Λόγος με πολλαπλά μηνύματα του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σ. Σοϊλού

(Κείμενο Λάζαρος Καμπουρίδης)

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εσωτερικών Σ. Σοϊλού προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση, αφού για άλλη μία φορά αυτός εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης στην πιο ακραία έκφραση του αντιδυτικισμού και κυρίως των ΗΠΑ, καθώς κατηγόρησε την αμερικανική πλευρά ακόμη και για συνέργεια με ακραίες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αξίζει όμως να δούμε ένα βίντεο με δημόσια ομιλία του Σοϊλού την 17 Δεκεμβρίου 2022. ο οποίος εμφανίζει τον Ερντογάν ως τον ηγέτη και άλλων χωρών της περιοχής καθώς και το ρόλο της Τουρκίας στην «απελευθέρωση αυτών των χωρών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη». (Πηγή Abdullah Bozkurt).

Ο μικρής διάρκειας δημόσιος λόγος του είναι ενδεικτικός της μεγαλομανίας του Ερντογάν, του αντιδυτικισμού που διέπει την «παρέα» του και τέλος, της πολιτικής που θα εφαρμόζει η Άγκυρα ως «κόμβος» ενέργειας αλλά και άλλων αγαθών, εκμεταλλευόμενη «την έλλειψη οράματος αλλά και αξιόλογων ηγετών από πλευράς Δύσης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Σοϊλού.

Στο τέλος της ομιλίας θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Σοϊλού δίνει το στίγμα του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει σχεδιάσει ο Ερντογάν να διαδραματίσει η Τουρκία με βάση το Όραμα «Αιώνας της Τουρκίας», λέγοντας χαρακτηριστικά, «Μόλις αρχίσαμε»,

Το συμπέρασμα είναι ένα: 

Η Δύση να μην έχει ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία του Ερντογάν πρόκειται να επιστρέψει. Έχει «κόψει λουρί» και δεν τον ενδιαφέρει πλέον η Δύση αφού θέλει να διαδραματίσει ανεξάρτητο και πρωταγωνιστικό ηγεμονικό ρόλο. Ετοιμαστείτε για μία Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ και εκτός προθαλάμου Ευρώπης.

Για λόγους πρακτικούς μεταφράσαμε το λόγο του Σ. Σοϊλού για να είναι κατανοητός σε όλους, στο παρακάτω κείμενο: 

Ο Ταγίπ  Ερντογάν δεν είναι ο Πρόεδρος μόνο της Τουρκίας. Θέλω να το γνωρίζετε  αυτό.

Ορκίζομαι στον Αλλάχ, Εάν η Δαμασκός, η Βαγδάτη, το Ερμπίλ, η Υεμένη, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν θα απελευθερωθούν από την καταπίεση των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εάν επέλθει ειρήνη σε αυτές τις χώρες, θα είναι λόγω του (τουρκικού) έθνους,

 Δεν είμαστε πια η παλιά Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία τέτοια ευκαιρία στα 300 χρόνια από την έναρξη της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε πιάσει τη Δύση χωρίς ηγέτες και χωρίς όραμα. Για πρώτη φορά πιάσαμε τη Δύση, η οποία υποτίθεται  θα έπρεπε να κάνει σχέδια εκατονταετηρίδας, να τουρτουρίζει και να τρέμει από το χειμωνιάτικο κρύο.

Όταν άρχισε η επισιτιστική κρίση δεν ήταν αυτοί (οι ηγέτες της Δύσης) που ήρθαν παρακαλώντας τον Ερντογάν για να ανοίξει ο διάδρομος σιτηρών (από την Ουκρανία);

Αυτοί χτυπάνε την πόρτα του Ερντογάν, την πόρτα της Τουρκίας, ώστε να επωφεληθούν από την ενέργεια, ώστε να μην κρυώσουν το χειμώνα και να δουλέψουν τα εργοστάσιά τους.

Μόλις αρχίσαμε.

Προηγούμενο άρθροΔ. Χαρίτου: Η πρωτοβουλία μου στη Βουλή για ειδικό καθεστώς καυσίμων στη Ροδόπη, ως πιλοτική λύση, δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης
Επόμενο άρθροΔημήτρης Πέτροβιτς: “Σε επιφυλακή ο Έβρος – Αέρας και πολύ κρύο στο νομό”