Κώστας Ποϊραζίδης: Η πηγή του προβλήματος της πυρκαγιάς

Ο Κώστας Ποϊραζίδης, μέχρι πρότινος Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου και επί χρόνια πολλά γνώστης της περιοχής, αναλύει την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί με τη φωτιά στον Έβρο και εξηγεί την πηγή του προβλήματος:

«Αυτό που είναι όμως τραγικό είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική.
Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;

Πριν μερικούς μήνες το γειτονικό φράγμα του Προβατώνα είχε σχεδόν αδειάσει, επειδή είχε ξεχαστεί να κλειστεί η βάνα για αποφυγή υπερχείλισης το χειμώνα, περιμένοντας να βρέξει το καλοκαίρι για να γεμίσει ξανά. Τότε το φράγμα της Λύρας ήταν γεμάτο νερό.

Γιατί τώρα έχει αυτή την τραγική εικόνα; Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα της διαρροής; Αν και οι αιτίες έναρξης μιας πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι γνωστές για λήψη μέτρων μείωσης τους, αυτό που είναι απόλυτα σημαντικό είναι η πλήρης ετοιμότητα μας για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών» καταλήγει ο καθηγητής Κώστας Ποϊραζίδης.

Πηγή: News it.gr

Προηγούμενο άρθροΑυτή η κατάσταση στην Μάκρη. Αν πάρει φωτιά θα φτάσει στην θάλασσα.
Επόμενο άρθροWWF: Οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά