Για πέμπτη συνεχή χρονιά ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2012, στο πλαίσιο της Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) και χρηματοδοτείται για τη φετινή περίοδο, από το Πράσινο Ταμείο.

 Σε τρεις μέρες, στις 8, 13 και 15 Ιουνίου καλύφθηκαν συνολικά επτά οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου, με 136 δακτυλιώσεις νεοσσών και ελέγχους σε 43 φωλιές.

Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ξάνθης δακτυλιώθηκαν 78 νεοσσοί πελαργοί, στο Πόρτο Λάγος, στη Νέα Κεσσάνη, στο Κουτσό, στα Βαφέϊκα και στη Γενισσέα, ενώ στην Π.Ε. Καβάλας δακτυλιώθηκαν 60 νεοσσοί στο Ποντολίβαδο και στο Ερατεινό.

Ο ΦΔ είχε προμηθευτεί από την προηγούμενη χρονιά μέσω του ΕΚΔΠ τα ειδικά δαχτυλίδια για την εν λόγω δράση και οι δύο εξειδικευμένες δακτυλιώτριες, κκ. Εύα Στετς και Σάσα Μιχαηλίδου, με δικό τους εξοπλισμό έφεραν σε πέρας το εγχείρημα αυτό. Τους συνέδραμαν ο κ. Άρης Χρηστίδης, μέλος του ΕΚΠΑΖ και προσωπικό από τα δύο Κέντρα Πληροφόρησης του ΦΔ (Β. Τερζή, Λ. Ζλατίνη, Α. Μιρλή, Β. Χριστοδούλου). Μάλιστα, η κα Στετς παραχώρησε συνολικά 28 δικά της δαχτυλίδια, για την ολοκλήρωση της δράσης.

Η δακτυλίωση είναι μια επιστημονική μέθοδος, κατά την οποία τα πουλιά μαρκάρονται ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους. Μέσω των επανευρέσεων των δακτυλιωμένων Λευκών Πελαργών της περιοχής συγκεντρώνονται τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.

Η συμμετοχή του κόσμου, με την τυχαία παρατήρηση δακτυλιωμένων πελαργών και την ταυτόχρονη ενημέρωση του ΦΔ είναι ανεκτίμητης αξίας για το πρόγραμμα!

www.econews.gr

Προηγούμενο άρθροΒαρλαμίτης Κων/νος: Μεγάλο το όφελος των Δήμων του Έβρου με την αναχρηματοδότηση των δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών
Επόμενο άρθροΓιάννης Ανδρέαδης: «Θα έχουμε μία πολύ καλή σεζόν με τη Νίκη Αλεξανδρούπολης»