Των Γιάννη Κανουπάκη και Λάμπρου Καραγεώργου

Νέα δυναμική αποκτά το project της δημιουργίας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade Α.Ε. της επίσης ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακής εταιρείας GasLog του Πήτερ Λιβανού.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η GasLog που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα συμμετάσχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade που ανήκει στην Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου. Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog Ltd, Paul Wogan, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της GasLog στην εταιρεία Gastrade, σημείωσε ότι πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας στην περιοχή.

Με τη συμμετοχή της στη Gastrade, η GasLog Ltd φέρνει την εμπειρία της στη διαχείριση και λειτουργία πλοίων και πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του έργου της Αλεξανδρούπολης, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης σε ανακοίνωση της GasLog αναφέρεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η ναυτιλιακή εταιρεία, ως μέτοχος, θα παρέχει υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για το FSRU στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης συμφωνίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GasLog Ltd, Paul Wogan, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της GasLog στην εταιρεία Gastrade, σημείωσε ότι «πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας στην περιοχή. Ο πλωτός τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθεί ως πύλη για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη, όπου υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση και στρατηγική ανάγκη για διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο».

Ο τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding, καθώς και άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται σταθερά από την ελληνική και τη βουλγαρική κυβέρνηση. Το έργο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην περιοχή.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.

Το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG, όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, K. Σπυρόπουλος, προσέθεσε ότι «είμαστε ευτυχείς να έχουμε την GasLog σαν μέτοχο στην εταιρεία. Η μακρά και επιτυχημένη πορεία της στον ναυτιλιακό τομέα και ειδικότερα στον τομέα του LNG, σε συνδυασμό με την ηγετική της θέση σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, την κάνει ένα εξαιρετικό συνεργάτη ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης και τη λειτουργία του έργου».

Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, ενώ σημειώνεται ότι το έργο στηρίζεται και από την Ε.Ε. η οποία το έχει χαρακτηρίσει ως «EU Project of Common Interest -PCI», ενώ η τεχνική μελέτη (front-end engineering and design -FEED study) αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και υπολογίζεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017. Η Gastrade σκοπεύει να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση στο τέλος του 2017 και το FSRU σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2019. Η GasLog ελέγχει 18 LNG carriers, εκ των οποίων 13 είναι σε λειτουργία και πέντε υπό ναυπήγηση.

Επίσης διαχειρίζεται για λογαριασμό τρίτων άλλα τέσσερα LNG carriers, ενώ επιπλέον εννέα πλοία ελέγχει η θυγατρική της GasLog, Partners LP.

www.naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 16 μη νόμιμους μετανάστες
Επόμενο άρθροΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ vs ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ