ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων από τον κορονοϊό

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μετά την εμφάνιση του κορονοϊού κατέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οι στρατευμένοι υπηρετούν κάτω από ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες, όπου μπορεί δυνητικά να εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Στις ερωτήσεις τονιζόταν η αναγκαιότητα πρόσθετων μέτρων για την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων από τη μετάδοση του κορονοϊού. Ειδικότερα το ΚΚΕ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα Hot Spots, τη χορήγηση αδειών λόγω προσβολής από κορονοϊό, για πρόσθετες άδειες σε στρατιωτικούς μετά τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων, την αναγκαιότητα παράτασης των χειρόγραφων συνταγών στα Ατομικά Βιβλιάρια Νοσηλείας των στρατιωτικών, για την προστασία των στρατευμένων στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου, για τη διακοπή της σύμβασης με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καθώς και για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) Ξάνθης.

Ωστόσο σε έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), 19 Μάρτη 2020, επισημαίνονται μια σειρά από προβλήματα, τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα της διασποράς του ιού στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στους στρατευμένους.

Πιο συγκεκριμένα και όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Ομοσπονδίας, σε Κέντρα Εκπαίδευσης ή Σημεία Υποδοχής Οπλιτών πραγματοποιούνται δοκιμαστικές τελετές ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων, οι νεοσύλλεκτοι συνωστίζονται σε θαλάμους των 45 περίπου ατόμων, εκτελούνται βολές χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, το μόνιμο προσωπικό μετακινείται καθημερινά με υπηρεσιακά οχήματα, με περισσότερα των 10 ατόμων, στην περιοχή του Έβρου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω και των πρόσφατων μετακινήσεων, συγχρωτίζεται μεγάλος αριθμός προσωπικού σε λίγα τετραγωνικά μέτρα και οι ενημερώσεις Διοικήσεων από τους επιτελείς των μονάδων, γίνονται με αρκετά άτομα στον ίδιο χώρο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

⦁ Να υπάρξει μείωση του αριθμού των ατόμων που συνωστίζονται σε θαλάμους, αίθουσες ενημέρωσης, μεταφορικά μέσα.
⦁ Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων.
⦁ Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων.
⦁ Να χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα είδη καθαριότητας και ατομικών αντισηπτικών υλικών.
⦁ Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τον καθαρισμό και απολύμανση των δικτύων αερισμού.
⦁ Να ληφθούν άμεσα μέτρα απολυμάνσεων στις στρατιωτικές μονάδες σε χώρους, ρούχα, είδη προσωπικής χρήσης.
⦁ Να παρθούν μέτρα για τους αναγκαίους ιατρικούς ελέγχους και εξατομίκευση κατά στρατόπεδο – διαμόρφωση ελέγχων και επαλήθευση.
⦁ Να παρθούν μέτρα για την εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
⦁ Να υπάρξει απρόσκοπτη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, με τις χειρόγραφες συνταγές στα Ατομικά Βιβλιάρια Νοσηλείας ή με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
⦁ Στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) να αποζημιωθούν πλήρως οι στρατευμένοι και τα μόνιμα στελέχη, για τα αεροπορικά εισιτήρια που ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού.
⦁ Να υπάρξει χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης
Δελής Γιάννης
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης

Προηγούμενο άρθροΔια περιφοράς η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΕυχαριστώ του ΠΓΝΑ , για τις δωρεές ιδιωτών