Σε προηγούμενο ΔΣ (9-11-20)  συζητήθηκαν οι προτάσεις μας για τη διασφάλιση της δημόσιας  υγείας στα σχολεία και σε όλες τις δημοτικές  δομές. Μεταξύ των προτάσεών μας ήταν η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού και σύνδεσης ίντερνετ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ΟΛΩΝ των μαθητών. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο Δήμος διερεύνησε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις ανάγκες των σχολείων οι οποίες έχουν ως εξής:

Από την Πρωτοβάθμια    λείπουν 673 τάμπλετ

Από την Δευτεροβάθμια λείπουν  331 τάμπλετ

Από την Μειονοτική       λείπουν    38 τάμπλετ

ΣΥΝΟΛΟ : 1042

Παράλληλα οι πρόεδροι των δύο Σχολικών επιτροπών την εβδομάδα που πέρασε απέστειλαν σχετικό έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων με το οποίο (σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 11-3-2020, ΦΕΚ 55) τους ζητούσαν να δηλώσουν τα αδιάθετα ποσά από τα λειτουργικά έσοδα ώστε να αγοράσουν τον εξοπλισμό για τους μαθητές τους. Και σε άλλο άρθρο του ΦΕΚ (84 α 13-4-2020) που συμπληρώνει την προηγούμενη πράξη αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που οι πιστώσεις αυτές δεν επαρκούν, οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να επιχορηγούν εκτάκτως τις Σχολικές Επιτροπές με το απαιτούμενο υπόλοιπο». 

Δηλαδή, στόχος είναι πρώτα να ροκανίσουν και πάλι τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουν τα σχολεία για λειτουργικές ανάγκες και μετά, αργότερα, κάποτε…να δώσουν χρήματα είτε το Υπουργείο είτε ο Δήμος. Ο Δήμος μάλιστα επικαλείται τον έλεγχο του Επιτρόπου που εμποδίζει την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών. Μέχρι να βρεθεί λύση ελπίζουμε να έχουν ανοίξει τα σχολεία, να μην κάνουμε και υπερβολικά έξοδα…!!1 Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε από τον περασμένο Μάρτιο (εδώ και 9 μήνες) όταν για πρώτη φορά οι μαθητές χρειάστηκε να κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση δείχνει  ότι δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ για την εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας, συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι όροι να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια τα σχολεία, δεν εξασφαλίζει ούτε καν την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εξαγγελίες για δήθεν αποστολή χιλιάδων τάμπλετ στα σχολεία, να αφήσει τα μεγάλα λόγια ότι εκατομμύρια διδακτικές ώρες παρακολουθούν εκατομμύρια μαθητές. Να πάψει να πανηγυρίζει και να κάνει το μαύρο άσπρο και να καλύψει εδώ και τώρα τις ανάγκες ΟΛΩΝ των μαθητών σε τεχνικό εξοπλισμό και συνδέσεις. Καλούμε το Δήμο να πάψει με τα Υπουργεία να παίζει μπαλάκι τις ευθύνες της τηλεκπαίδευσης , να απαιτήσει την κάλυψη όλων των αναγκών, να βρει τρόπους ενίσχυσης των σχολικών επιτροπών. ΣΗΜΕΡΑ !! ΟΧΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Ως ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε τις παραπάνω ανάγκες και σταθήκαμε αρωγοί στις δίκαιες διεκδικήσεις των μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να μη μείνει κανένας μαθητής έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Προηγούμενο άρθροΧριστόδουλος Τοψίδης: “Πολλά κενά και μεγάλες ελλείψεις έχει το πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ”
Επόμενο άρθρο«Πράσινες Αποστολές – Green Missions» – Μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε σωστά & Κερδίζουμε δώρα!