Ο Πρόεδρος του ΟΛΑ στην 8η Διεθνή Έκθεση «Logistics – Εφοδιαστική Αλυσίδα 2021»

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το μέλλον του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος στο συνέδριο Logi.C21 της 8ης διεθνούς εκθέσεως «Logistics – Εφοδιαστική Αλυσίδα 2021», που διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο ATHENS Metropolitan Expo A.E. στα Σπάτα, Αττικής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής – ΥΝΑΝΠ, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής – ΥΝΑΝΠ, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, υψηλόβαθμων στελεχών λιμένων και ανθρώπων της ναυτιλίας!

Παρακάτω αναλυτικά η ομιλία του κ. Χατζημιχαήλ και το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό:

«Οι ραγδαίες γεωπολιτικές μεταβολές που συντελέσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το 2016 και έπειτα ,καθώς και στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας το 2014, δημιούργησαν νέα δεδομένα & νέες ισορροπίες και ανέδειξαν σταδιακά την Ελλάδα σε κυρίαρχο παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης σήμερα κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις με τη  δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων.

Οδικές & σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα, παρακάμπτοντας επί της ουσίας τα στενά του Βοσπόρου!

Συντελείται ουσιαστικά -με επίκεντρο το λιμάνι- ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, καθοριστικός για την ενεργειακή -και όχι μόνο- ασφάλεια τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.

Τον τελευταίο χρόνο, αξιοποιώντας στο έπακρο τις υφιστάμενες μοναδικές υποδομές συνδυασμένων μεταφορών του λιμένα και τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας επιτύχαμε εκπληκτική αποδοτικότητα και εκτίναξη των δραστηριοτήτων μας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οργανισμός εν μέσω πανδημίας έχει πραγματοποιήσει άλματα προόδου, καλύπτοντας χαμένο χρόνο δεκαετιών- επιτυγχάνοντας ρεκόρ τριακονταετίας στη διακίνηση φορτίων ήδη από το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Η δε τεχνογνωσία που αποκτούμε μέσα από τη στενή συνεργασία και την καθημερινή τριβή με τα στελέχη των αμερικανικών military logistics, μας έχει εισάγει σε μία νέα κουλτούρα υποδοχής, διαχείρισης και προώθησης φορτίων, γεγονός που διευρύνει τις δυνατότητες του λιμένα και του προσωπικού μας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη χρήση του σιδηροδρόμου και την περσινή πρώτη στην ιστορία αποστολή δύο εμπορικών αμαξοστοιχιών στην Constanta της Ρουμανίας ενώ εφέτος έχουμε πραγματοποιήσει έως σήμερα 14 σιδηροδρομικές κινήσεις.

Ολοκληρώνοντας, απότοκο της ραγδαίας αύξησης του όγκου των φορτίων που διακινεί ο λιμένας και της βούλησης της Ελληνικής Κυβέρνησης για βελτίωση της προσβασιμότητας του λιμένα στις ευρωπαϊκές αγορές αποτελεί η επικείμενη -εντός του 2023- ένταξη του στα διευρωπαϊκά δίκτυα, γεγονός που θα σημάνει την περαιτέρω αύξηση της εμπορικής και στρατιωτικής κίνησης και θα αυξήσει κατακόρυφα τις χρηματοδοτήσεις νέων λιμενικών υποδομών και υποδομών προσβασιμότητας και logistics».

Προηγούμενο άρθροΠήγε να διαμαρτυρηθεί για κλήση με… πλαστό ασφαλιστήριο στην Αλεξανδρούπολη!
Επόμενο άρθροΟυρανία Μαυρίδου: “Αίμα μου! Σιδερένιος!”