Η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε στο τέλος της και η Διοίκηση Πυροσβεστικών υπηρεσιών Ν.’Εβρου, θεωρεί υποχρέωσή της να ευχαριστήσει δημόσια, κατ΄αρχήν όλους τους Πυροσβέστες και πυροσβέστριες τους ΠΠΥ και τους εποχικούς Δασοπυροσβέστες των Υπηρεσιών του Νομού Έβρου, τους Εθελοντές πυροσβέστες και πυροσβέστριες των Π.Υ και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Φερών, τους πολίτες και αγρότες του Νομού για την εξαιρετικά ώριμη συμπεριφορά που επέδειξαν πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων για μια ακόμη χρονιά στην πιστή εφαρμογή των οδηγιών μας καθ ΄όλη της διάρκεια της περιόδου και την αποφυγή απερίσκεπτων ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Τους υπόλοιπους φορείς – αρχές και υπηρεσίες που συνεργάστηκαν μαζί μας (Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων- Δασαρχεία του Νομού την ΕΛΑΣ και τις Ε.Δ), καθώς επίσης και τους εθελοντικούς συλλόγους , τα μέλη των οποίων βοήθησαν ενεργά ,κυρίως στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή όπου αυτό απαιτήθηκε κατάσβεσης πυρκαγιών καθώς και όλα τα ΜΜΕ του Νομού μας (Ηλεκτρονικά-έντυπα-τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά) για την μέγιστη συμβολή τους στην καμπάνια για την πρόληψη κατά των πυρκαγιών με την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων  αλλά και για την προβολή του έργου μας.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, ήταν μια απαιτητική περίοδος κατά την οποία το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του Νομού, ήταν συνεχώς σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν τους θερινούς μήνες στον Νομό Έβρου γι’ αυτό και τον καθιστούν έναν από τους πλέον επικίνδυνους στην χώρα, για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα κατά την διάρκεια της φετινής περιόδου.

Χαρακτηριστικό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ήταν η έντονη ανομβρία που επικράτησε κατά τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο έως και τα μέσα Οκτωβρίου κάτι που ουσιαστικά επέκτεινε την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών τους μήνες αυτούς , που τελικά έγινε και στην πραγματικότητα τον μήνα Σεπτέμβριο κυρίως αλλά και στην αρχή Οκτωβρίου όταν είχαμε εκδήλωση μεγάλου αριθμού πυρκαγιών μεγάλης έκτασης , που απασχόλησαν μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και μέσων από πολλές υπηρεσίες της χώρας όπως και μεγάλο αριθμό εναερίων μέσων προκειμένου αυτές να οριοθετηθούν γρήγορα και να κατασβεσθούν πλήρως, όπως και έγινε σε όλες αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, λόγω της άμεσης και έγκαιρης κινητοποίησης των δυνάμεών μας με την συνδρομή και συνεργασία βεβαίως και όλων των συναρμόδιων φορέων του Νομού μας.\

Η αντιμετώπιση τόσων πολλών και μεγάλων πυρκαγιών σε μικρό χρονικό διάστημα λόγω της δυσκολίας που είχαν από την φύση της καιόμενης έκτασης (Αμιγή Δάση πεύκης-Δρυός και πυκνής δασικής βλάστησης κοντά σε οικισμούς),τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν, την ξηρασία που επικρατούσε λόγω ανομβρίας, αλλά και του δύσβατου των καιγομένων περιοχών λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε αυτές, ήταν παράγοντες που αύξησαν την επιτυχία της αντιμετώπισής τους  από τις πυροσβεστικές δυνάμεις αρχικά του Νομού μας και στην συνέχεια των υπολοίπων υπηρεσιών που ενίσχυσαν το έργο μας με αποτέλεσμα όλες οι εκδηλωθείσες πυρκαγιές να οριοθετηθούν εντός του  πρώτου 24ωρου και οι 4 μεγαλύτερες(Λουτρών-Αισύμης-Λευκίμης-Μελίας/Νίψας) εντός 48ωρου από την έναρξή τους.

Ενώ γεγονός είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε ταυτόχρονη αντιμετώπιση περισσοτέρων της μιας πυρκαγιές εντός της ίδιας  ημέρας. Η επιτυχία των επιχειρήσεων μας φαίνεται και από το γεγονός ότι απετράπη η μετάδοση των πυρκαγιών στον δρυμό της Νίψας, στο προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς αλλά και στους παρακείμενους οικισμούς, γι’ αυτό οφείλω να συγχαρώ όλους τους συναρμόδιους φορείς (Πολ. Προστασία Περιφ. Αν.Μακεδον;iaς και Θράκης, Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Δασικές Υπηρεσίες Πολιτική Προστασία Δήμων ΕΛΑΣ ,Ε.Δ ,Εθελοντές κ.λ.π) με τους οποίους συνεργασθήκαμε αρμονικά στην διαχείριση όλων των πυρκαγιών του Νομού.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Συνολικά κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου οι ημέρες υψηλής  επικινδυνότητας στον Νομό Έβρου και την Σαμοθράκη, με βάση τον δείκτη  ήταν ( 32 ημέρες  με δείκτη (3) ,3 ημέρες  με δείκτη( 4) και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ημέρες της   αντιπυρικής περιόδου με  δείκτη( 2).Η επικινδυνότητα του Νομού μας είναι η μεγαλύτερη από όλους τους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Συγκριτικά παρατηρούμε ότι φέτος η υψηλή επικινδυνότητα ξεκίνησε τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκε τον Αύγουστο και κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Οι Υπηρεσίες μας ανταπεξήλθαν αποτελεσματικά και κατάφεραν να περιορίσουν γρήγορα, τις πολλές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χάρη στην αυξημένη ετοιμότητα και επαγγελματισμό που επέδειξε το προσωπικό τους. Λόγω όμως της μεγάλης  έντασης και έκτασης  που έλαβαν οι πυρκαγιές κυρίως του Σεπτεμβρίου αλλά και της Λευκίμης την 1η  Οκτωβρίου, λογικό επακόλουθο ήταν η αύξηση μαζί με τον αριθμό των πυρκαγιών και των καιόμενων εκτάσεων  κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Αναλυτικά σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

ΣΥΝΟΛΙΚΑ στον Νομό Έβρου και την Ν.Σαμοθράκη εκδηλώθηκαν φέτος  (534 πυρκαγιές έναντι 221 πέρυσι) και κάηκαν συνολικά  (19.554 έναντι 2.579 πέρυσι) στρέμματα μικτής έκτασης. Δηλαδή υπήρξε μεγάλη αύξηση και των πυρκαγιών και των στρεμμάτων που κάηκαν και αυτό όπως είπαμε οφείλεται στο γεγονός των μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον Νότιο Έβρο. Ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώθηκε στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου (176)  και ο μεγαλύτερος αριθμός καιόμενων στρεμμάτων στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης(15.317 στρέμματα).Οι πυρκαγιές με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα (δασικές) εκδηλώθηκαν στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης (Λουτρά-Αισύμη-Λευκίμη-Μελία-Νίψα-Καβησός-Αγνάντια) .Στον Νομό Έβρου φέτος εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην χώρα μετά από αυτές της Κορινθίας και της Αργολίδας στην Πελοπόννησο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Α) Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Αλεξανδρούπολης και του Πυρ/κού Κλιμακίου Σαμοθράκης εκδηλώθηκαν συνολικά (107) Αγροτικές και (20) δασικές πυρκαγιές και κάηκαν (15.317) στρέμματα εκ των οποίων τα( 10.985 ) αφορούν Δάση και δασικές εκτάσεις &  και τα υπόλοιπα στρέμματα (4.332) Χορτολιβαδικές εκτάσεις, υπολείμματα καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην περιοχή ευθύνης της Π,Υ Αλεξανδρούπολης ήταν αυτή της Μελίας-Λουτρών-Νίψας κατά την οποία κάηκαν (8.000 στρέμματα  μικτής Δασικής έκτασης).

Β)Στην περιοχή ευθύνης της Π.Υ Διδυμοτείχου και του Π/Κ Σουφλίου εκδηλώθηκαν συνολικά (176)  πυρκαγιές και κάηκαν (1217)στρέμματα. Από αυτές τις πυρκαγιές (23) αφορούσαν Δασικές εκτάσεις και οι υπόλοιπες (153) χορτολιβαδικές ,γεωργικές εκτάσεις και υπολείμματα καλλιεργειών  .

Γ) Στην περιοχή ευθύνης  της Π.Υ Ορεστιάδας και του Π/Κ Δικαίων εκδηλώθηκαν συνολικά (231) πυρκαγιές και κάηκαν (3021στρέμματα. Από τις πυρκαγιές αυτές  οι (12) αφορούσαν δάση και δασικές εκτάσεις και τα καιόμενα στρέμματα(424) Όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές (219) αφορούσαν Αγροτικές ,χορτολιβαδικές ,γεωργικές εκτάσεις και υπολείμματα καλλιεργειών και κάηκαν (2.597) στρέμματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι φέτος διανύθηκε η δυσκολότερη εδώ και πολλά χρόνια αντιπυρική περίοδος στον Ν.Έβρου. Η έντονη ανομβρία ,τα μελτέμια του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου η αμέλεια κάποιων και η συγκυρία όλα αυτά να συνυπάρξουν ταυτόχρονα ,οδήγησαν στην εκδήλωση πολλών και δύσκολα αντιμετωπίσιμων πυρκαγιών ,από τις επίγειες τοπικές δυνάμεις οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς με κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα και κατάφεραν αναλογικά με τις επικρατούσες συνθήκες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία στο πρώτο στάδιο όλες τις πυρκαγιές και με την βοήθεια των ενισχύσεων που ζητήθηκαν έγκαιρα, σε επίγειες και εναέριες δυνάμεις, να  τις κατασβέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ,προφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους εαυτούς τους, τους συμπολίτες μας, περιουσίες &  οικισμούς που κινδύνευαν.

 ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝOι αιτίες των πυρκαγιών ποικίλουν. Η περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε αμέλεια ,αλλά έχει αυξηθεί κατά πολύ και ο αριθμός των πυρκαγιών από πρόθεση. Και την φετινή περίοδο όπως και τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν περιπτώσεις πυρκαγιών που οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση στην  ίδια Δασική περιοχή της Πυλαίας-Καβησού) .

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ :

Aπό φέτος τέθηκε σε ισχύ η υπ΄αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη που επιβάλει πρόστιμα σε παραβάτες αυτής και αφορά πρόκληση πυρκαγιών.

Επιβλήθηκαν συνολικά (12) Διοικητικά πρόστιμα στον Ν.Έβρου συνολικού ποσού (3.325 Ευρώ)

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η επιτυχής αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών της φετινής αντιπυρικής περιόδου, δεν είναι ασφαλώς τυχαία και οφείλεται κατά κύριο λόγο στον επαγγελματισμό και στην αυξημένη ετοιμότητα που επέδειξαν τα στελέχη των υπηρεσιών του Νομού αλλά και στην αξιοπιστία των Οχημάτων και μηχανημάτων που διαθέτουμε. Στην άριστη και άμεση συνεργασία που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες όπως τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, τον Περιφερειακό Δ/τη Πολιτικής Προστασίας  Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και το αντίστοιχο τμήμα Πολιτικής Προστασίας, τους κατά περίπτωση εμπλεκόμενους Δημάρχους, το  Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων, την Δασική Υπηρεσία, τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΛΑΣ,  τους Εθελοντές και τα τοπικά Μ.Μ.Ε για την αναμετάδοση ενημερωτικών μηνυμάτων για την πρόληψη των πυρκαγιών και την προβολή του έργου μας. Τέλος στην σωστή συμπεριφορά της πλειοψηφίας των πολιτών και των αγροτών του νομού μας  ,οι οποίοι γνωρίζοντας τους κινδύνους, απέφυγαν να προβούν σε ενέργειες απερίσκεπτες όπως το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο, όπως κάνουν με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές μας και γι΄αυτό τους «ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ »  θερμά.

ΠΡΟΣΟΧΗ :

  Παρά το γεγονός ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος έφτασε  στο τέλος της, θεωρούμε καθήκον , να πούμε στους πολίτες και αγρότες του Ν.Έβρου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικoi στην συνέχεια, λόγω της ανομβρίας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες και να μην ανάβουν για οποιονδήποτε λόγο φωτιά πλησίον δασικών εκτάσεων και σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων από αυτές όπως προβλέπεται από το άρθρο 2 της υπ΄αριθ. 9/2000  Πυροσβεστικής Διάταξης.

Επίσης συνιστούμε να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, κλαδιών κ.λ.π όταν επικρατούν δυσμενείς  καιρικές συνθήκες(ισχυροί άνεμοι) και  να  λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας (Ζώνες ικανού πλάτους με άροση της καιόμενης έκτασης περιμετρικά, ύπαρξη γεωργικών ελκυστήρων, ύπαρξη νερού καθώς και προσωπική παρουσία μέχρι το τέλος της καύσης ), προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών, τους επόμενους μήνες

Αλεξανδρούπολη  04 Νοεμβρίου 2020

Ο Διοικητής

Κων/νος Β.Κούκουρας

Πύραρχος

Προηγούμενο άρθροΚατέληξε 54χρονος – 9 εισαγωγές και 7 εξιτήρια στο Nοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΤούρκοι ύψωσαν 3 Πύργους παρακολούθησης στις περιοχές: Πόρου, Τσιρώζη και Μελισσοκομείου