Το φαινόμενο της μετανάστευσης αποτελεί από τις αρχαιότερες μεθόδους μετακίνησης πληθυσμών, στην παγκόσμια ιστορία. Από αυτό το φαινόμενο μάλιστα υπήρξε και η μετακίνηση και εξάπλωση του ανθρωπίνου είδους από τους αρχαίγονους χρόνους. Η μετανάστευση, πάντα και σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, τις περισσότερες φορές ήρθε λόγω ανάγκης. Ανάγκης αναζήτησης τροφής, ασφαλέστερου καταφυγίου(ολόκληρες πόλεις μετακινήθηκαν προς ορεινούς όγκους όπου η προφύλαξη ήταν ποιο εύκολη, όταν απειλήθηκαν πολλές φορές) και γενικά περισσότερο σταθερού περιβάλλοντος. Το ίδιο γίνεται και στο ζωικό βασίλειο, όταν πληθυσμοί διαφόρων ειδών αποδημούν για να επιβιώσουν.

Με αυτό τον πρόλογο, ήθελα να προσδιορίσω ότι η μετανάστευση των πληθυσμών γίνεται σαν τελευταία λύση προς επιβίωση, όταν πλανάται για διαφορετικούς λόγους στην περιοχή επιβίωσης, ο Θάνατος.

Στην σύγχρονη ιστορία, πληθυσμιακές μάζες μετακινήθηκαν, όταν η βία έφτασε στο απροχώρητο και η αντιμετώπιση του Θανάτου, ήτανε καθημερινότητα. Ποτέ ποιο μπροστά. Έτσι η τελευταία σφαγή Ελλήνων, αυτή της Μικρασιατικής καταστροφής συνοδεύτηκε και με μαζική έξοδο των κατοίκων των περιοχών αυτών προς ασφαλέστερες και ειρηνικότερες περιοχές. Η μετακίνηση προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση προς την μητέρα πατρίδα και αυτή έγινε όταν άρχισαν οι διωγμοί από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και φυσικά οι άνθρωποι αναζήτησαν ασφαλέστερα καταφύγια.

Σήμερα στις μέρες μας έχουμε ένα ασύμμετρα μεγάλο μεταναστευτικό κίνημα, που συγχρόνως συνοδεύεται από την μεγαλύτερη εξόντωση πληθυσμών που ζουν στους τόπους αυτούς.

Η κυνικότητα των καθημερινών εκτελέσεων, των καθημερινών λεηλασιών, του εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, της πώλησης ανθρώπων από ανθρώπους, του σύγχρονου κυνικού εμπορίου ανθρώπινης σαρκός και ύπαρξης. Και φυσικά στο όνομα κάποιων θρησκειών, που πάντα είναι η αιτία, για κάτι εξοντωτικό. Στο όνομα του Θεού, έσφαζαν και άφηναν κρανίου τόπο οι Σταυροφόροι. Χθες οι Ταλιμπαν. Σήμερα οι Τζιχαντιστές. Μα ποιοι Τζιχαντιστές και Ταλιμπαν. Μιλώντας με Μουσουλμάνους κληρικούς, αυτοί είπαν ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν, των Τζιχαντιστων και όλων των άλλων, μόνο την θρησκεία του Ισλάμ δεν αντιπροσωπεύουν.

Ο θάνατος δεν μπορεί να διδαχτεί σε καμιά θρησκεία σαν μέθοδος εξάπλωσης της, γιατί αυτή η θεωρεία απλά είναι αποτυχημένη από την γέννηση της. Και φυσικά, όταν κυρίως αυτοί που κατακρεουργούνται είναι Μουσουλμάνοι(Κούρδοι, Γεζιντί, Σύριοι, κλπ).

Και ας πάρουμε τα τεκτενόμενα ως έχουν. Σε αυτά τα μέρη κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπήρχε δικτατορία. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπήρχαν δημοκρατικά δικαιώματα. Ο κόσμος όμως ποτέ δεν έφυγε, αντιμετωπίζοντας τον θάνατο, από τα χώματα του. Η πείνα δεν ήτανε ποτέ αποτρεπτικός παράγοντας διαβίωσης στα μέρη τους.

Ξαφνικά ξεπετάχτηκαν κράτη –στρατοί. Ιδρύθηκαν κράτη από το πουθενά, όπως το ισλαμικό της Συρίας σε χρόνο μηδέν. Λιβύη και άλλες χώρες το ίδιο. Στρατιώτες με όπλα και άρματα. Θάνατος από παντού. Εκτελέσεις και βία παντού. Αίμα και πόνος. Και η στυγνή δικτατορία φαντάζει όραμα δημοκρατίας. Δεν υπάρχει οίκτος για κανέναν. Μόνο τρόμος. Όταν συλλαμβάνονται, μερικοί εκλιπαρούν για οίκτο ..σαν τις κατινίτσες που πιάστηκαν στα πράσα να κουτσομπολεύουν. Με τα σπαθιά είναι παντοδύναμοι σε άοπλους και απροστάτευτους ανθρώπους. Και όμως οι περισσότεροι έιναι Ευρωπαίοι που ασπάστηκαν και πήγαν να πολεμήσουν Μήπως είναι ψυχανώμαλοι …που μαζεύτηκαν με τους ομοϊδεάτες τους.

Από πού εξοπλίστηκαν όλοι αυτοί. Από που ήρθαν τα βαριά όπλα που είναι ελεγχόμενες οι πωλήσεις τους και έχουν στην κατοχή τους.. Το λαθρεμπόριο όπλων είναι πολύ προσοδοφόρο αφού αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη από ότι οι κανονικές πωλήσεις. Άρα πολλαπλά κέρδη για τις δυτικές εταιρείες.

Το κόλπο. Όλες αυτές οι χώρες είναι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπου τα μεγάλα ολιγοπώλεια δεν έχουν μεγάλη πρόσβαση. Τυχαίο…δεν νομίζω. Και φυσικά τα όπλα πως αγοράζονται; Μήπως από το λαθρεμπόριο πετρελαίου ..σε τιμές όσο –όσο για την αγορά όπλων; Όλα τυχαία και όλα ανθηρά.

Και σε αυτήν την κατάσταση ο λαός. Πανικόβλητοι τρέχουν να σώσουν τις οικογένειες τους. Πουλάν ίσως όσο-‘οσο ότι έχουν για μια καλύτερη τύχη και φυσικά για την πολυπόθητη σταθερότητα. Την απομάκρυνση της καθημερινότητας του Θανάτου από τα παιδιά τους. Να μην δει ο πατέρας την κόρη του να πουλιέται σκλάβα σε κάποιον ψυχανώμαλο 85αρι. Να μην δει το παιδί του να πουλιέται για να γίνει ανταλλακτικό οργάνων κάποιου, που τα έχει και το χρειάζεται.

Η τραγωδία σε όλη την τραγελολαφικότητα της.

Για μια καλύτερη μοίρα, αντιμετωπίζουν πολλές κακουχίες. Και φυσικά….ελευθερία ή Θάνατος αφού δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Οι δουλέμποροι μπρος το κέρδος αμείλικτοι. Απάνθρωπα, ανθρώπινα κτήνη που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και οδύνη. Και φυσικά ολόκληρα κράτη και κυβερνήσεις σε αυτό το παιχνίδι. Τι και αν υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και τρατάτα. Τι και αν υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Όλα μηδενίζονται στο βωμό του ματωμένου κέρδους.

Και φυσικά τα κράτη και οι ολιγάρχες έχουν το κατάλληλο κρέας. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι που εκλιπαρούν για ένα κομμάτι ψωμί και επιβίωση. Έτοιμοι να δουλέψουν με όσο και όσο. Παλιά μας τέχνη κόσκινο.

Και φυσικά ένα παράθυρο στους νόμους που θα επιτρέπουν τις παρανομίες. Και φυσικά η εξαθλίωση συμφέρει την μεγάλη και φιλέσπλαχνη κυνική Γερμανία. Αλλά το σχέδιο καταστρωμένο. Χρειαζόμαστε 300.000 εργαζομένους τον χρόνο….σε έναν γειρασμένο πληθυσμό για αν συντηρούν τα ταμεία και τις συντάξεις…..ας τους έχουμε σε μια χώρα αποθήκη και από εκεί τραβάμε ανθρώπινες ψυχές όποτε θέλουμε. Όλα καταστρωμένα στην εντέλεια. Πάντα στην δουλεία θέλει κόλπο για να την παρουσιάσεις σαν δουλειά. Και φυσικά να είσαι και ο ευεργέτης. Μην ξεχνάμε και στην πατρίδα μας…ευεργέτες όπως ο Συγγρός, κλπ…ήτανε λήσταρχοι που καταχράστηκαν τεράστια ποσά και για να γλυτώσουν το τομάρι τους κάνανε μεγάλες δωρεές. .που φυσικά ..ήτανε μηδέν μπρος στα κλοπιμαία.

Το δράμα των πνιγμένων μωρών και βρεφών, των εγκύων γυναικών που βγαίνουν εξουθενωμένες στην στεριά, λίγο συγκινεί την πολιτισμένη Ευρώπη ..που αυτό που την νοιάζει είναι ακριβώς η περαιτέρω εξαθλίωση. Για να έχουν όλο και ποιο πολύ εξουθενωμένους και πεινασμένους ..που με ένα κομμάτι ψωμί που θα τους δώσουν ..θα είναι οι ευεργέτες του.

Βέβαια εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε; Ο Έλληνας και φιλότιμο έχει και τσίπα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί απλά και εμείς είμαστε εξουθενωμένοι. Πρέπει αμέσως να γίνει μια συμφωνία με την Τουρκία που θα αποτρέψει τους δουλεμπόρους στο απάνθρωπο έργο τους. Από την άλλη φωνές για τον φράχτη του Έβρου. Ναι, άμα πέσει ..τότε η κόλαση θα έρθει από τον Έβρο. Αν φανταστούμε ότι οι δουλέμποροι παρά τον φόβο της θάλασσας στέλνουν τόσους μετανάστες, ας φανταστούμε τι θα κάνουν αν δεν υπάρχει κανένας φραγμός, κανένας κίνδυνος ..απλά ένα απλό πέρασμα ..ακίνδυνο. Θα στέλνουν συνέχεια ανθρώπους απελπισμένους, ανθρώπους πεινασμένους, που θα περνούν και μετά η φτωχή Ελλάδα…ίσως γίνει η φριχτή Ελλάδα….των νέων απελπισμένων που πρέπει να εγκαταλείψουμε την χώρα μας μαζί με τους νεοεισερχόμενους, αφού για κανέναν δεν θα έχει αυτός ο τόπος μοίρα.

Η μοναδική ελπίδα. Αυτό του τερματισμού αυτού του οικτρού πολέμου και το μάζεμα όλων αυτών των ψυχασθενών. Η επιβολή των διεθνών κανόνων που διέπουν διαβατήρια και σύνορα με ανθρώπινες συνθήκες στα άτομα που θέλουν να μετοικίσουν. Οι άνθρωποι ..έχουν όλοι δικαίωμα στην ζωή και φυσικά ο πλανήτης μπορεί να την προσφέρει, αρκεί ο άνθρωπος να δαμάσει το ζώο που έχει μέσα του και ονομάζεται ασυδοσία κυνικότητα και δουλεία. Να ξαναγυρίσουν οι αξίες και να πάψουν οι ολιγαρχίες, οι νέοφιλευλευθερισμοί και όλοι αυτοί οι λελέδες που την αντιπροσωπεύουν. Να σκάσουν επιτέλους αυτοί που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και υπόσταση θεωρώντας εαυτούς ανώτερους και των Θεών ακόμα. Μην κρίνεται ίνα μη κριθήται …..και ο έχων δυο χιτώνες δώτει τον έναν….και όχι κλέβει και τον ίδιο τον Θεό…..και όμως όλοι κάνουν μεγαλόσταυρο…όλοι στο όνομα του Θεού….μόνο θάνατο προσφέρουν…..και όμως ο Θεός είπε ..αγαπάτε αλλήλους…ίσως γιατί μιλούσε σε άλλο κόσμο…ίσως γιατί…κανείς δεν τον καταλάβαινε….για αυτό και τον σταυρώσανε, αυτοί που τον περιμένανε….ίσως γιατί δεν ήτανε ούτε καν Θεός….αλλά απλά έβλεπε μακριά και αληθινά …ίσως ..ίσως ίσως….

Και όμως…σε όλα τα ίσως…μόνο ο Θάνατος ..και η συντέλεια είναι στο μυαλό του απάνθρωπου ανθρώπου.

Προηγούμενο άρθροΑγωγή κατά της Βουλγαρίας από το δήμαρχο Σουφλίου
Επόμενο άρθροΕ. Νικολαΐδου: «Σημαντική η νίκη στα Γιάννενα, ένα απ’ τα δύσκολα ματς αυτό με την Ελπίδα»