Δέσμευση και υποχρέωση μας η στήριξη στον Ποντιακό Ελληνισμό
Η ένδοξη ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, που βάφτηκε στο αίμα και τον πόνο, οδηγώντας έναν πολιτισμό χιλιάδων χρόνων στο δραματικό του τέλος, δεν αφορά μόνο το παρελθόν μας. Αφορά το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας, αφορά την παιδεία μας, τον πολιτισμό, τα ασφαλιστικά και στεγαστικά δικαιώματα των συμπολιτών μας. Αφορά την ίδια την ταυτότητά μας, την επιστροφή της δικαιοσύνης και την επίδειξη έμπρακτου σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας, μέσα από τον Εθνικό Χάρτη για τον Ποντιακό Ελληνισμό, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Μέσα από αυτόν τον Χάρτη – οδηγό, ο ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται για την υλοποίηση των παρακάτω:

-Στην επόμενη Βουλή, θα συγκροτηθεί μια μόνιμη και διαρκής διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

-Θα δημιουργηθεί Μουσείο αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό, όπως και η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό, με πρώτα τα απολυμαντήρια της Αρετσούς όπου χάθηκαν 20.000 ψυχές.
-Αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία, αλλά και στηρίζοντας ενεργά την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ. Βέβαια πολύ σημαντικό έργο παράγει και το Εργαστήριο Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης τη Ποντιακής Διαλέκτου του Τμήματος Γλώσσας, Πολιτισμού και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ.

-Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειες σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για τη προστασία των Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

– Αναγκαία είναι και η αλλαγή του ΠΔ 99/1994 προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαΐου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

-Η Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.

-Με νέα ρύθμιση θα διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα δάνεια που αφορούν την κατοικία τους και από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο δάνειο, θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις, με ανώτερη δόση τα 100 ευρώ το μήνα.

-Σημαντική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και η απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.
Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η απονομή δικαιοσύνης αποτελεί δέσμευση για την προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο το αίσθημα της εκπλήρωσης ενός ιστορικού, ανθρωπιστικού χρέους που μας ωθεί στην υλοποίηση των ανωτέρω. Είναι και η ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα μπορούν να είναι ασφαλείς μόνο όταν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που προκαλούν γενοκτονίες και συγκρούσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά!

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κασαπίδης: “Δεν υπάρχει πλέον το διαθέσιμο εισόδημα – Η μείωση εισοδήματος του Έλληνα είναι το πρώτο πρόβλημα”
Επόμενο άρθροΟ Κυριάκος Μητσοτάκης στα Θερμοκήπια Θράκης – «Έχουν μια μοναδική πατέντα να παράγουν ενέργεια με γεωθερμία»