Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία το καλοκαίρι μίλησε στο Κεντρικό Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του τηλεοπτικού σταθμού, καθηγητής Κωνσταντίνος  Φίλης.

Ο κ. Φίλης δήλωσε ότι “υπάρχει λόγος ανησυχίας και κίνδυνος να επιστρέψει η κατάσταση στην εποχή του 2020. Σε αυτό συντείνει η στοχοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ”, εξήγησε ο κ. Φίλης και συνέχισε: “Η γραμμή Ερντογάν στους υπουργούς του, μετά την έκθεση του χάρτη της τουρκικής “Γαλάζιας Πατρίδας” στην Ουάσινγκτον, είναι να πάψουν να συνομιλούν με τους Έλληνες. Οπότε αυτό είναι κρίσιμο για το κατά πόσο θα επηρεάσει και τις εμπορικές επαφές, οι οποίες βρίσκονται σε καλό σημείο και των οποίων ηγείται από ελληνικής πλευράς ο κ. Φραγκογιάννης”, είπε ο κ. Φίλης.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι “έτσι κι αλλιώς πάντως, η πιθανότητα επίλυσης παρεξηγήσεων και μικροδιαφορών σε υπηρεσιακό επίπεδο απομακρύνεται και αυτό συνιστά αρνητική εξέλιξη. Ναι μεν μπορούμε να αποδώσουμε στη δύσκολη εσωτερική κατάσταση (με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τις τιμές να έχουν γίνει απαγορευτικές για τους περισσότερους Τούρκους) τα κατά καιρούς παραληρήματα του Τούρκου προέδρου, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι αν χθες μίλησε το θυμικό του Ερντογάν, -μιας κι έχει μάθει να πολιτεύεται με αυτό και να προσφέρει ανάλογα show στο φιλοθεάμον κοινό. Αν είναι έτσι, η ένταση θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Αυτό είναι το καλό σενάριο”, είπε ο κ. Φίλης και συνέχισε:

“Αν υπάρχουν βαθύτερα αίτια, θα έρθουμε σε μια κρίση διαρκείας. Η απάντηση θα μας δοθεί τις επόμενες μέρες. Μέχρι τότε θα πρέπει να προσέξουμε τις μεταναστευτικές ροές”. Ερωτηθείς για τη στάση “ποντίου Πιλάτου” της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Φίλης επισήμανε ότι “δείχνει μία ενεργό ανοχή των Ευρωπαίων απέναντι στην Τουρκία, στάση που καταλήγει να εξισώνει το θύτη με το θύμα, τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο.”

Ο κ. Φίλης επισήμανε την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, σχολιάζοντας ότι “όποιος ακολουθεί αυτή την πολιτική και αυτές τις αντιφάσεις, αργά η γρήγορα τις βρίσκει μπροστά του.”

ΠΗΓΗ www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: Πιθανώς το επόμενο σοβαρό ατύχημα που θα συμβεί στην πόλη μας…
Επόμενο άρθροΟ σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ