«Οι ροές στον Έβρο δεν είναι σταθερές, κανείς δεν μπορεί τι θα γίνει τα επόμενα πολλά χρόνια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο,  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την επέκταση της δομής στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε ότι παρά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων η δομή θα γίνει λέγοντας πως η απόφαση έχει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και του πρωθυπουργού.

Ανέφερε τέλος πως είδε την αγωνία όσων ζουν στην περιοχή για τη δημογραφική κατάρρευση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη νέα δομή στον Έβρο, ο υπουργός Μετνάστευσης και Ασύλου σημείωσε: «Υπάρχει δομή, δεν δημιουργείται δομή. Υπάρχει δομή στον Έβρο, ιδρύθηκε το 2012, λειτουργεί από το 2013, έχουνε περάσει 50 χιλιάδες άτομα σε οκτώ χρόνια από αυτή τη δομή και σήμερα έχουμε 168 διαμένοντες σε χωρητικότητα 700 κρεβατιών».

«Είχαμε πολλές ανεξέλεγκτες ροές τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα από τον Έβρο οι οποίες περνάνε μέσα από τον Έβρο και καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι ροές περιορίστηκαν κατά 62%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν περιμένουν κύμα εισβολής μεταναστών, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα επόμενα πολλά χρόνια, η αλήθεια είναι ότι η πολιτεία κάνει τα πάντα για να μην υπάρχουν ροές, η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ροές δεν είναι σταθερές. Υπάρχουν περιόδους στις οποίες έχεις αυξημένες ροές όπως είχαμε τον Οκτώβριο του 2020, στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 μόνο το 30% όσων μπήκαν από τον Έβρο μπόρεσε να διαχειριστεί το φυλάκιο και αυτό δημιουργεί ένα θέμα ασφάλειας και για τον Έβρο, και για τη Θράκη και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Σας θυμίζω επί ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο που έκανε κατάληψη σε κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης έχοντας μπει από τον Έβρο χωρίς να έχει καταγράφει στο Φυλάκιο χωρίς να έχει ελεγχτεί σήμερα που είναι κρίσιμο για την πανδημία».

Ερωτηθείς γιατί δεν προσλαμβάνονται επιπλέον άτομα και γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες εγκαταλελειμμένες δομές, ανέφερε: «Ήδη προσλαμβάνουμε 30 επιπλέον άτομα στην Ορεστιάδα για αυτή τη δομή. Το να χρησιμοποιούμε ακατάλληλες αποθήκες οι οποίες δεν έχουν καμία συνθήκη ανθρώπινης διαβίωσης όποτε χρειαστεί δηλαδή να βάζουμε κόσμο και να τους στοιβάζουμε σε αποθήκες αυτό δεν συνάδει ούτε με την ασφάλεια του Έβρου ούτε με ένα ευνομούμενο κράτος δυτικό της ΕΕ».

Στην ερώτηση αν συνάδει το γεγονός ότι θα πάμε να φτιάξουμε μια δομή χωρητικότητας 1.500 ατόμων 15 λεπτά από το σύνορα, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Αυτονόητα οι δομές πρώτης υποδομής είναι στα σύνορα για αυτό λέγονται πρώτης υποδομής. Βεβαίως υπάρχουν δομές αλλά δεν καλύψανε πολλές φορές τις ανάγκες ασφάλειας του Έβρου και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί».

«Αν δείτε τους τελευταίους 48 μήνες στον Έβρο υπήρξαν δυο μήνες που οι ροές ήταν πάνω από 2.000, υπήρχαν 14 μήνες που οι ροές ήταν πάνω από 1.000 άτομα σε ένα μήνα σε αυτές τις περιόδους η δομή του Φυλακίου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες καταγραφής ελέγχου και ασφάλειας, χρησιμοποίησαν πολλαπλά αστυνομικά τμήματα για τα οποία καταδικάστηκε η χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης γιατί θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Και από άποψη ασφάλειας το να έχεις πολλαπλά σημεία στο να έχεις μετανάστες σε μια ακριτική περιοχή όπως είναι ο Έβρος, όπως γινόταν ιστορικά , δεν θεωρούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ότι είναι η βέλτιστη λύση για την ασφάλεια του Έβρου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν είναι επιλογή του Πρωθυπουργού η επέκταση της δομής, απάντησε: «Η συζήτηση αυτή έγινε στο υπουργικό συμβούλιο, έχει εγκριθεί μια εθνική πολιτική για τους μετανάστες η οποία έχει καθορίσει όλη την πολιτική μας. Έχω την έγκριση όλου του υπουργικού συμβουλίου».

ΔΗΜ: Άρα και του κ. Μητσοτάκη;

«Βεβαίως την έγκριση όλων», απάντησε ο υπουργός.

Σην ερώτηση για το αν δηλαδή οι υπουργοί, αυτοί οι οποίοι πήγαν στον Έβρο, και η κυβέρνηση η οποία πήγε τους ευρωπαίους να δουν τις Καστανιές και να δώσουν συγχαρητήρια τους Εβρίτες έχουν συμφωνήσει να φτιάξουν μια δομή με την οποία διαφωνούν όλοι οι Εβρίτες, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Όλοι αυτοί θεωρούν ότι η δομή είναι θετική για την ασφάλεια του Έβρου. Οι τοπικές αντιδράσεις είναι πάντα τοπικές αντιδράσεις γιατί υπάρχει μια φοβία στον κόσμο. Βλέπω ρίσκο από την έλλειψη μιας ασφαλούς δομής στα σύνορα σε περίπτωση που έχεις ροές. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση και στον Έβρο δεν κάνουμε μόνο την αναβάθμιση του Φυλακίου, κάνουμε την αναβάθμιση του φράχτη, προσλάβαμε 400 συνοριοφύλακες και θα προσλάβουμε και άλλους, όλα αυτά είναι μια συνολική πολιτική».

«Η κυβέρνηση και τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης, και το Προστασίας του πολίτη και εμείς έχουμε μια συνολική πολιτική ασφάλειας του Έβρου. Αυτή είναι η δική μας αρμοδιότητα και η δική μας ευθύνη, εμείς κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Έβρος είναι αυτή τη στιγμή περισσότερο προστατευμένος από ότι ήταν ποτέ και θα συνεχίσει να είναι περισσότερο προστατευμένος από ότι ήταν ποτέ, αυτή είναι όμως η δική μας ευθύνη», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Εγώ είδα στον Έβρο μια αγωνία των Εβριτών για το μέλλον του Έβρου το οποίο τελικά δεν έχει σχέση με το Φυλάκιο. Είδα ανθρώπους οι οποίοι ζουν στα σύνορα βλέπουν τη δημογραφική κατάρρευση, να φανταστείτε ότι πλέον το μεταναστευτικό είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του Έβρου. Αυτό όμως δείχνει ένα δυσάρεστο δείχνει ότι αν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες προσλήψεις που κάναμε φέτος τα νέα παιδιά θα είχαν φύγει από τον Έβρο. Αυτό δεν είναι αναπτυξιακό μοντέλο βέβαια, δεν είναι αναπτυξιακό μοντέλο το δημόσιο να προσλαμβάνει συνοριοφυλακες και υπαλλήλους στα ΚΥΤ αλλά η αλήθεια είναι ότι το προβλημα είναι πολύ πιο βαθύ», ανέφερε ο υπουργός.

«Αντιλαμβάνεστε ότι για να επιμένει η κυβέρνηση σε ένα θέμα ασφάλειας δεν το κάνει γιατί ο Μηταράκης αποφάσισε ότι δεν θέλει να δημοφιλής στον Έβρο. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι η ενίσχυση των δομών στα σημεία πρώτης υποδοχής λειτουργεί αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινητές, δημιουργεί ασφάλεια στα σύνορα και δημιουργεί τη δυνατότητα να γίνουν και οι απελάσεις αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», πρόσθεσε.

«Το θέμα είναι να μην βλέπουμε τα προβλήματα και τις λύσεις μετά τη ζημιά και για αυτο εδώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι προβλέπει την ανάγκη στήριξης με δομές ασφαλείας ενώ δεν έχουμε πρόβλημα σήμερα. Εγώ αυτό το λεω σαν υπεύθυνη πολιτική ότι ερχόμαστε σήμερα να προστατεύσουμε πριν χρειαστεί», κατέληξε.

ΠΗΓΗ www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η πρώτη θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος που ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων του ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης με τα Σώματα Ασφαλείας
Επόμενο άρθροΘερμαινόμενες αίθουσες στην Αλεξανδρούπολη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών