Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2017, μαζί με τους Προϋπολογισμούς όλων των Δήμων και των Περιφερειών που ψηφίζονται αυτή την περίοδο, στηρίζεται στις κατευθύνσεις των μνημονίων και στον έλεγχο των στοιχείων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου . Είναι προϋπολογισμός κατ ‘ εντολή του κράτους για να εφαρμόσει το ενιαίο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που εξειδικεύουν τα μνημόνια. Ίσως μάλιστα να είναι και υποθετικός αφού δεν ξέρουμε τελικά τα ποσά που θα διατεθούν συνολικά στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Όλη αυτή η διαδικασία προωθεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου για:

* ακόμα μεγαλύτερη προτεραιότητα της κερδοφορίας ,σε τοπικό και γενικό επίπεδο , ώστε να κάνει επενδύσεις .

* μεγαλύτερο τσάκισμα μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, επέκταση της φτώχειας και ψίχουλα στους εξαθλιωμένους

* αυξήσεις των εσόδων κράτους και τοπικής διοίκησης, από κάθε είδους φόρους, τέλη, πρόστιμα κλπ. με ταυτόχρονες περικοπές εξόδων, χρηματοδοτήσεων και παροχών για τις λαϊκές ανάγκες, με στόχο την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών κράτους και τοπικής διοίκησης.

* υπονόμευση της πάλης των λαϊκών στρωμάτων για ικανοποίηση των αναγκών τους, με αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες, με εθελοντισμό, με στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» που καλλιεργούν «φιλικό» κλίμα για επενδύσεις , με αποδοχή της μιζέριας για το λαό, με απογοήτευση και μοιρολατρία.

Γνωρίζουμε πως εφαρμόστηκαν και στο Δήμο μας στους προηγούμενους προϋπολογισμούς (συγκριτικός πίνακας 2012-2016 οποίος συνοδεύει τον προϋπολογισμό) οι μνημονιακές κεντρικές κατευθύνσεις, το δημοσιονομικό πλαίσιο, ΤΟ Μεσοπρόθεσμο , ο δημοσιονομικός « κόφτης». Για όλους τους Δήμους ισχύουν τεράστιες μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού, των επιχορηγήσεων, της ΣΑΤΑ, των λειτουργικών των σχολείων, της επισκευής & συντήρησής τους, των προνοιακών επιδομάτων. Δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ, δεν αποδίδονται οι παρακρατηθέντες πόροι, δημιουργώντας νέα γενιά παρακρατηθέντων που εκτιμώνται σε τουλάχιστον 10 δις. €.

Τη συνέχεια την ξέρουμε : οι Δήμοι με τις νέες αρμοδιότητες που τους φορτώνει το κεντρικό κράτος εξασφαλίζουν έσοδα από ίδιους πόρους, δηλ. από τέλη με την επιβολή αυξήσεων και τοπική φορολόγηση (πχ. αύξηση στα τέλη φωτισμού- καθαριότητας 18,5% που επιβάλλει ο Δήμος Αλεξ/πολης) . Επιπλέον ξεπούλημα ή όπως κομψά λέγεται « αξιοποίηση της ακίνητης δημοτικής Περιουσίας» ,την θέσπιση όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «σύγχρονων τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας και των χρηματικών τους διαθεσίμων με γνώμονα την μετατροπή τους σε πηγή εσόδων » : Περιουσιολόγιο ΟΤΑ , ΑΕ , συμπράξεις, παραχωρήσεις- ΔΥΚΤΙΑ –Αναπτυξιακές επιχειρήσεις ΟΤΑ .

Οι παραπάνω στόχοι του κεφαλαίου εφαρμόζονται σε ΟΛΑ τα επίπεδα κρατικής εξουσίας (Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι, ανεξάρτητα από το ποιος έχει πλειοψηφία σε κάθε όργανο) και αποτελούν κοινό στρατηγικό στόχο ΟΛΩΝ των πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 3ο μνημόνιο και ετοιμάζουν το 4ο, πέρα από τις επιμέρους πραγματικές ή υποκριτικές διαφορές τους. Από ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και ΝΔ μέχρι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και φυσικά τη Χρυσή Αυγή που λαϊκίζει και προσποιείται ότι καταγγέλλει το σύστημα για να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι άλλες παρατάξεις ανεξάρτητα από το τι θα πουν και θα ψηφίσουν, αποδέχονται τις περικοπές των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Γκρινιάζουν γιατί όπως λένε και οι ίδιοι , ούτε έργα, ούτε υπηρεσίες, ούτε καν τα λειτουργικά έξοδα δεν θα μπορούν να καλύψουν, αλλά τα περισσότερα τα ψηφίζουν, γιατί δήθεν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Καμία εμπιστοσύνη στην υποκρισία του κράτους και της τοπικής διοίκησης, στις ψεύτικες υποσχέσεις και ελπίδες των εκπροσώπων των παρατάξεων και των κομμάτων που υπηρετούν τοπικά και γενικά συμφέροντα του κεφαλαίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2017 και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να αντιταχθούν στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 17/11/2016

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται ο Μαραθώνιος αγάπης για το μικρό Γιάννη
Επόμενο άρθροΧρήστος Κατσαντούρας: “Μπορεί να είναι παράνομη η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, για τα ανταποδοτικά τέλη”