Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Κύριοι της κυβέρνησης οι πολίτες του Έβρου δεν είναι πολίτες Β Κατηγορίας...

Κύριοι της κυβέρνησης οι πολίτες του Έβρου δεν είναι πολίτες Β Κατηγορίας να υφίστανται διακρίσεις (γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος)

Κύριοι της κυβέρνησης οι πολίτες του Έβρου δεν είναι πολίτες Β Κατηγορίας να υφίστανται διακρίσεις.

Το καλοκαίρι στον Έβρο και στην Ροδόπη είχαμε πυρκαγιές βιβλικών διαστάσεων.

Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου – και πλέον – στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις.

Αλλά και στην αγροτική παραγωγή όλων των κλάδων είχαμε σημαντικές ζημιές.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν – κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια – και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Ακολούθησε το φαινόμενο της κατακλισμιαίας πλημμύρας στην Θεσσαλία.

Οι πληγέντες έχουν τον ίδιο πόνο είτε είναι απο φωτιά είτε απο πλημμύρα είτε απο οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο

Με βάση τα παραπάνω παρατηρούμε να θεσπίζονται ειδικά μέτρα για την Θεσσαλία χωρίς να συμπεριλαμβάνουν και τον Έβρο.

Πρόσφατα ψηφίσθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών διάταξη που προβλέπει το ακατάσχετο των όποιων κρατικών ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι πυρόπληκτοι του Έβρου και της Ροδόπης.

Με σχεδόν δυο μήνες καθυστέρησε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ με την οποία οι πληγέντες από τις πλημμύρες κατά την κακοκαιρία «Daniel» του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη χορήγηση φαρμάκων, εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων.Παρόμοιο μέτρο δεν υπάρχει στα δεκατρία μέτρα που ισχύουν για τον Έβρο.

Απεναντίας στα social media βλέπουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές και Υπουργούς να επιχαίρουν γιατί οι πυρόπληκτοι της Θράκης θα εξομοιωθούν με τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας στα μέτρα κρατικής αρωγής για την ανακούφισή τους.

Οι βουλευτές και δει υπουργοί παρεμβαίνουν την ώρα του πολιτικού σχεδιασμού η κατά την διαδικασία νομοθέτησης στην Βουλή και όχι εκ των υστέρων, αναπαράγοντας δηλώσεις του κ Αυγενάκη για την εξομοίωση των μέτρων στήριξης πληγέντων Θεσσαλίας και Έβρου.

Η αγωνία των παραγωγών μας είναι μεγάλη για το τί μέλλει να γίνει για το μέλλον τους.

Όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις θεομηνίες ζητούν να μάθουν το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως αποζημίωση σε κάθε προϊόν.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σπορές για τις νέες καλλιέργειες και θα πρέπει να γίνει ο προγραμματισμός και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (σπόρους, πετρέλαια, λιπάσματα κ.α.). Ούτε γνωρίζουν τα ποσά ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Στον Έβρο οι πληρωμές που έγιναν μέχρι σήμερα στους παραγωγούς έγιναν με βάση το κανονισμό του ΕΛΓΑ. Υπάρχουν εξαγγελίες για κάλυψη των ζημιών κατά 100% προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο θεσπισμένο αναμένουμε.

Τέλος θα ήθελα να θυμίσω τους βουλευτές του Νομού ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Χώρας στο μέρος δεύτερο που αναφέρεται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και συγκεκριμένα στο Άρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων) αναφέρει:

1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

3. Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος.

5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Κύριοι της κυβέρνησης δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια.

Είναι άμεση ανάγκη να συσταθεί ένα παρατηρητήριο απ την κοινωνία των πολιτών το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή και την υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων υπέρ των πυρόπληκτων για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφισης τους , την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την Θράκη, καθώς και τις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης για την περιοχή μας.

Exit mobile version