Aνοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Αλεξανδρουπόλεως

Κύριε δήμαρχε, έρχομαι να σας απασχολήσω για ένα θέμα, που απασχολεί όλους εμάς τους δημότες σας, πού έχουμε την τύχη, να κατοικούμε μονίμως σε οικισμό παραθαλάσσιο του δήμου του οποίου άρχεται. Εδώ και χρόνια κάποια προηγουμένη δημοτική αρχή, απεφάσισε να αξιοποιήσει τουριστικά τις παραλίες έμπροσθεν των σπιτιών μας κι από τότε η διαμονή μας στις κατοικίες μας, έγινε δύσκολη τους 3-4 θερινούς μήνες. Η δυσκολία ,πέραν της προσβάσεως στις οικίες μας, έγκειται και στην πέραν πάσης λογικής κατάληψη ελαιώνων ή ελευθέρων δημοσίων χώρων από αυτοκίνητα λουομένων, δεδομένου ότι τους χώρους αυτούς τους διαφημίζουν οι επιχειρηματίες, ως Parking,χωρίς να λαμβάνουν όμως κάποιο από τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπεται για υπαίθρια Parking.Έτσι ζούμε πάντοτε με τον φόβο πυρκαγιάς, όπου θα καταστρέψει  περιουσίες και πάνω απ όλα θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Κύριε δήμαρχε, στα 450 m μήκους της παραλίας της Αγίας Παρασκευής, δώσατε 10 άδειες λειτουργίας beach bar.Ο νόμος βεβαίως είναι σαφής και ως προς τον χώρο της αμμουδιάς που εκχωρείται σε κάθε επιχειρηματία, αλλά και στην απόσταση μεταξύ των Bar.Επίσης είναι σαφής και για την απαγόρευση καταστημάτων του είδους επί της άμμου, ηχείων μουσικής, τραπεζοκαθισμάτων κλπ. Η< επιτροπή ποιότητος ζωής>, της οποίας ηγείσθε, συγχωρείστε με αν κάνω λάθος, έδωσε πέραν πάσης λογικής 1000 τμ χώρο επί της άμμου, σε δύο τουλάχιστον Barμε το πρόσχημα ότι δηλώθηκαν δύο επιχειρηματίες. Δεν έλαβε καθόλου υπ όψιν της, ότι όφειλε να αφήσει το 50%του υπάρχοντος  χώρου της αμμουδιάς ελεύθερο για τους μη θέλοντες να καθήσουν σε bar λουομένους ,όπως και το ότι το 60% του ενοικιασθέντος χώρου της αμμουδιάς επιτρεπόταν να είναι καλυμμένο από ξαπλώστρες, το δε υπόλοιπο να είναι ελεύθερο.

Αφού λοιπόν η< επιτροπή ποιότητος ζωής>, βαρύγδουπος όντως ο τίτλος, έκανε τον διαγωνισμό και ενοικίασε τους χώρους που ενοικίασε, δεν φρόντισε να ενημερώσει τους επιχειρηματίες για την ισχύουσα νομολογία, ούτε ήλθε ποτέ να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών. Έτσι, έδωσε άδεια σε μπάρ, που ευρίσκεται πάνω στην άμμο, πρώην χώρο με ντουζιέρες και αλλαξιέρες της περιφερείας, που τα νερά του αποχετεύονται μέσα στην άμμο, όπως τότε που ήταν μόνον ντουζιέρες για τους λουομένους, με καθίσματα και τραπέζια επί της άμμου. Άδειες, έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονταν οι επιχειρηματίες, για ζωντανές παρουσιάσεις καλλιτεχνών, στήνοντας μουσικές σκηνές πάνω στην άμμο και μέχρι 150 τραπεζάκια, πολλά εκ των οποίων ευρίσκονται  εγκαταλελειμμένα ακόμη εκεί, που μας κρατούσαν συντροφιά μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Πέραν λοιπόν της δύσκολης καθημερινότητος που είχαμε, φεύγοντας και μαζεύοντας τα πράγματά τους, κάποιοι εκ των επιχειρηματιών, άφησαν πίσω τους, απορίμματα, τα οποία αν και τους συνεστήθη να τα μαζέψουν, τα άφησαν στην άμμο. Κάτοικοι, με προσπάθειες προσωπικές καθαρίζαμε και καθαρίζουμε ακόμη την περιοχή, οι δε ισχυροί νοτιάδες των τελευταίων ημερών, πήραν πολλά εξ αυτών  στην θάλασσα. Εν ολίγοις, η ολιγωρία υπαλλήλων τους δήμου σας, οδήγησε σε συνειδητή ρύπανση του περιβάλλοντος, κατάληψη με προχειροκατασκευές δημοσίου χώρου, και αυθαίρετες εγκαταλελειμμένες κατασκευές. Είμαι βεβαία ότι< η επιτροπή ποιότητος ζωής>, φρόντισε για την οικονομική ευζωία των επιχειρηματιών, που κάποιοι εξ αυτών< ήλθαν να τα αρπάξουν >και φεύγοντας άφησαν μία άθλια περιβαντολλογική εικόνα, άνευ τιμωρίας τους. Με την ευχή του χρόνου να είναι προσεκτικότερη ως προς την τήρηση των νόμων, η εν λόγω επιτροπή, την καθαριότητα και τον σεβασμό της φύσης, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, δημοτών του δήμου σας, σας αφήνω να σκεφθείτε  την ποιότητα ζωής που μας προσφέρατε υιοθετώντας την συγκεκριμένη τουριστική, αναπτυξιακή πρακτική.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή και αναμένω τις ενέργειές σας, ώστε του χρόνου το Καλοκαίρι, να απολαύσουμε την ποιότητα ζωής που μας αξίζει, τόσο οι κάτοικοι του οικισμού, όσο και οι επισκέπτες κολυμβητές.

Υπάρχουν φωτογραφίες που είναι στην διάθεσή σας και αποδεικνύουν το αληθές των γραφομένων .

Με εκτίμηση

Μαρία Γιαλαμά

Προηγούμενο άρθροΓιατί η Άγκυρα δεν έθεσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης (Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.)
Επόμενο άρθροΝίκη Δραμανίδου: “Εδώ και χρόνια… θέλουν να απομακρυνθεί κάθε δραστηριότητα στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης”