Σύμφωνα με αυτά που δήλωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», δέχθηκε πρόσκληση συνεργασίας από τον κ. Μέτιο από την επομένη των εκλογών. Κι αφού ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον ¨Κλεισθένη» από την Κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκαθάρισαν και οι όροι της όποιας συνεργασίας.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρεις τρόποι συνεργασίας:

Με συναινετική στάση της παράταξής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο θα ψηφίζει ή θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις της όποιας πλειοψηφίας.

2. Με συμμετοχή στη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει ακόμη και θεματικό αντιπεριφερειάρχη από την μειοψηφούσα παράταξη κι έτσι να συμμετέχει στη διοίκηση. Κάθε παράταξη διατηρεί την αυτοτέλειά της μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μπορεί να μην ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις, αρθρώνοντας και αντιπολιτευτικό λόγο. «Μου φαίνεται λίγο σαν κοροϊδία», είπε ο κ. Σιμιτσής, «διότι δεν μπορείς να είσαι αντιπολίτευση και να συμμετέχεις στη διοίκηση».

3. Με σύμπραξη των δύο παρατάξεων. Οι παρατάξεις ενσωματώνονται σε μία και χάνουν απολύτως την διακριτή έκφρασή τους Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο περιφερειάρχης μπορεί να ορίσει και χωρικό αντιπεριφερειάρχη από την μικρότερη παράταξη. «Βρίσκω περισσότερα θετικά σ’ αυτήν την περίπτωση μορφής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Σιμιτσής, και συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πιο ειλικρινής, διότι, όταν αποφασίσεις να συμμετέχεις στη διοίκηση, πρέπει να συμμετέχεις ενεργητικά μοιραζόμενος και την ευθύνη».

Αποφασίζουν την Πέμπτη

Γνωστοποίησε ότι «η συζήτηση με τον κ. Μέτιο έχει φτάσει σε βάθος, όμως δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Επίσης, είπε πως για τις συζητήσεις που έκανε είχε την έγκριση τόσο του ΚΙΝΑΛ, που τον στήριξε, όσο και των μελών και συνεργατών της παράταξής του.

Το μεν κόμμα, κεντρικά, απεφάνθη ότι δεν θέλει να διαμορφώσει ενιαία γραμμή για όλη την χώρα, αφήνοντας τις ίδιες τις παρατάξεις να αποφασίσουν.

Όσο για την παράταξη, τα περισσότερα μέλη είτε του έδωσαν «πράσινο φως», είτε δέχθηκαν τη συνεργασία με την παράταξη Μέτιου, αλλά τον τρόπο και τη μορφή συνεργασίας τα άφησαν στην επιλογή των πέντε εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων.

Την τελική απόφασή τους, οι πέντε, αναμένεται να την πάρουν το απόγευμα της Πέμπτης (22 Αυγούστου), σε συνάντησή τους στην Καβάλα, στην οποία ο κ. Σιμιτσής θα προτείνει συνεργασία με τη μορφή της Σύμπραξης, με ό,τι σημαίνει αυτό για το πολιτικό μέλλον της παράταξης και το δικό του. Εφόσον γίνει αποδεκτή η πρότασή του, οι σύμβουλοι θα συζητήσουν και το θέμα της αποδοχής θέσεων αντιπεριφερειαρχών.

Θέλουν άλλους 4

Τέλος, επειδή οι σύμβουλοι των δύο παρατάξεων συμπληρώνουν τον αριθμό 22 (17+5) και, άρα, για να δημιουργηθεί πλειοψηφία στο Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου των 51 χρειάζονται άλλοι 4, προφανώς, εκτός του κ. Σιμιτσή, προφανώς έχουν γίνει συζητήσεις και με άλλες παρατάξεις, εκτός της Χρυσής Αυγής. Για την τελευταία τέθηκε βέτο από τον κ. Σιμιτσή, όμως κι ο κ. Μέτιος του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους.

Πάντως, όποια κι αν είναι η απόφαση της παράταξής του, όπως διευκρίνισε ο κ. Σιμιτσής, τις ανακοινώσεις θα πρέπει να τις περιμένουμε από τον κ. Μέτιο.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κωστή Σιμιτσή στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):


 πηγη www.kokkinokavalas.gr

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα του Μενέλαου Μαλτέζου για την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερικού Συμβουλίου ΑΜΘ που εκλέχθηκε τον Μάιο του 2014
Επόμενο άρθροΟύτε αριστερά… Ούτε δεξιά… μπορούν να κινηθούν τα αυτοκίνητα στην Απολλωνιάδα