Με «συνοχή καρδίας» για δεύτερη συνεχή χρονιά ο πιστός και ευσεβής λαός της Ορεστιάδος τίμησε τους εφόρους και πολιούχους της πόλεως, Αγίους Θεοδώρους, επί τη αναμνήσει του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών. Και τούτο διότι, ο μεν περσινός εορτασμός συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα στα σύνορα των Καστανεών Ορεστιάδος, εξ αιτίας ενός ακήρυκτου υβριδικού πολέμου εκ μέρους της γείτονος, με αιχμή του δόρατος την εισβολή παράνομων μεταναστών, και ο φετινός με την εξάπλωση της πανδημίας ενός αόρατου εχθρού, που απειλεί την ζωή όλων μας, του νέου  κορωνοιού. Για αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για εορτασμό ή πανήγυρη καθώς τα γεγονότα εκ των πραγμάτων δεν είναι ευχάριστα και ως εκ τούτου δεν επέτρεψαν ούτε την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος των αγίων ούτε άλλες εκδηλώσεις.

Παρά ταύτα, με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων προς αποφυγή του συνωστισμού και της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων τελέσθησαν ο Μέγας Εσπερινός με την Α´ Στάση των Χαιρετισμών και την ευλογία των άρτων αφ’ εσπέρας και ο Όρθρος με τη Θεία Λειτουργία το πρωί της κυριωνύμου ημέρας. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο οικείος Επίσκοπος, Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος από τούς Καθηγουμένους των τριών Ιερών Μονών της επαρχίας του, Αρχιμ. Βαρθολομαίου εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης Νέας Βύσσης (του και προϊσταμένου του Ναού), Αρχιμ. Κυρίλλου εκ της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου και Αρχιμ. Θεοφίλου εκ της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Δαδιάς. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν διακριτικά ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Ορεστιάδος Γεώργιος Ρυζιώτης.

Ο Σεβασμιώτατος κηρύττων τον θείο λόγο ερμήνευσε, εκ του αποστολικού αναγνώσματος της Β΄ προς Τιμόθεον Επιστολής του Αποστόλου Παύλου, το χωρίο «σὺ οὖν κακοπάθησον ὡς καλὸς στρατιώτης ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ. Οὐδεὶς στρατευόμενος ἐμπλέκεται ταῖς τοῦ βίου πραγματείαις, ἵνα τῷ στρατολογήσαντι ἀρέσῃ…» και λαμβάνοντας αφορμή από την γενναιότητα και το φρόνημα των στρατιωτικών αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και του Στρατηλάτου, υπέμνησε ότι ο χριστιανός είναι και παραμένει πάντοτε στρατιώτης και αγωνιστής, που πρέπει να θυσιάζει ακόμα και την ζωή του, δίδοντας καθημερινά την μαρτυρία Ιησού Χριστού, διότι η πίστη σε Εκείνον δεν είναι θεωρία αλλά εμπειρία και τρόπος ζωής. Και κατακλείων κάλεσε τους ακρίτες του Έβρου με φρόνημα χριστιανικό και γενναιότητα να αντιμετωπίζουν τους ποικίλους πειρασμούς, που κάθε φορά αναφύονται, και όπως οι πρόγονοι τους, με εφόδια την πίστη στο Χριστό και τη αγάπη για την Πατρίδα πριν από 200 χρόνια αγωνίσθησαν για τα αιώνια ιδανικά και τις αξίες του Γένους, έτσι και αυτοί σήμερα να αγωνίζονται για τον τόπο τους και να διεκδικούν κάθε φορά όσα δικαιούνται για την ευημερία και την πρόοδο της ζωής τους και προ πάντων για την αξιοπρέπειά τους και τις αρχές τις οποίες τους κληροδότησαν με θυσίες οι πρόγονοι τους.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΣυγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας απο την Εθελοντική ομάδα Διδυμοτείχου «αποΔΙΔω»
Επόμενο άρθροΕυάγγελος Μυτιληνός: Η μεταφορική ΔΙΜΕΤ , δίπλα σε κάθε φιλανθρωπική προσπάθεια!