Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως τιμάει την Αγία Ένδοξο Μεγαλομάρτυρα Αναστασία την Φαρμακολύτρια και Θαυματουργό όπου στη μνήμη της οποίας τιμάται ο περικαλής Ιερός Ναός που δεσπόζει στην Μακρη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Το πρωί του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2017 τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου
Πριν την απόλυση τιμήθηκαν οι Καπεταναίοι της περιοχής (Ιωαννίδης  Ιωάννης 90 ετών – Ιωαννίδης Λεωνίδας 89 ετών – Ιωαννίδης Μιλτιάδης 85 ετών – Θεόδωρου Παρασκευας 87 ετών – Μαύρος Χρήστος 79 ετών – Καζακος Κυριακος 87 ετών) όπου για 70 χρόνια βρίσκονται στην θάλασσα καθώς και ο Μπαρμπαλιάς Απόστολος 84 ετών (60 χρόνια κουρέας της Μάκρης)

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

 

Η καταγωγή της Αγίας Αναστασίας ήταν από την Ρώμη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Πραιτεξτάτος και ήταν Ρωμαίος πατρίκιος ενώ την μητέρα της την έλεγαν Φαύστα. Η Αναστασία διακρινόταν για την ομορφιά του σώματος, τη μόρφωση, το άμεμπτο ήθος και τη σωφροσύνη της.

Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία τον Ποπλίωνα, άρχοντα των Ρωμαίων και φανατικό ειδωλολάτρη. Η Αναστασία όμως, κατηχήθηκε στο λόγο του Χριστού και έλαβε το Θείο Βάπτισμα. Επειδή δεν φανέρωσε δημόσια, λόγω του ανδρός της, την χριστιανική της πίστη βοηθούσε κρυφά όσους είχαν ανάγκη από ένα χέρι βοηθείας ή ένα λόγο παρηγοριάς. Ντυνόταν πενιχρά και μετέβαινε στις φυλακές πηγαίνοντας τροφή και χρήματα. Γι’ αυτό ονομάστηκε «Φαρμακολύτρια».

Όταν έμαθε ο Ποπλίωνας την δράση της Αγίας, εξοργίστηκε. Αρχικά προσπάθησε να την μεταπείσει με συμβουλές. Όμως, η Αναστασία παρέμενε ακλόνητη στην πίστη της ακόμα και όταν την κακοποίησε. Αυτή η επιμονή της, εξόργισε τον Ποπλίωνα και την κατέδωσε στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή της. Επειδή εξακολουθούσε να υμνολογεί τον Κύριο, ο Διοκλητιανός διέταξε τον βασανισμό της.

Τελικά η αγία Αναστασία παρέδωσε το πνεύμα της στην πυρά το 290 μ.Χ.

 

Προηγούμενο άρθρο Εντοπισμός και διάσωση 34 αλλοδαπών στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΟ ΑΠΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ Ο Ζ΄ (1789-1794, 1799-1801)