Στη λήψη περαιτέρω μέτρων ασφάλειας στις δομές φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, ώστε να μη διαταράσσεται η κοινωνία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο «Κανάλι Ένα 90,4» και στην εκπομπή Πειραιάς 24. Διευκρίνισε δε, πως οι κλειστές δομές, συλλήβδην, αποτελούν για το κυβερνών κόμμα «ιδεολογική επιλογή».

Η κακοκαιρία «Ελπίς»

Εισαγωγικά όμως, ο υπουργός στάθηκε στη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, λέγοντας πως η χθεσινή ημέρα δεν εξελίχθηκε όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί, ενώ για το μεγάλο θέμα της Αττικής οδού τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει η τεχνογνωσία από πλευράς της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα. «Είναι μια πραγματικότητα που δεν έχουμε ξαναδεί. Υπήρχε μια κινητοποίηση από την Περιφέρεια και τους αρμόδιους. Έκλεισαν τα σχολεία. Δεν υπήρχε, τελικά, σωστή εκτίμηση της έντασης της κακοκαιρίας και γι’ αυτό δεν κλείσαμε νωρίτερα τον δημόσιο τομέα», εξήγησε για το θέμα ο υπουργός.

Ερωτηθείς δε, για το αν παρατηρούνται προβλήματα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (ανά την Ελλάδα) από τα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν καταγράφονται δυσλειτουργίες. Σε αυτό, όπως είπε, βοηθά και η κατά τόπους βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Αύξηση των ροών στην Ευρώπη

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον υπουργό βρέθηκε κυρίως το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και –ακολούθως- το κατά πόσο αυτό μεταφράζεται σε επιβάρυνση της Ελλάδας, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις που εγείρει η δημιουργία δομών σε Χίο και Ορεστιάδα.

Για το πρώτο ζήτημα, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των ροών προς την Ευρώπη εφέτος, κάτι όμως που δεν αγγίζει την Ελλάδα σε ανησυχητικό βαθμό. Δίνοντας ένα σχετικό στοιχείο, ο υπουργός σημείωσε πως μόνο το 4% όσων επιχειρούν να περάσουν στη Γηραιά ήπειρο το κάνει μέσω των ελληνικών συνόρων. «Η χώρα μας, από το 2020, έχει πάψει να είναι βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του υπουργείου Μετανάστευσης.

Όσον δε αφορά τα βίαια επεισόδια των προηγούμενων ημερών στη Χίο και στην Ορεστιάδα, τα οποία βέβαια έγιναν επ’ αφορμή των αντιδράσεων μερίδας κατοίκων στις νέες δομές, ο Νότης Μηταράκης κατέθεσε την άποψή του, επισημαίνοντας πως δεν αποτελούν δομές μόνιμης εγκατάστασης των μεταναστών. Τόνισε μάλιστα, πως η δομή στα βόρεια σύνορα δεν επηρέασε καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την τοπική κοινωνία. Αντίθετα, όπως είπε, ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στο παρελθόν, που προκλήθηκε από την ένταση με την Τουρκία, δημιούργησε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, με μετανάστες να κοιμούνται ελεύθεροι στη Χίο, σε πρόχειρες σκηνές. Ιδιαίτερα, όμως, για τον κόσμο του εν λόγω νησιού, ο υπουργός, ισχυρίστηκε πως στην πλειοψηφία του θέλει να «ξεμπερδέψει» με το μεταναστευτικό, ενώ τα όποια προβλήματα προέρχονται από ομάδες που για δικούς τους σκοπούς και λόγους ασκούν κάποιου είδους αντιπολίτευση.

ΠΗΓΗ www.politischios.gr

Προηγούμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης: Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), Τεχνικό πρόγραμμα-Επιχειρησιακό σχέδιο. Δήμος Αλεξ/πολης 2022-2050
Επόμενο άρθροΚΚΕ: Να μην μετατραπεί η Αλεξανδρούπολη σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών