Live

14.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Μεγάλος πόνος της Τουρκίας: Μητσοτάκης & Αλεξανδρούπολη

Μεγάλος πόνος της Τουρκίας: Μητσοτάκης & Αλεξανδρούπολη

Προσπάθεια των ΗΠΑ να παρακάμψουν την Τουρκία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης βλέπουν στην Άγκυρα, ερμηνεία που προκαλεί ανησυχία στην ηγεσία της γειτονικής χώρας

Ο εκνευρισμός, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, αποτυπώνεται και σε κεντρικό άρθρο στην φιλοκυβερνητική Hurriyet του έγκυρου πολιτικού αναλυτή, Σεντάτ Εργκίν, ο οποίος εκφράζει την αγωνία που επικρατεί στην Τουρκία για μια συμμαχία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αθήνας με στόχο την Τουρκία.

Το άρθρο κάνει λόγο για παράκαμψη της Τουρκίας, αφού οι ΗΠΑ μπορούν να παίρνουν την στρατιωτική βοήθεια που χρειάζονται χωρίς την Άγκυρα, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ο Εργκίν γράφει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα έδωσε ‘λευκή επιταγή’ στις ΗΠΑ ως προς τις στρατιωτικές δυνατότητες που ζήτησαν ή θα μπορούσαν να έχουν μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της». Και συνεχίζει: «Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν επίσης αυτή την ευκαιρία και απέκτησαν εξαιρετικά ευρεία ελευθερία δράσης από στρατιωτική άποψη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φυσικά, μετατρέπει αυτή την λευκή επιταγή σε κέρδη σε πολλούς τομείς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα παρήγγειλε στην πρώτη παρτίδα 20 αεροσκάφη F-35 χωρίς κανένα πρόβλημα από τις ΗΠΑ, ενώ ξεκίνησε ο εκσυγχρονισμός 83 αεροσκαφών F-16 στο απόθεμα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να δοθεί ως παράδειγμα εξελίξεων στο στρατιωτικό πεδίο.

Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ο κύριος τερματικός σταθμός της στρατιωτικής στρατηγικής των ΗΠΑ, παρέχοντας την έξοδό της προς την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Oι ΗΠΑ επιδιώκουν τις στρατιωτικές δυνατότητες που δεν μπορούν να παρέχουν μέσω Τουρκίας, να τις αντισταθμίσουν μέσω της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα».

Πηγή: skai.gr
Προηγούμενο άρθροΕυάγγελος Γουμενίδης: “Δεν γίνονται οι αποκαταστάσεις των δρόμων μετά από τα έργα φυσικού αερίου και οπτικών ινών – Έχουν γίνει πολλά ατυχήματα”
Επόμενο άρθροΤΑΙΠΕΔ: Οι εξελίξεις σε Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Βόλο