Μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και προχωρά, με νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, στην ιδιωτικοποίηση 10 ακόμα λιμανιών της χώρας, μεταξύ αυτών και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Για άλλη μια φορά βαφτίζει το άσπρο μαύρο και παρουσιάζει ως “φιλολαϊκή πολιτική” την παραχώρηση των λιμανιών στους εφοπλιστές και στους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι κατ’ αποκλειστικότητα πλέον θα εκμεταλλεύονται τις υποδομές και τους εργαζόμενους με επαχθέστερους όρους και μάλιστα απαλλαγμένοι από το να πληρώνουν ακόμα και δημοτικά τέλη  και έξοδα ηλεκτροφωτισμού.

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας θα έχει άμεσα σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους κατοίκους των δύο πόλεων και της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των προηγούμενων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξυπηρετεί και την αμεσότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για ελλιμενισμό ΝΑΤΟϊκών πλοίων, τη χρήση ως σταθμού ανεφοδιασμού και βάση για να εφορμούν να μακελεύουν λαούς. Άλλωστε αυτά δεν είναι «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» αφού ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ήδη έχουν προχωρήσει με την εγκατάσταση σταθμού αποσυναρμολόγησης ελικοπτέρων και συνεχίζουν με τα σχέδια που θέλουν το λιμάνι να παίζει κομβικό ρόλο για τους Νατοϊκούς φονιάδες στην αποστολή ελέγχου των στενών του Βοσπόρου.

Τα λιμάνια είναι πύλες εισόδου της χώρας και αναπτύσσουν ένα σημαντικό ρόλο στην μεταφορά εμπορευμάτων και διασύνδεσης με τα νησιά. Πρέπει να είναι δημόσια και να διασφαλίζεται ότι η λειτουργία τους εξυπηρετεί το λαό και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων, να εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα για τους λιμενεργάτες και ναυτεργάτες.

Καλούμε τον λαό να αντισταθεί, να οργανώσει την πάλη του για την υπεράσπιση της λαϊκής περιουσίας που πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες για τακτική συγκοινωνία με τα νησιά, με φτηνό εισιτήριο και την μεταφορά αγαθών με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ειδικά για τη Σαμοθράκη και τη Θάσο που ανήκουν στην Περιφέρειά μας, να μπει εδώ και τώρα τέλος στην απαράδεκτη ακτοπλοϊκή απομόνωσή τους από το ηπειρωτικό μέρος, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν θέση στις επερχόμενες εκλογές, να σταθούν απέναντι στις επιδιώξεις για ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και να καταδικάσουν τις δυνάμεις αυτές που τάσσονται με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Προηγούμενο άρθροΟ  Χρήστος  Βαλκάνης στην παράταξη “Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ!”
Επόμενο άρθροΟ Πέτρος Αρχοντίδης υποψηφιος με την “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση”