Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ– Γνώση και Δράση», πραγματοποίησε στο Κάστρο του Διδυμοτείχου μία εκδήλωση μνήμης, μνημοσύνης και τιμής στα αθώα θύματα και στην προσφυγιά του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής με τίτλο «Ελληνισμός Πρόσφυγας».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θρακιώτης λόγιος (Θεολόγος, Νομικός και Εκκλησιαστικός Ιστορικός) κ. Ιωάννης Σιδηράς, ο οποίος καθήλωσε το παριστάμενο κοινό με την δυναμική και φλογερή ομιλία του, κατορθώνοντας να συμπεριλάβει στο λόγο του, τα δεινά και τα πάθη των προγόνων μας, μέσα από την ιστορική αναδρομή, αναφερόμενος στους Ρωμηούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, Ανατολικής Θράκης, Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Η αναφορά σε όλα τα παρακλάδια του Ελληνισμού που υπέστησαν γενοκτονίες και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, συνδυάστηκε και με μία πρόταση που κατατέθηκε δημόσια από τους ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ του Διδυμοτείχου. Η πρόταση αφορούσε στον ορισμό της 14ης Σεπτεμβρίου (Ύψωσις Τιμίου Σταυρού) ως κοινής ημερομηνίας για την τιμή και μνήμη του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής, δίχως διαχωρισμούς σε Θρακιώτες, Μικρασιάτες και Ποντίους. Η πρόταση αυτή έχει ήδη υιοθετηθεί από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.) με την προσδοκία να ακολουθήσουν αρχές, φορείς και σύλλογοι από όλο τον Ελληνισμό, ώστε να τιμάται η μνήμη των προγόνων μας που υπέστησαν γενοκτονίες, διωγμούς και βίωσαν την προσφυγιά σε μια οικουμενική διάσταση.

Στην παρουσίαση της υπόψη πρότασης έγινε σαφές ότι η 14η Σεπτεμβρίου δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις ημερομηνίες
που επιλέχθηκαν και αφορούν στις ημέρες τιμής και μνήμης όλων των παρακλαδιών του Ελληνισμού.
Στην τιμητική βραδιά παρευρέθηκε πλήθος κόσμου και μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ.Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Υδκτης της XVΙ Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού «Διδυμοτείχου» Ταξίαρχος κ.Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και η κ.Μαρία Αδαμίδου Ειδική Γραμματέας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε., η οποία ήταν και συνδιοργανωτής της εκδήλωσης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και η Ειδική Γραμματέας της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. η οποία καλωσόρισε τους ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ στην μεγάλη οικογένεια της Ε.ΠΟ.Φ.Ε., καθώς κατόπιν κοινής απόφασης, ανακοινώθηκε επισήμως η ένταξη του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ– Γνώση και Δράση» στην Ένωση, αποτελώντας έτσι το νεώτερο μέλος, αλλά και τον μοναδικό Σύλλογο με καθαρά Ιστορικό χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχε η Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας, η οποία πλαισίωσε το όλο πρόγραμμα με μουσική, τραγούδια και ψαλμούς, αναφερόμενους στην προσφυγιά και στις αλησμόνητες πατρίδες. Ιδιαίτερα τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ήταν ο Πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας κ. Πασχάλης Μαυρίδης για την μακροχρόνια προσφορά του.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή «Ελληνισμός πάντα ενωμένος, Ελληνισμός ποτέ πρόσφυγας»!

Ο διοργανωτής Σύλλογος «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση», εξέφρασε τις θέρμες ευχαριστίες του σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία της εκδήλωσης. Αρχικά στην Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου για την έγκριση διεξαγωγής της εκδήλωσης στο ιστορικό Κάστρο του Διδυμοτείχου, στο Δήμο Διδυμοτείχου για τη διάθεση των απαραίτητων υλικών και βεβαίως στους χορηγούς «TZELLAS SOUND» και «Σιαντίδης Χριστόδουλος – Ελαστικά».

Η πρόταση για τον ορισμό της 14ης Σεπτεμβρίου ως κοινής ημερομηνίας για την τιμή και μνήμη του Ελληνισμού της καθ΄ ημάς Ανατολής, κατατέθηκε πλέον δημόσια και με απαρχή το Κάστρο του Διδυμοτείχου, ταξιδεύει προς όλες τις γωνιές του Ελληνισμού.

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή του Μητροπολίτου Ἀλεξανδρουπόλεως , προς τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Επαρχίας μας
Επόμενο άρθροΤΣΙΠΡΑΣ – ΚΑΜΜΕΝΟΣ . ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ !