Του Νικήτα Διαμαντόπουλου
folkiesadd@gmail.com

Με μόλις έναν γιατρό να καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού για περισσότερους από τρεις μήνες έχει μείνει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και, αν δεν γίνουν προσλήψεις μόνιμου ή επικουρικού προσωπικού, το Κέντρο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ειδικότερα από το σύνολο των έξι οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού είναι καλυμμένη μόνον η μία, ενώ κενές παραμένουν οι εξής θέσεις: μία διευθυντή ή επιμελητή Α’ ή Β’ Χειρουργικής, δύο θέσεις επιμελητή Α’ ή Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, μία διευθυντή ή επιμελητή Α’ ή Β’ Παιδιατρικής και μία επιμελητή Α’ ή Β’ Οδοντιατρικής.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι απαραίτητη η άμεση προκήρυξη και πρόσληψη μόνιμου ή επικουρικού προσωπικού, ειδάλλως το Κέντρο κινδυνεύει με κατάρρευση», δηλώνει στη «Μ» ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης Γεννάδιος Διαμαντόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρει ότι σήμερα υπηρετούν μόνον δύο ειδικοί γιατροί, μαζί με άλλους δύο που μετακινούνται από το Κέντρο Υγείας Σουφλίου για την κάλυψη των απαραίτητων εφημεριών κάθε μήνα.

«Είναι αναγκαία η καθημερινή ενεργή εφημερία δύο γιατρών, καθώς πολλά περιστατικά διακομίζονται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή δεν νοείται η ασυνόδευτη διακομιδή ενός ασθενούς, το Κέντρο Υγείας μένει συχνά με έναν μοναδικό γιατρό για τη φροντίδα σχεδόν 3.000 κατοίκων», τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος, αναφέροντας τέσσερα ανάλογα περιστατικά που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα μία γιατρός που συνοδεύει τους ασθενείς κατά τη διακομιδή τους αναγκάζεται να πληρώνει το ποσό των 30 ευρώ από την τσέπη της για τα δύο εισιτήρια του πλοίου.
Εξάλλου η γεωγραφική θέση του νησιού ενισχύει την αβεβαιότητα και την πιθανότητα απρόβλεπτων παραγόντων, όπως είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

«Συνολικά αυτό το μήνα μένουν ακάλυπτες 24 εφημερίες, τις οποίες θα κάνουν με το φιλότιμό τους οι ελάχιστοι εναπομείναντες γιατροί», συμπληρώνει ο κ. Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης οξύνθηκε μετά τη λήξη της θητείας των δύο αγροτικών γιατρών τον Ιανουάριο.

Άλλα προβλήματα

Αναφορικά με τον ιατρικό εξοπλισμό και τις υλικοτεχνικές υποδομές, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Ειδικότερα υπάρχει έλλειψη δύο ηλεκτροκαρδιογράφων και ενός απινιδωτή, ενώ λείπουν και απαραίτητα ιατρικά εργαλεία και αναλώσιμα υλικά, όπως πιεσόμετρα, ανατομικές λαβίδες, επίδεσμοι και αυχενικά κολάρα.

Λόγω παλαιότητας του κτιρίου εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, υδρευτικού και ηλεκτρολογικού συστήματος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη θερμό-υγρομόνωση. Επιπλέον σε κατάσταση αχρηστίας είναι ο βασικός ξενοδοχειακός και τεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ καταγράφεται έλλειψη ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών. Τέλος το ακτινολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί εξαιτίας υποστελέχωσης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης ζητά να ακουστούν αυτή τη φορά οι απαιτήσεις του και να μην αφεθεί σε μία μελλοντική υπόσχεση ή ένα αόριστο ‘θα γίνει’», επισημαίνει ο κ. Διαμαντόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος και ευελπιστώντας σε άμεση απάντηση για την επίλυση των προβλημάτων της Σαμοθράκης.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση – συζήτηση για την παρουσίαση των θέσεων του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ πραγματοποίησε η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ
Επόμενο άρθροΣταύρος Καρυπίδης: “Έχουμε πληροφορίες ότι αλωνίζουν οι Τούρκοι Πράκτορες στην Ξάνθη”