Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο και προκαλεί μεγάλη οικολογική καταστροφή καθώς κατακαίει πυκνό πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, το έργο των οποίων συνδράμουν και εναέρια μέσα, ενώ ο καπνός στην περιοχή είναι τόσο πυκνός, που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να την καθηλώσουν και να μην επεκταθεί στο χωριό Δαδιά. Σύμμαχός τους αυτή τη φορά οι άνεμοι που έχουν εξασθενήσει.

Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π, ένα εκ των οποίων συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ1, από τις 3 τα ξημερώματα το χωριό Δαδιά δεν έχει ηλεκτροδότηση.

Με το πρώτο φως της ημέρας, στρατός, δήμος και κάτοικοι ξεκίνησαν να φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά του χωριού, απόφαση που ελήφθη το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Συντονιστικού.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Το πύρινο μέτωπο έχει φθάσει τα 10 χιλιόμετρα μέσα στον Μεγάλο Πυρήνα της Δαδιάς και η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Πάντως για κάθε ενδεχόμενο λεωφορεία θα βρίσκονται στο χωριό που προς το παρόν δεν απειλείται για να μεταφέρουν κατοίκους που ίσως νιώσουν δυσφορία από τους καπνούς που έρχονται σ’ αυτό.

Το πύρινο μέτωπο που εκτείνεται σε απόσταση 10χλμ ενώ οι βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή όπως αναφέρει το meteo.gr είχαν ως αποτέλεσμα, ο καπνός να μεταφερθεί πάνω από το Θρακικό πέλαγος και την Ίμβρο, διανύοντας απόσταση σχεδόν 120 χιλιομέτρων.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Δύσκολη η πρόσβαση στον πυρήνα του δάσους
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε σχετικά με τη φωτιά στον Έβρο τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι στο Σουφλί του Έβρου. Από το πρωί έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις. Επιχειρούν 291 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να εισέλθουν στον πυρήνα του δάσους. Επίσης συνδράμουν εναέρια μέσα και ο Στρατός. Το νότιο- νοτιοανατολικό κομμάτι πάει καλύτερα. Αντίθετα, το βόρειο- βορειοδυτικά μας απασχολεί καθώς πρόκειται για πυκνό δάσος με πεύκη και υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στον πυρήνα. Θα προσπαθήσουμε να την θέσουμε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

ΠΗΓΗ www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Καλεντερίδης: “Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, ούτε επαφή με την Gastrade για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών του Απαλού”
Επόμενο άρθροΗλίας Ηλιακόπουλος: “Σε ισχύ πλέον ο νόμος περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”