• ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ
  • ΤΟ “ΠΑΡΤΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ” ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ
  • ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι – μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με τον προτεινόμενο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022 κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις – παρατηρήσεις:

1) Στο σκέλος των εσόδων και δη εκείνων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού διαπιστώνουμε αύξηση από το ποσό των 2.090.000 ευρώ στο ποσό των 2.139.000 ευρώ, όπως άλλωστε είχαμε προβλέψει, που προέρχεται από τα επιπλέον τ.μ. που δηλώθηκαν από τους δημότες στις πρόσφατες διαδικασίες που διενεργήθηκαν από την πολιτεία.

Ζητούμε και πάλι μετ’ επιτάσεως, όπως το έχουμε ζητήσει και στην αντίστοιχη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό έτους 2021, αλλά και σε άλλες συνεδριάσεις στη διάρκεια της χρονιάς που διανύσαμε, να μειωθούν οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών. Αφού μάλιστα βλέπουμε ότι ο Δήμος Ορεστιάδας ξεκινά το οικονομικό έτος 2022 με ένα χρηματικό υπόλοιπο 5.554.473,67 ευρώ, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε από τη περσινή χρονιά που ήταν 3.818.788,97 ευρώ.

Θα έπρεπε λοιπόν με τα δεδομένα αυτά να προβείτε σε μείωση των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών και όχι να τους διατηρείτε στα περσινά επίπεδα.

Επιπλέον αυτό οφείλατε να κάνετε λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση των συνδημοτών μας εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνουμε.

Εσείς όμως αποφασίσατε να διατηρήσετε τους συντελεστές των ανταποδοτικών τελών στα παλαιότερα επίπεδα, αντί να ελαφρύνετε κάπως τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες του Δήμου μας.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας για οριζόντια μείωση που να αφορά όλους και επιπλέον προτείνουμε μείωση των δημοτικών τελών στους επαγγελματίες, μείωση των δημοτικών τελών στις οικογένειες που έχουν ένα μέλος ΑΜΕΑ, γενναία μείωση των δημοτικών τελών στις οικογένειες χωρίς εισόδημα ή με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

2) Στο σκέλος των εσόδων επίσης διαφωνούμε με τον τρόπο που χειρίζεστε τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη ΣΑΤΑ, αφού έχετε δραματικά αποστερήσει τα χωριά από τη δυνατότητα να εκτελεστούν εκεί έστω μικρής κλίμακας αλλά χρήσιμα τεχνικά έργα για τις μικρές κοινωνίες των τοπικών κοινοτήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων πραγματοποιούνται στην πόλη της Ορεστιάδας.

Όσον αφορά το σκέλος των εξόδων:

1) Συνεχίζεται και για το έτος 2022 το ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ. Αναφέρω ενδεικτικά σχετικές δαπάνες που κάνετε κατάτμηση στο όριο των απευθείας αναθέσεων, το οποίο μάλιστα με μεγάλη ευελιξία το προσαρμόσατε ταχύτατα σε κάποιες περιπτώσεις στο νέο όριο των 30.000 ευρώ που θεσπίστηκε τον Ιούνιο του παρόντος έτους: συντήρηση αγροτικής οδοποιίας δε τριγώνου 15.000 ευρώ, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας δε βύσσας 15.000 ευρώ, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας δε κυπρίνου 15.000 ευρώ, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας ορεστιάδας 15.000 ευρώ (εκτός βέβαια του γεγονότος ότι το συνολικό ποσό των 60.000 ευρώ για τη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας όλου του δήμου είναι μηδαμινό), προμήθεια αστικού εξοπλισμού δε ορεστιάδας 25.000 ευρώ, προμήθεια αστικού εξοπλισμού δε βύσσας 25.000 ευρώ, προμήθεια αστικού εξοπλισμού κυπρίνου 25.000 ευρώ, προμήθεια αστικού εξοπλισμού τριγώνου 25.000 ευρώ, προμήθεια οικοδομικών υλικών για δδ ορεστιάδας 25.000 ευρώ, προμήθεια οικοδομικών υλικών δδ βύσσας 25.000 ευρώ, προμήθεια οικοδομικών υλικών δδ τριγώνου 25.000 ευρώ, προμήθεια οικοδομικών υλικών δδ κυπρίνου 25.000 ευρώ, προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού δε ορεστιάδας 15.000 ευρώ, προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού δε βύσσας 15.000 ευρώ, προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού δε τριγώνου 15.000 ευρώ, προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού δε κυπρίνου 15.000 ευρώ, προμήθεια χρωμάτων για τη δε ορεστιάδας 20.000 ευρώ, προμήθεια χρωμάτων για τη δε βυσσας 20.000 ευρώ, προμήθεια χρωμάτων για τη δε τριγώνου 20.000 ευρώ, προμήθεια χρωμάτων για τη δε κυπρίνου 20.000 ευρώ, προμήθεια ασφαλτικού μίγματος για τη δε ορεστιάδας 30.000 ευρώ, προμήθεια ασφαλτικού μιγματος για τη δε βύσσας 30.000 ευρώ, προμήθεια ασφαλτικού μίγματος για τη δε τριγώνου 30.000 ευρώ, προμήθεια ασφαλτικού μίγματος για τη δε κυπρίνου 30.000 ευρώ, προμήθεια θερμουδραυλικού υλικού για τη δε ορεστιάδας 20.000 ευρώ, προμήθεια θερμουδραυλικού υλικού για τη δε βύσσας 10.000 ευρώ, προμήθεια θερμουδραυλικού υλικού για τη δε τριγώνου 10.000 ευρώ, προμήθεια θερμουδραυλικού υλικού για τη δε κυπρίνου 10.000 ευρώ.

Κάθε χρόνο τα ίδια, σε κάθε προϋπολογισμό τα ίδια.

Προχωρήστε επιτέλους σε διαγωνισμούς για να εξοικονομήσετε χρήματα για τα ταμεία του Δήμου και να δείξετε ότι στηρίζετε τη διαφάνεια, ότι στηρίζετε όλους τους επαγγελματίες του Δήμου και όχι μόνο τους ημέτερους.

2) Όσο για τους ορκωτούς λογιστές, για το οποίο κάθε φορά σας ενημερώνουμε και φυσικά αδιαφορείτε, φέτος από 12.500 ευρώ κατεβάσατε το ποσό στις 10.000 ευρώ. Απέχει βέβαια πολύ από τα πολύ μικρότερα ποσά που πληρώνουν Δήμοι πολύ μεγαλύτεροι από τον Δήμο μας.

3) Για το Δημοτικό Σχολείο του Πύργου, από την αρχή σχεδόν της παρουσίας μου στο δημοτικό συμβούλιο, από τον προϋπολογισμό ακόμα του 2016, εγγράφετε την προσθήκη 2 αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου. Πραγματικά δεν υπάρχει μεγαλύτερος εμπαιγμός για τους κατοίκους του Πύργου αλλά και όλων των διπλανών χωριών που εξυπηρετεί πλέον το δημοτικό σχολείο του Πύργου, για τους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές, 6 ολόκληρα χρόνια πέρασαν, αυτές οι 180.000 ευρώ μπαινοβγαίνουν από τους προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα και το δημοτικό σχολείο του Πύργου εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς τις 2 αίθουσες διδασκαλίας που του είναι απαραίτητες, με τουαλέτες στο προαύλιο σε κοντέινερ και με το κτίριο να καταρρέει σταδιακά. Ένα κτίριο παντελώς ακατάλληλο για σχολείο. Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πει κανείς για το θέμα αυτό….

4) Θα αναφερθώ τέλος στο ζήτημα της πάγιας προκαταβολής των Κοινοτήτων. Το έχουμε θέσει ως παράταξη και σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια του δημοτικού ελέγχου, το επισημαίνω ξανά και σήμερα διότι διαπιστώνω ότι όπως και πέρυσι έτσι και σήμερα στον προϋπολογισμό αναγράφετε, τυπικά μόνο, τα ποσά που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία ως πάγια προκαταβολή για τις τοπικές κοινότητες. Δεν είναι πολλά, σύνολο βλέπω στον προϋπολογισμό 63.000 ευρώ για όλες τις κοινότητες, 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ για την κάθε κοινότητα ανάλογα με τον πληθυσμό, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό ποσό για τη διευκόλυνση των προέδρων για σχετικά μικρά καθημερινά έξοδα, για τα οποία απαιτείται να κάνουν χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες για να πάρουν εγκρίσεις που και καθυστερούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δεν βοηθούν στην επίλυσή τους.

Επιτέλους μην εγγράφετε μόνο τα ποσά αυτά τυπικά στον προϋπολογισμό, ενεργοποιήστε την πάγια προκαταβολή με τη διαδικασία που προβλέπεται, καταστήστε διαθέσιμο το μικρό αυτό σχετικά ποσό αλλά τόσο σημαντικό στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, θα στηρίξουμε με τον τρόπο αυτό τις τοπικές κοινότητες, θα ενδυναμώσουμε την έννοια της Κοινότητας και θα ενισχύσουμε το πλησίασμα του Δήμου στον απλό δημότη, κάτοικο της περιφέρειας του Δήμου.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι ο προτεινόμενος σήμερα προϋπολογισμός, όπως και οι προηγούμενοι της παρούσας δημοτικής αρχής, δεν στηρίζει την κοινωνία, δεν στηρίζει τους αδύναμους, δεν στηρίζει την ανάπτυξη και τους επαγγελματίες, δεν στηρίζει τις Τοπικές Κοινότητες. Δεν χαρακτηρίζεται από καινοτομίες και νέες δράσεις.

Αντίθετα εξακολουθεί να στηρίζει τις λογικές των απευθείας αναθέσεων και της εξυπηρέτησης των ημετέρων. Είναι προφανές ότι καταψηφίζουμε και δεν μπορούμε να στηρίξουμε έναν προϋπολογισμό που δεν είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της κοινωνίας και των δημοτών.

Ορεστιάδα 16 Νοεμβρίου 2021
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ
ΜΑΡΙΑ ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΚΙΔΟΥ

Προηγούμενο άρθροΤΑΙΠΕΔ: Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η δεσμευτική προσφορά για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΤραγικό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: 7 νεκροί-6 βαριά-2 ελαφρά τραυματισμένοι