Το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2021 τελέσθηκε Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχοντος του Σεβασμιωτατου Μητροπολιτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι πιστοί που προσήλθαν στον Ιερό Ναό είχαν την δυνατότητα να προσκυνήσουν Iερά Λείψανα του Οσίου Δημητρίου εκ Μυστίου Καππαδοκίας που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό.

Πριν την απόλυση ευλογήθηκε η βασιλόπιτα των Καππαδοκών  και  εν συνεχεία του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Ο Άγιος Δημήτριος ήταν από το Μιστί της Νίγδης της Καππαδοκίας όπου έζησε βίο οσιακό. Έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.

Τα χαριτόβρυτα λείψανά του βρέθηκαν με θαυματουργικό τρόπο κατά τα έτη 1860 με 1870 όταν μια αγράμματη αλλά θεοσεβής γυναίκα η Ελευθερία Ελεκίδου από το Μιστί είδε ένα όνειρο.

Οδηγεί τον σύζυγό της κι όλους του κατοίκους του Μιστίου σε μια κατακόμβη ανάμεσα στα χωριά Μιστί και Λιμνά, όπου τα βρήκαν αναβλύζοντα μυρίπνοον ευωδία και δίνοντας έκτοτε πλούσιες ευλογίες και πολλές ιάσεις σε όσους τον επικαλούνται.

Κατά την Μικρασιατική καταστροφή οι Καππαδόκες μετέφεραν τα άγια λείψανα και την εικόνα του αγίου Δημητρίου στο χωριό Ιάνα της Αλεξανδρούπολης όπου εγκαταστάθηκαν.

Στην εικόνα εμφανίζεται ένας Άγιος με λαϊκή καππαδοκική ενδυμασία, μάλλον ποιμένας ή γεωργός, ο οποίος κρατάει σταυρό.

Άλλα αγιογραφικά στοιχεία για τον Άγιο δεν υπάρχουν.

Τα λείψανα του Αγίου μέχρι πρόσφατα, φυλάσσονταν στην Καππαδοκική Εστία της Αλεξανδρουπόλεως, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ιάνας και από τον Ιανουάριο του 2012 τα αποθησαύρισαν στον Ι.Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεξανδρουπόλεως.

Επίσης τμήμα από τα άγια λείψανά του, υπάρχουν στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και Αγίου Παντελεήμωνος Ν. Αγιονερίου Κιλκίς.

Προηγούμενο άρθροΠέτσας για τις πλημμύρες στον Έβρο: Η κυβέρνηση δίπλα στους Δήμους και της Περιφέρειας προς όφελος του πολίτη
Επόμενο άρθροΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Πεινούσαν… αλλά πολεμούσαν, το 1821!!! (γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης)