Σήμερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έρχεται να υπογράψει  Μνημόνιο Συνεργασίας για την “Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού”, όχι με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως κάθε λογικός νους θα φανταζόταν, αλλά με το «Διάζωμα».  Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας το «Διάζωμα» από την πλευρά του θα συμβάλει με τις εξής μελέτες:

  • Μελέτη Marketing Plan για τη δημιουργία επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού.
  • Μελέτη «Οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή».
  • Μελέτη «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, ως Οδηγός για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του πολιτισμού».
  • Υποστήριξη των υπηρεσιών της περιφέρειας στην εξειδίκευση και προετοιμασία των “ήπιων” δράσεων που ήδη προβλέπονται ή θα κριθεί ότι απαιτούνται συμπληρωματικά, στα πλαίσια του εν λόγω έργου.

Δηλαδή, οι αρχαιολογικές και πολιτιστικές διαδρομές θα αντιμετωπιστούν ως επιχειρηματικό brandname, ενώ τα «πιθανολογούμενα έσοδα» δεν αποτελούν καν θέμα του θεσμικού φορέα  προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά του «Διαζώματος» και πιθανόν, μετά την ολοκλήρωσή τους των διαδρομών, ενός ιδιωτικοοικονομικού φορέα διαχείρισης.

Είναι πραγματικά λυπηρό στο όνομα του Πολιτισμού η Περιφέρεια να εννοεί και να προβάλει την πολιτιστική μας κληρονομιά σαν τουριστικό προϊόν. Και όχι μόνο αυτό. Η περιφερειακή αρχή συμβάλει στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, ώστε σημαντικές αρμοδιότητες να μεταφερθούν από το Κεντρικό Κράτος στην Τοπική Διοίκηση (Δήμους και Περιφέρεια) χωρίς πόρους αλλά αντίθετα, με την επιφόρτιση αυτή να αυτοχρηματοδοτούνται και στην τελική να ιδιωτικοποιούνται

Θέλετε η Περιφέρεια και η πολιτιστική μας κληρονομιά να γίνουν brandname για να κερδίσουν εκατομμύρια οι Tour Operators, πετώντας το τυράκι ότι δήθεν θα ωφεληθούν οι ντόπιοι επαγγελματίες και θα έρθει ανάπτυξη! Τι υποκρισία!

Αν κάνατε τον κόπο να μας μοιράσετε αυτά που αναφέρει το «Διάζωμα» για τις «πολιτιστικές διαδρομές» θα βλέπατε πόσο δίκιο έχουμε.

Στόχος τους δεν είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πρώτα για εμάς τους ίδιους που ζούμε εδώ και μετά για τους επισκέπτες αλλά, ανάμεσα στα άλλα, που λένε: «να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, να προσελκύσει νέες επενδύσεις και αν είναι δυνατόν να εξασφαλίσει πόρους για τη συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων». Πως θα το κάνει αυτό; μα είναι απλό.

Με τη σύμπραξη των ΟΤΑ και των Υπηρεσιών του Δημοσίου που εμπλέκονται με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο (ΞΕΕ), το σύνδεσμο τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ΜΚΟ πανελλαδικής εμβέλειας κλπ. Αυτούς δηλαδή που όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης θησαυρίζουν -όπως και προ κρίσης- στις πλάτες των εργαζομένων στο τουρισμό, που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που θέλετε και αυτήν ετοιμάζετε: εργαζόμενοι–εθελοντές, με μισθούς πείνας, με εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ στον τουρισμό και την επικράτηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Με απαραίτητο κερασάκι τις ΜΚΟ – όπως το Διάζωμα- που τις επιβάλλει η ΕΕ (νέο ΕΣΠΑ).

Μετά από σχεδόν 9 χρόνια δραστηριοποίησης του «Διαζώματος» οι θεσμικοί φορείς των αρχαιολόγων και παρατάξεις των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ αντιδρούν και επισημαίνουν το ρόλο του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με επιστολή προς την υπουργός Πολιτισμού στις 24/3/2017 αναφέρει ανάμεσα σε άλλα «…Τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης μια σειρά από αμφίβολης νομιμοποίησης πρακτικές του Σωματείου Διάζωμα.

Το Διάζωμα, υπό την προστασία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, σχεδιάζει κατά βούληση έργα ανά τη χώρα, στο όνομα της συνέργειας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και της ανάπλασης (κυρίως) αρχαίων θεάτρων και σχετικών πολιτιστικών διαδρομών, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ δημόσιου, κυρίως, χρήματος, τα οποία αναθέτει σε μελετητές αποκλειστικά δικής του επιλογής για πλήρη ωρίμανση και προσφέρει στο ΥΠΠΟΑ για κατάθεση προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ….»

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας είναι δημόσια λαϊκή περιουσία, είναι φορείς ιστορικής μνήμης και δεν αποτελούν αντικείμενο συνδιαχείρισης με Σωματεία και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη βάση των παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει το μνημόνιο συνεργασία με το «Διαζωμα»

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Δείτε την ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΕΛΛΗΝΩΝ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση των Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Διδυμοτείχου με τον Δήμαρχο
Επόμενο άρθροΠροκηρυξη ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης του Υπουργείου Τουρισμού Δελτίο τύπου