Γράφει ο οικονομολόγος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοεδευτική Συμμαχία Μενέλαος Μαλτέζος

Πρέπει ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να κρατήσουμε μακριά απ την περιοχής μας την Eldorado Gold (Ελληνικός Χρυσός, Ε.Χ.).

Παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση κάνει την κρίση ευκαιρία και κατά πάγια τακτική της προβαίνει στην κατάθεση και την ψήφιση σημαντικών νόμων εν μέσω πανδημίας, με την κοινωνία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σε εγκλεισμό, οικονομική ασφυξία και απόγνωση και με περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.
Επειτα από περίπου ενάμιση χρόνο μυστικών «διαπραγματεύσεων» η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της Eldorado Gold που αφορά τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής.
Χθες ψηφίσθηκε απ την Κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την νέα σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός» εν μέσω πανδημίας και σκληρού lockdown.
Φυσικά αν δεις φωτιά στο σπίτι του γείτονα σου περίμενε και στο δικό σου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την συνδρομή των τοπικών βουλευτών της προετοιμάζει το έδαφος να «φιλοξενήσει» την Ε.Χ και στην Θρακική Γη.
Οι πολίτες και οι θεσμικοί εκπρόσωποι τους ενωμένοι δεν πρέπει να τα παραδώσουν τα κλειδιά του τόπου στην Ελληνικός Χρυσός.
Ερωτήματα πολλά και σημαντικά αναδείχθηκαν απο κόμματα και βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25) κατά συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο αλλά από σχετική αρθρογραφία που έλαβε χώρα στον τύπο και σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ απο ειδικούς και πολίτες.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα γεωγραφικά ανήκει στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι μέλος της Ε.Ε. και ευρωπαϊκή χώρα, κατά την ανάγνωση της νέας σύμβασης και του επενδυτικού σχεδίου της Ε.Χ. δημιουργούνται πολλά καίρια ερωτήματα.
● Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, η πολιτεία διαγράφει ή αμνηστεύει βεβαιωμένες, από δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σοβαρές παραβάσεις μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και τις διοικητικές συνέπειές τους;
● Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα το κοινοβούλιο νομοθετεί και διαγράφει αποφάσεις δικαστηρίων ή παραγράφει διώξεις στελεχών ιδιωτικής εταιρείας;
● Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, ο έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων ανατίθεται σε ιδιώτη ο οποίος ουσιαστικά θα είναι υπάλληλος της Ε.Χ.
● Ποια ευρωπαϊκή πολιτεία εκχωρεί διαιτητικές αρμοδιότητες στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και όχι στην ελληνική Δικαιοσύνη;
● Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, η πολιτεία εκχωρεί σε μια ιδιωτική εταιρεία δημόσια αγαθά όπως το νερό, το οποίο η Ε.Χ. μπορεί να το διαχειρίζεται και να το χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες της, στερώντας το από την πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη;
● Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, για μια σύμβαση που θα καθορίσει το μέλλον μιας τόσο σημαντικής περιοχής της χώρας, η κυβέρνηση αγνοεί τις έντονες αντιρρήσεις δεκάδων επαγγελματικών, πολιτιστικών και οικολογικών φορέων καθώς και την άποψη ειδικών επιστημόνων, επιστημονικών θεσμικών φορέων, αυτοδιοικητικών στελεχών και βουλευτών ακόμη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ελληνική κυβέρνηση θα παρέδιδε τα κλειδιά της ΒΑ Χαλκιδικής σε μια εταιρεία ώστε αυτή να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει.

Μετά την ψήφιση του νόμου που κυρώνει την σύμβαση που η υπογραφή της έγινε (5 Φεβρουαρίου) μεταξύ ελληνικού κράτους και της Ε.Χ πολύ «ευγενικά» μπορεί να χαρακτηριστεί αποικιοκρατική.

Με πρωτοβουλία της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη να κλιθούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής και να επαναβεβαιώσουν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στις επενδύσεις χρυσού στην περιοχή μας.

Η ενότητα των πολιτών και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα διασφαλίζουν την αποτροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για την αδειοδότηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού στην Θράκη που θα σημάνουν και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Κελέτση με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη
Επόμενο άρθροH Ένωση Μοτοσυκλετιστών Αλεξανδρούπολης “ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ”, τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση Ελευθερίας!