μπουν κανόνες.
Οι μετανάστες που πήγαιναν στις ΗΠΑ γνώριζαν ότι θα πάνε και θα καταγραφούν στη νήσο Έλλις, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, για να επισημάνει πως οι Αυστραλοί έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα μπει παράνομο σκάφος στα ύδατα της Αυστραλίας, με στόχο να σπάσουν τα κυκλώματα των διακινητών και όχι γιατί είναι απάνθρωποι.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει ακόμη επαρκή δείγματα αλληλεγγύης και αφήνει χώρες του Βίζεγκραντ να διαχειριστούν το πρόβλημα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία και σημείωσε ότι αν δεν συμμετέχουν οι χώρες αυτές στην κατανομή των προσφύγων δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν τα δικαιώματα της Σένγκεν. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.
Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας
Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας, τόνισε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, προσθέτοντας: “Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση”.
Η Μόρια θα πρέπει να έχει όσους μπορεί να φιλοξενήσει
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Μόρια θα πρέπει να έχει όσους μπορεί να φιλοξενήσει κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια τίποτα και τους άφηνε εκεί για να ικανοποιήσει κάποιους “δικαιωματιστές”.
Εξήγησε πως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όταν διαπιστώνεται ότι καταφθάνουν κάποιοι 25ρηδες με πολλά χρήματα και χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένοι και να μην έχουν υποστεί κακουχίες.
Δείτε τα βίντεο:
ΠΗΓΗ www.enikonomia.gr
Προηγούμενο άρθροΖημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αλεξανδρούπολη – Άμεση η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε με επιτυχία η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019» με διακλαδικού χαρακτήρα δραστηριότητες και αποβατικές επιχειρήσεις στη νήσο Σαμοθράκη