Του Σωτήρη Ξενάκη – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο “Λεβέντ Πασά” της Άγκυρας για να επεκτείνει την επιρροή της ακόμα περισσότερο στη Θράκη, μετά τον θρίαμβο που πέτυχε με την εκλογή τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών σε Ροδόπη και Ξάνθη – και μάλιστα με τον πλήρη αποκλεισμό του χριστιανικού στοιχείου από την εκπροσώπηση στη Βουλή στον έναν από τους δύο νομούς.

Τα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” με συνεχόμενα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο επιβεβαιώθηκε στην κάλπη της περασμένης Κυριακής, και τώρα οι απολύτως έγκυρες πληροφορίες που αποκαλύπτουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επόμενος στόχος είναι η εκλογή βουλευτών με το DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) στις επόμενες κάλπες και εφόσον θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

H πρώτη απόπειρα του DEB να μετρήσει σε πανελλαδικό επίπεδο τις δυνάμεις του έγινε τον Μάιο του 2014, στις ευρωεκλογές. Τότε, στη Ροδόπη συγκέντρωσε 25.800 ψήφους, αριθμό που αντιστοιχούσε σε τοπικό ποσοστό 41,68%, και ήταν η πρώτη δύναμη. Στην Ξάνθη πήρε περισσότερες από 15.000 ψήφους και ξεπέρασε το 25%. Στον γειτονικό Έβρο πήρε περισσότερες από 1.000 ψήφους, ενώ πανελλαδικά το σύνολο των ψήφων του ήταν περίπου 42.000, αριθμός που αντιστοιχούσε, με τα δεδομένα εκείνων των εκλογών, στο 0,75%. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πολύ μακριά από το 3%, που είναι το όριο το οποίο βάζει ο εκλογικός νόμος για είσοδο στη Βουλή.

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Έτσι, στις εκλογές του Ιανουαρίου επιλέχθηκε η τακτική της στήριξης υποψηφίων σε κόμματα, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δύο βουλευτές στη Ροδόπη (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλαβε 48,53%) και ένας στην Ξάνθη (Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήρε 45,53% στον νομό).

Το σχέδιο του τουρκικού προξενείου σε συνεργασία με το DEB συνεχίστηκε την επομένη κιόλας εκείνων των εκλογών και η στόχευση ήταν να αυξηθεί στους τέσσερις ο αριθμός των δύο μουσουλμάνων βουλευτών στους νομούς, με σημείο αιχμής τη Ροδόπη, όπου ο μειονοτικός πληθυσμός -χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία- υπερτερεί ελαφρά του χριστιανικού.

Το πρόσωπο που βοήθησε ιδιαίτερα αυτούς τους σχεδιασμούς ήταν ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το «Ποτάμι», αλλά τότε δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού στη Βουλή μπήκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ιλχάν Αχμέτ, γιατρός στο επάγγελμα και με μεγάλες συμπάθειες στη μειονότητα, υπήρξε στο παρελθόν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, ενώ στη συνέχεια προσχώρησε στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Κι από κει όμως το πέρασμά του ήταν σύντομο, αφού με ενδιάμεση στάση στη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη κατέληξε στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο στη Ροδόπη πήρε τον Ιανουάριο 12,70%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό του πανελλαδικά και το έφερε στην τρίτη θέση σε τοπικό επίπεδο.

Το τουρκικό προξενείο επί μήνες σχεδίαζε την προεκλογική τακτική του για τις επόμενες κάλπες, με στόχο να πετύχει την επανεκλογή δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, με τη βοήθεια των παιχνιδιών του εκλογικού νόμου, την εκλογή του Ιλχάν Αχμέτ με τον εξοβελισμό του Ευρ. Στυλιανίδη από τη Βουλή. Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια μείωση των ποσοστών του, στο 39,51%, αλλά ταυτόχρονα το «Ποτάμι», που πανελλαδικά κατέρρευσε, κατάφερε στη Ροδόπη να ανέβει στο 16,91%, που είναι επίσης το υψηλότερο ποσοστό του σε ολόκληρη τη χώρα. Αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι του τουρκοκόμματος να πανηγυρίζουν για την εκλογή τριών μουσουλμάνων βουλευτών, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενός από το «Ποτάμι». Τα σχέδιά τους ευοδώθηκαν πλήρως και με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του «Ποταμιού», που, ενώ γνώριζαν όλα όσα εξυφαίνονταν στην περιοχή, απέφυγαν να λειτουργήσουν με πολιτικό θάρρος και να διαφοροποιήσουν τη σειρά των υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά τους, ώστε τουλάχιστον να μην αλλάξουν τα δεδομένα του Ιανουαρίου προς το χειρότερο.

Με τη σκέψη μόνο της άγρας ψήφων, εγκατέλειψαν στο προξενείο και το DEB το παιχνίδι, με το γνωστό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο υποψήφιος με το «Ποτάμι», Ιλχάν Αχμέτ, επισκέφθηκε τα γραφεία του DEB (φωτ.), για να δώσει τα διαπιστευτήριά του και προφανώς να πάρει τις ευλογίες που βοήθησαν στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού του κόμματός του, το οποίο σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδόν εξαϋλωνόταν πολιτικά. Ο Ιλχάν Αχμέτ συνομίλησε με τον πρόεδρο του τουρκοκόμματος, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσαβούς ανέφερε πως, «λόγω του αντιδημοκρατικού πλαφόν του 3%, το κόμμα DEB δεν πήρε μέρος στις εκλογές και θα διαφυλάξει σε αυτές την αμεροληψία του». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι μειονοτικοί ψηφοφόροι πρέπει οπωσδήποτε να πάνε στην κάλπη και είναι σημαντικό να ψηφίσουν ώστε να βγάλουν νικητές τους Τούρκους υποψηφίους».

Στη γειτονική Ξάνθη, όπου το χριστιανικό στοιχείο υπερτερεί πληθυσμιακά, επανεξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ ο πιο σκληρός «παίκτης» και συνομιλητής του προξενείου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ σε ολόκληρη την περιοχή συζητούν πως και ο δεύτερος από τους τρεις συνολικά που βγήκαν από το ίδιο κόμμα, Στάθης Γιαννακίδης, υπήρξε συνεργάτης του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και οι εγκάθετοι της Αγκυρας στην περιοχή δεν τον θεωρούν εχθρικό στοιχείο.

Ανάστατοι οι χριστιανοί μετά τα αποτελέσματα

Μετά την επιτυχία του DEB και -κυρίως- του τουρκικού προξενείου να εκπροσωπείται στη Βουλή μόνο το μουσουλμανικό στοιχείο της Ροδόπης, στην Κομοτηνή, αλλά και σε ολόκληρο τον νομό υπάρχει έντονη ενόχληση των χριστιανών, που συνοδεύεται και από τον φόβο ότι το γεγονός αυτό μπορεί να ενισχύσει και εξτρεμιστικά στοιχεία της χριστιανικής πλευράς, τα οποία αναζητούν την ευκαιρία για να αναζωπυρώσουν την ένταση στην περιοχή. Μια επιθυμία που συμπίπτει απόλυτα με τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Σε χαμηλότερη κλίμακα, ανησυχία παρατηρείται και στην Ξάνθη. Nέος στόχος πλέον των ενεργουμένων του Ερντογάν είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές, αν διεξαχθούν με απλή αναλογική, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή, το DEB θα επιλέξει να κάνει την εμφάνισή του και οι υποψήφιοί του θα εμφανίζονται ως αμιγείς εκπρόσωποι της Τουρκίας.

Με ένα ποσοστό της τάξης του 0,75% μπορούν να εκλέξουν έως και δύο βουλευτές, εκτός αν μπει η «φραγή» του 3% – τότε όμως δεν θα είναι η απλή αναλογική, για την οποία χρόνια μιλά η Αριστερά. Μάλιστα, σχεδιάζεται να υπάρξουν και δραστήριοι πυρήνες στα Δωδεκάνησα (Ρόδος – Κως), αλλά και στη Φλώρινα, με τη συμμετοχή φιλοσκοπιανών. Το πρόσωπο για το οποίο όλοι συζητούν ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επόμενη φάση είναι ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα και οι Τούρκοι έχουν δώσει το όνομά του στον δρόμο μπροστά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Σε αντίθεση με τον πατέρα Σαδίκ, ο οποίος όταν ήταν βουλευτής, πριν από 25 χρόνια, καθημερινά επιδιδόταν σε ανθελληνικές προκλήσεις, ο γιος του είναι χαμηλότερων τόνων, εμφανίζεται ως μετριοπαθής και έως τώρα δεν εμπλέκεται άμεσα στα πολιτικά της περιοχής. Οι γνωρίζοντες όμως λένε πως αυτός είναι που θα αποτελέσει τον «πολιορκητικό κριό» του τουρκικού προξενείου για την επίτευξη και των επόμενων σχεδίων του.

“Υπονόμευση Δημοκρατίας” – Του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Επί 15 χρόνια, με συστηματική δουλειά, με απόλυτο σεβασμό στις αξίες της ανοιχτής, δημοκρατικής κοινωνίας, με χαμηλούς τόνους, προστάτευσα τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων στο Εθνικό Κοινοβούλιο και εργάστηκα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης μας. Η μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών επιδείνωσε την κατάσταση. Αλλοίωσε τη δημογραφική σύνθεση της τοπικής κοινωνίας, οδήγησε στη μετανάστευση νέους ανθρώπους, ξύπνησε πάλι εθνικισμούς και άκρα και κατέστησε φανερό στην Αθήνα ένα ζήτημα που εμείς επί χρόνια αντιμετωπίζουμε μόνοι μας, συχνά χωρίς τη συμπαράσταση του κέντρου. Ο εκλογικός νόμος, παρά την αύξηση της δύναμής μας, άφησε τη Ροδόπη χωρίς χριστιανό βουλευτή και τη Ν.Δ. χωρίς έδρα, παρά το ότι η τοπική κοινωνία την ανέδειξε δεύτερη δύναμη και ενισχυμένη. Το νέο τοπίο γεννά προβληματισμό και ανησυχία. Κλονίζει την ψυχολογία του τοπικού πληθυσμού. Ανοίγει ορέξεις σε ακραίους, εκτός και εντός συνόρων, και υπονομεύει αυτό που έχτισε η Ελληνική Δημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το Εθνικό Κέντρο δεν δικαιούται πλέον ούτε να αδιαφορεί ούτε να παίζει. Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες.

ΠΗΓΗ http://www.parapolitika.gr/article/321742/kodikos-levent-pasa-gia-alosi-tis-thrakis

Προηγούμενο άρθρο«Κάρτα του Πολίτη» με αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
Επόμενο άρθροΠροσλήψεις στην ΕΒΖ: 140 θέσεις εργασίας (προκήρυξη)