Οι 3 περιπτώσεις που η κυβέρνηση στερεί το επίδομα θέρμανσης από τους πολίτες που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή  βιομάζα (pellet) για την θέρμανση των κατοικιών τους

 

Του Μενέλαου Μαλτέζου*

 

Στερούν το επίδομα θέρμανσης από τους πολίτες που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή  βιομάζα (pellet) για την θέρμανση των κατοικιών:

Α) που τα προμηθεύτηκαν έγκαιρα πριν την  01/10/2020

Β) κατοικούν στη Σαμοθράκη (ένταξη),

Γ) που στα μητρώα του Taxis  είναι καταγεγραμμένοι με τους παλιούς  Τ.Κ. (διόρθωση οίκοθεν) οδηγώντας στην ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες πολίτες.

Σε  πολλές  τοπικές  κοινότητες και οικισμούς  οι κάτοικοι  αναγκάζονται να θερμαίνονται με καυσόξυλα ή βιομάζα (pellet) σαν αποτέλεσμα της προηγούμενης οκταετούς οικονομικής κρίσης των μνημονίων.  Σήμερα λόγω της πανδημικής κρίσης και των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή  προκαλεί, οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις  με αποτέλεσμα να  πλήττονται επιπρόσθετα από ενεργειακή φτώχεια, η οποία αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Με την  υπ’ αριθμ. Α.1275 Απόφασή των Υπουρ. Οικον. (ΦΕΚ 5576/17-12-20 τ. Β’), καθορίζεται το ύψος, οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος  θέρμανσης. Για την περίοδο   2020-2021 θα γίνει ορθώς χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) και τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων  (για περιβαλλοντικούς λόγους). Ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Μελετώντας την απόφαση του Υπ. Οικ για το ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που τέθηκαν διαπιστώνεται ότι:

α) τα νοικοκυριά των ορεινών  περιοχών   που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα για τη θέρμανσή τους και τα έχουν προμηθευτεί πριν την 01/10/2020,  αδυνατούν να  λάβουν αυτό που τους αναλογεί γιατί με βάση το  Άρθρο 3 – Καθορισμός του ύψους του επιδόματος, αναφέρεται ότι: «Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία άρχεται η διάθεσή του. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα», δηλαδή είναι άνθρακας ο θησαυρός.

β) εξαιρούν τους πολίτες των οικισμών της Σαμοθράκης γιατί ο συντελεστής επιδότησης τους είναι λίγο κάτω  του 0,8. Φυσικά  η χορήγηση του  επιδόματος  θέρμανσης δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο αλλά σκοπός του είναι η ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών όπως η ίδια η απόφαση προβλέπει με βάση  εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η αυθαίρετη πρόβλεψη στην απόφαση κριτηρίου συντελεστή επιδότησης 0,8 δημιουργεί άνιση αντιμετώπιση των πολιτών διότι τους διαχωρίζει ανάλογα με την καύσιμη ύλη θέρμανσης και όχι με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

γ) Επειδή το επίδομα θέρμανσης χορηγείται στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) με βάση τον νέο Ταχυδρομικό Κώδικα των οικισμών και στα μητρώα του Taxis δεν έγινε διόρθωση οίκοθεν απ την φορολογική διοίκηση ταυτοποίησης των παλαιών με τους νέους Τ.Κ  το σύστημα απορρίπτει τις αιτήσεις των δικαιούχων που κατοικούν στους αντίστοιχους οικισμούς (π.χ  Μεγάλο Δέρειο). Απαιτείται να δοθεί άμεσα τεχνική λύση και ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να γίνεται  ταυτοποίηση των παλαιών Τ.Κ με τους νέους Τ.Κ των πολιτών που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολίτες β κατηγορίας.

Διαβάστε ακόμη :   Την Κυριακή η εκτέλεση του σημερινού δρομολογίου του “Κοραής” προς Σαμοθράκη

Πρέπει να ενημερώσουμε  τους τρείς υπογράφοντες την απόφαση υπουργούς, αν και θα  έπρεπε να το γνωρίζουν, ότι οι ορεινές, απομακρυσμένες και έντονα πληττόμενες περιοχές από χαμηλές θερμοκρασίες, όπως του ορεινού και βορείου Έβρου και της Σαμοθράκης, προμηθεύονται τα καυσόξυλα ή τα πέλετ ήδη από το καλοκαίρι, γιατί των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμαστούν για τον ερχομό του χειμώνα και αντίστοιχα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα παραστατικά αγοράς. Η εν λόγω Απόφασή  μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες στην αναζήτηση τιμολογίων με σημερινές ημερομηνίες, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και αυτό να έχει πολλαπλές συνέπειες.

Είναι  άμεση ανάγκη να γίνει  τροποποίηση της υπ’ αριθ. Α.1275 Απόφαση (ΦΕΚ 5576/17-12-20 τ. Β’), ώστε να συμπεριλάβει τους πολίτες των ορεινών περιοχών που αναγκαστικά προμηθεύονται την καύσιμη ύλη τους ήδη από το καλοκαίρι αλλά και να ενταχθεί και  η Σαμοθράκη, όπου μεγάλος αριθμός νοικοκυριών χρησιμοποιεί για την θέρμανσή του ξύλα ή βιομάζα.

Θα ήθελα να θυμίσω στους Εβρίτες τι ακριβώς δήλωνε ο   Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος την Σαμοθράκη και τον Έβρο, τον Οκτώβριο του 2020:
«Αυτές οι επισκέψεις έχουν και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα, ειδικά αυτήν την εποχή που πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι το πρώτο μας μέλημα είναι η φροντίδα της ακριτικής Ελλάδας. Όχι μόνο ως προς την ασφάλειά της αλλά και ως προς ίσες ευκαιρίες».

Κατά το διάστημα της παραμονής του, είδε επιλεκτικά κάποιους κατοίκους και τοπικούς φορείς, μοίρασε αόριστες υποσχέσεις, περιηγήθηκε σε πολλά φωτογενή σημεία, συνεχίζοντας τις ξέγνοιαστες, φθινοπωρινές του διακοπές και φωτογραφήθηκε με φόντο τις βάθρες στο νησί, όπως θα έκανε κάθε σωστός επικοινωνιολόγος.

Οταν όμως, πρωταρχικά, είσαι πρωθυπουργός, τότε θα πρέπει τα λόγια να συνάδουν με τις πράξεις σου. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να πουλάς το συγκινητικό κλισέ της ακριτικής περιοχής, που δικαιούται ίσες ευκαιρίες με την υπόλοιπη Ελλάδα, και ταυτόχρονα να εξαιρείς έναν τόπο σαν τη Σαμοθράκη, αλλά και τους νοικοκυραίους  των ορεινών περιοχών από το επίδομα θέρμανσης για ξύλα και πέλετ. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά έντιμο να κοιτάς στα μάτια τους κατοίκους του Έβρου και του ακριτικού Νησιού και να τους υπόσχεσαι μια καλύτερη ποιότητα ζωής και με τις αποφάσεις σου να τους στερείς την ίδια τους την αξιοπρέπεια, καταδικάζοντάς τους σε ενεργειακή φτώχεια, ιδιαίτερα μετά τη φετινή χρονιά, που τα νοικοκυριά δοκιμάστηκαν τόσο πολύ.

Πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη κυβερνητικής αναλγησίας, αδιαφορίας και αναισθησίας, που επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Οκτωβρίου ήταν ένα φτηνό σόου, άνευ ουσίας.

 

*Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΓΝΩΜΗ

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑΑ: Καθαρισμός φρεατίων ομβρίων υδάτων από το Δημοτικό Camping έως τον οικισμό της Χιλής
Επόμενο άρθροΠώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021