Μερικές σκέψεις για το διακύβευμα των Ευρωεκλογών

Του Στέλιου Παναγούτσου μέλους του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η συνήθης απάντηση για τη σημασία των Ευρωεκλογών διαχρονικά είναι ότι δεν έχουν καμιά σημασία για τον Έλληνα πολίτη και γι’ αυτό το λόγο μπορούμε και να μην πάμε να ψηφίσουμε ή να ψηφίσουμε χαλαρά κάποιο κόμμα που δεν πολυπιστεύουμε. Πρόκειται για μια απολύτως λανθασμένη άποψη. Στις Ευρωεκλογές διακυβεύονται πολλά που μας αφορούν και ιδιαίτερα σε αυτές της 9ης Ιουνίου ακόμη περισσότερα.

Πρώτα απ’ όλα διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυστυχώς πληθαίνουν στην Ευρώπη οι αντιευρωπαϊκές φωνές και ενισχύονται τα ακροδεξιά – εθνικιστικά κόμματα. Καθήκον οποιουδήποτε προοδευτικού ψηφοφόρου είναι να υπερψηφίσει φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί τέτοια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δεύτερο διακύβευμα είναι η προοπτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όμως λίγες είναι υπέρμαχες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Σε αυτές όμως τις Ευρωεκλογές διακυβεύονται και πράγματα που αφορούν το εσωτερικό της χώρας μας. Τα αποτελέσματα των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών, τα οποία βέβαια δεν αμφισβητούνται, με την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και τη μεγάλη ήττα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτέλεσαν το άλλοθι για να αποκαλυφθεί η αλαζονεία  της κυβέρνησης, όπως φάνηκε από την απαξίωση των ανεξάρτητων αρχών, την έπαρση στη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς και από την επικοινωνιακή διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας όπως π.χ. η ακρίβεια. Οι Ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία να καταδικαστεί η πολιτική της κυβέρνησης.

Ένα άλλο διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι η ύπαρξη σοβαρής αντιπολίτευσης. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά τη συντριπτική ήττα των εθνικών εκλογών εξακολουθεί να μην αρθρώνει αντιπολιτευτικό λόγο με προτάσεις και ιδίως μετά την αλλαγή του αρχηγού να μην αρθρώνει καν πολιτικό λόγο.

Τέλος ένα ακόμη διακύβευμα των Ευρωεκλογών είναι το μέλλον της κεντροαριστεράς. Οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τα αποτελέσματά τους θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα του χώρου της κεντροαριστεράς.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι μια ψήφος σε ένα αποδεδειγμένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που πάλεψε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και διέσωσε την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σε ένα κόμμα, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι μια ψήφος αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική αλλά και μια ψήφος επιβράβευσης της αξιόπιστης αντιπολίτευσης.

Τέλος η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι μια ψήφος, που δίνει ελπίδα στην κεντροαριστερά να αντιμετωπίσει με αξιώσεις τη Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα.

Προηγούμενο άρθροΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 2024 | 3η χρονιά | Από Παρασκευή 21 Ιουνίου έως Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 | Η τέχνη στους πρόποδες του Σάος
Επόμενο άρθροDeepfake video με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως