Με σαφή πολιτική χροιά ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνθηκε στους διαδηλωτές του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων και αποθεώθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Με τις φράσεις «Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, τραμπούκοι, τρομοκράτες» ξεκίνησε την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στο σύνολο των συμμετεχόντων.

Δήλωσε «πατριώτης και διεθνιστής», λέγοντας «θα μιλήσω με λόγια σταράτα και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλάω σε όλη μου τη ζωή».

«Μίκη αλλάζεις την ιστορία» ήταν το σύνθημα που συνόδευε την ομιλία του αναγνωρισμένου μουσικοσυνθέτη.

 «Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που δίδαξαν την αγάπη και την θυσία για το έθνος και την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται κι αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης, διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην απατηλή μορφή του την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι δειλοί τρομοκράτες, των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν την χώρα μας», συμπλήρωσε ο Μίκης Θεοδωράκης αναφερθείς στη επίθεση από αντιεξουσιαστές στην οικία του.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε πως «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα, καθώς τα Σκόπια παραμορφώνουν τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, ενώ επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας».

«Λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ως βασικός εθνικός στόχος της γειτονικής χώρας με αποτέλεσμα να έχουν γαλουχηθεί γενιές Σκοπιανών με την ιδέα αυτή και να έχουν σήμερα την πεποίθηση ότι είναι απόγονοι των βασιλέων της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου» τόνισε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε «κολοσσιαία» την προπαγάνδα των Σκοπίων, τονίζοντας ότι έχουν καταφέρει να παρασύρουν πολλά άλλα έθνη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι και δική μας ευθύνη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να αναθρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών με τις προαναφερθείσες ιδέες και το αποτέλεσμα είναι να φαίνεται άδικη η σημερινή μας απαίτηση να αλλάξουν το όνομά τους».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».

«Πρέπει να παραδεχτούμε τα λάθη και τις ευθύνες μας απέναντι στον Ελληνικό λαό» προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης, για να επισημάνει πως «η μόνη λύση είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στο τοπικό τους μύθο και εμείς να παραμένουμε πιστοί κι ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Δείτε το βίντεο από το ΕΡΤ2:

ΠΗΓΗ www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΤο φιλοζωικό σωματείο ΚΙΒΩΤΟΣ έκοψε την Βασιλόπιτα του
Επόμενο άρθροΣυνάντηση μελων της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με το διοικητικό συμβούλιο συμβολαιογράφων Εφετείου Θράκης