Live

18.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Μέρος των ελληνικών ελλείψεων στην πυρόσβεση «αποκαλύπτει» η Κομισιόν και η συνδρομή...

Μέρος των ελληνικών ελλείψεων στην πυρόσβεση «αποκαλύπτει» η Κομισιόν και η συνδρομή άλλων χωρών

Την αποστολή περίπου 1.000 πυροσβεστών, εννέα αεροσκαφών και 200 πυροσβεστικών οχημάτων στην Ελλάδα ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αθροίζοντας τις δυνάμεις που απέστειλαν ευρωπαϊκές χώρες για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στα πύρινα μέτωπα, αποκαλύπτοντας έτσι ένα μόνο μέρος των δραματικών ελλείψεων της Πυροσβεστικής «μετά από αίτημα της Ελλάδας», του οποίου την ημερομηνία δεν αποκαλύπτει. Δύο αεροπλάνα από την Τουρκία ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ενώ και η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων στη χώρα μας.

«Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συνεχίζει να κινητοποιεί βοήθεια για την καταπολέμηση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα» αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, καταμετρώντας τις δυνάμεις που έχουν σταλεί στη χώρα μας από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει, «μετά από αίτημα της Ελλάδας» του οποίου την ημερομηνία δεν αποκαλύπτει, η Κομισιόν δηλώνει πως έχει κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, βοήθεια η οποία αποτελείται από 9 αεροσκάφη, περίπου 1.000 πυροσβέστες και 200 πυροσβεστικά οχήματα. Σημειώνεται πως κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μικρή δύναμη στελεχών έχουν στείλει και οι ΗΠΑ, ενώ μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας, η Ρωσία ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον εναέριων μέσων στη χώρα μας, και πάλι έπειτα από αίτημα αγνώστου ημερομηνίας υποβολής. Δύο αεροσκάφη ανακοίνωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πως αποστέλλει η Τουρκία.

Κατά τις ανακοινώσεις, η έφτασε το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία. Οι χώρες αυτές έστειλαν στην Ελλάδα μονάδες πυρόσβεσης εδάφους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις μονάδες πυρόσβεσης που ήδη λειτουργούσαν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Επιπλέον στην Ελλάδα έχουν σταλεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair από την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία.

«Κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ευρώπη, καθώς πολλαπλές πυρκαγιές επηρεάζουν πολλές χώρες ταυτόχρονα. Αυτό δείχνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ είναι απόλυτα αλληλέγγυα με την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Είμαι ευγνώμων σε όλες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους πληγέντες και με τους πυροσβέστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη μάχη με τις φωτιές» δήλωσε ο επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεω, Γιάνεες Λέναρτσιτς.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως ο δορυφόρος της ΕΕ, Copernicus, βοηθά στην παροχή χαρτών για να εκτιμηθούν οι ζημιές των πληγέντων περιοχών στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Το δε Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να διοχετεύει τη βοήθεια της ΕΕ.

ΠΗΓΗ www.thepressproject.gr
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Πέτροβιτς: “Η συνεισφορά των Εθνοφυλάκων του Έβρου είναι διαρκής και πολύτιμη”
Επόμενο άρθροΗ Θάσος προσφέρει δωρεάν διακοπές στους Ρουμάνους πυροσβέστες που επιχειρούν στις φωτιές