Home LIFE Με επιτυχία έκλεισε το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia στον Έβρο

Με επιτυχία έκλεισε το 2ο Φεστιβάλ Via Egnatia στον Έβρο

Περιήγηση στο πεδινό τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, στην περιοχή των Λουτρών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Via Egnatia, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την ιστορία της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και την πορεία της έρευνας και ανάδειξής της στην περιοχή μας.

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου 2016 δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα δρόμου 16 χιλιομέτρων του “VIA EGNATIA RUN” από την Τραϊανούπολη, με σημείο τερματισμού το Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη με 185 δρομείς

Σημαντική η βοήθεια των 120 Εθελοντών, του Εθνικό Αλεξανδρουπολης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, της 12ης Μ/Κ ΜΠ, του ΓΠΝ Αλεξανδρούπολης, του ΕΚΑΒ, του παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του 2ου Σύστηματος Προσκόπων Αλεξ/πόλης, της ΕΠΟΦΕ, των πολιτιστικών συλλόγων Φάρος Απαλου και Σπαρτακος Ανθειας, των υπαλλήλων της περιφερειακής ενότητας Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της DASTERI S.A. του ΚΤΕΛ Έβρου και όλους όσους συνέβαλαν στην διεξαγωγή του “VIA EGNATIA RUN”!

Ο αγώνας αποτέλεσε σημείο αναφοράς του Φεστιβάλ εκδηλώσεων «Via Egnatia» στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, καθώς «αναβιώνει» μέσω του αθλητισμού και προσεγγίζει τμήμα της διαδρομής που ένωσε στο παρελθόν την Κωνσταντινούπολη με τη Ρώμη, εμπορικά, οικονομικά, πολιτισμικά.

Οι πρώτοι δρομείς Χαράλαμπος Βουλκος 1h03 και Φώτης Μουρατιδης 1h04 του VIA EGNATIA RUN έφθασαν στον τερματισμό στο Νομαρχείο!

Στη συνέχεια το Σωματείο παραδοσιακών μουσικών Θράκης ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ έφτασε στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ υπό τους ήχους της γκάιντας! Ο μεγαλύτερος γκαϊτατζης ήταν 80 και ο μικρότερος μόλις 6 ετών

και η βραδιά έκλεισε με βυζαντινή χορωδιακή συναυλία από τους ιεροψάλτες που διακονούν στα ιερολόγια των Ιερών Ναών της Αλεξανδρουπολης και αποτελούν συνεχιστές μιας πολύ μεγάλης και πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η Κωνσταντινούπολη, το ένα άκρο της Εγνατίας Οδού. Εψάλαν βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ύμνους από μελουργούς που δρουν κυρίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θράκης

πηγη Γιώργος Παναγόπουλος

Exit mobile version