Μόνο που ο «αέρας» αυτός

είναι μπαγιάτικος και τοξικός

όπως ακριβώς η πολιτική της Ε.Ε.

για τη νέα γυναίκα, τη νέα μητέρα.

Τι διαβάσαμε στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης ΑΝΑΣΑ για το Δημογραφικό;

«Προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας για τους νέους γονείς. Η τηλε-εργασία θα μπορούσε να αποτελέσει λύση και κίνητρο για τις νέες μητέρες που αγωνιούν για το μέλλον της καριέρας τους».

«Εισαγωγή νέων δομών, όπως ο θεσμός των βοηθών μητέρων (εκπαιδευμένες γυναίκες που φυλάσσουν στο σπίτι τους 4-5 παιδιά). Δυνατότητα στις γυναίκες της γειτονιάς (ηλικιωμένες ή όχι)… να γίνουν «τροφοί» και ας επιτρέπεται η αμοιβή τους μόνο μέσω τράπεζας και με voucher».

 

Αποτελεί πρόκληση για τις εργαζόμενες μητέρες να διαφημίζεται ως «προοδευτικό», οι «ευέλικτες μορφές εργασίας», δηλαδή ο κατακερματισμός της σταθερής δουλειάς, η διάλυση του 8ωρου, η κατάργηση των  ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ο μισός μισθός, τα «εργόσημα», τα «μπλοκάκια», οι συμβάσεις μιας μέρας, μιας βδομάδας, ενός μήνα κλπ, οι απολύσεις εγκύων (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), η ανακύκλωση της ανεργίας, που μάλλον «δεν βλέπουν» να συμβαίνουν γύρω τους οι υποψήφιοι και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου ΑΝΑΣΑ.

Αποτελεί πρόκληση για τις άνεργες επιστημόνισσες, δασκάλες, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, που αντί για διεκδίκηση διορισμών εξειδικευμένου, επιστημονικού προσωπικού, επέκτασης του δικτύου βρεφικών – παιδικών σταθμών, κατάργησης των τροφείων ώστε να καλύπτεται δωρεάν το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής από 0 έως 6 ετών για όλα τα βρέφη και τα νήπια, η «ΑΝΑΣΑ» τους ζητάει τι; Να στήσουν στα σπίτια τους μια μικρή επιχειρησούλα και να κρατάν παιδιά της γειτονιάς, με όλο το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος (έναρξη επαγγέλματος, ΤΕΒΕ, ΦΠΑ κλπ) να βαραίνει τους γονείς, χωρίς να αναλύσουμε τώρα το ζήτημα της καταλληλότητας των χώρων, της ασφάλειας, της επιστημονικότητας του όλου εγχειρήματος…

Αποτελεί πρόκληση για τις άνεργες γυναίκες ή τις ηλικιωμένες, αντί για διεκδίκηση προσλήψεων και διορισμών, αντί για μέτρα στήριξης των ανέργων πχ μέσω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνσης του ή αντί για διεκδίκηση αύξησης των συντάξεων στο ύψος των αναγκών για μια ποιοτική ζωή, να κατατίθεται η πρόταση να γίνουν «τροφοί» (!!!) και να πληρώνονται μέσω τράπεζας ή με voucher.

Αυτές οι πολιτικές προτάσεις της παράταξης ΑΝΑΣΑ είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων όλων των χρωμάτων.

Στον πυρήνα τους βρίσκεται η αντικατάσταση της υποχρέωσης του κράτους να παρέχει δημόσιες και δωρεάν καθολικές υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, προσχολικής αγωγής και στήριξης της οικογένειας, ώστε να αποτελεί ατομική και οικογενειακή ευθύνη η ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών.

Γι’ αυτό η μητρότητα δεν έχει κοινωνική αξία, δεν θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, είναι κόστος, προσωπική υπόθεση του ζευγαριού και περισσότερο της γυναίκας.

Οι παράμετροι που συνθέτουν το δημογραφικό πρόβλημα, όπως οι όροι ζωής, η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση, η επαγγελματική ανασφάλεια που βαφτίζεται «καριέρα», η προσφυγιά, η θνησιμότητα κ.ά., είναι πρωτίστως κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, πολιτιστικοί.

Το κύριο στην απόφαση ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα κάνει, είναι οι οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει.

Σήμερα η πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κάνει αναγκαία και ρεαλιστική, σύγχρονη και προοδευτική, τη συνολική μείωση του γενικού εργάσιμου χρόνου, εξασφαλίζοντας σε όλες και όλους μόνιμη και σταθερή δουλειά με ταυτόχρονη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, μέσω της αύξησης των μισθών, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής.

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η διεκδίκηση αποκλειστικά κρατικών, δωρεάν παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες της γυναίκας λόγω του ρόλου της στην αναπαραγωγική διαδικασία, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της.

Σύγχρονη και προοδευτική είναι η αναγνώριση και προστασία στην πράξη του κοινωνικού χαρακτήρα της μητρότητας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να  γυρίσουν την πλάτη και στη συγκεκριμένη παράταξη και σε όσες άλλες παρατάξεις διατυπώνουν τέτοιες θέσεις, που κατεδαφίζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Προηγούμενο άρθροΠοιους συνδυασμούς στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Έβρου
Επόμενο άρθροΗ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)