Συνέντευξη με κύριο θέμα το μεταναστευτικό παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου, ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στα επεισόδια που είχαν γίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Εβρου, το 2019 ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της Ε.Ε. στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα».

Aναφερόμενος σε παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους New York Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μια μεγάλη πόρτα». Και εξήγησε: «Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μια γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια – διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή στους πρόσφυγες που περνούν από την Ελλάδα ή έχουν εξασφαλίσει άσυλο σε αυτήν, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

«Αν κάποιος πάρει άσυλο στην Ελλάδα, θέλω αυτός ο άνθρωπος να παραμείνει στην Ελλάδα. Και αν θέλετε να χτίσετε τη ζωή σας στην Ελλάδα, θα σας καλωσορίσουμε – όπως κάνουμε ήδη. Μπορούμε να προσφέρουμε τις ίδιες παροχές με τη Γερμανία; Οχι. Δεν είμαστε τόσο πλούσιοι όσο η Γερμανία. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες παροχές στους πρόσφυγες στην Ελλάδα από αυτές που δίνω στους Ελληνες πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό σε όλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ζήτησε να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες για την απόδοση ασύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη: «Κάποια στιγμή πρέπει να έχουμε τους ίδιους κανόνες για την απόδοση ασύλου σε όλη στην Ευρώπη, έτσι ώστε η λεγόμενη “αγορά ασύλου” (σ.σ.: asylum shopping) -ίσως δεν είναι δόκιμος όρος αλλά ξέρουμε όλοι σε τι αναφέρομαι- να γίνει λιγότερο δημοφιλής».

Για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν κάνουμε pushbacks. Ομως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ώρα, έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό και να το εξηγήσω στους αναγνώστες σας: όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πνιγούν».

Τέλος, απαντώντας σε καταγγελίες ΜΚΟ ότι το ελληνικό Λιμενικό ληστεύει πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει υπόψη του τις καταγγελίες αυτές και ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για κανένα τέτοιο περιστατικό.

Προηγούμενο άρθροΤάκης Θεοδωρικάκος: «Είμαι περήφανος που η επέκταση του φράχτη στον Έβρο φέρει την υπογραφή μου»
Επόμενο άρθροΕκτροχιάστηκε ο προϋπολογισμός της περιφερειακής οδού – Άλλα 2 εκατομμύρια θέλει η ΤΕΚΑΛ