«Στη Θράκη υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες, τους οποίους δεν διαχωρίζουμε σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στη Θράκη έχουν τα ίδια δικαιώματα, χρειάζονται την ίδια στήριξη από την Πολιτεία» ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη.

Επισήμανε ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης της θρησκευτικής μειονότητας από την Άγκυρα υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και προσπαθεί να εγκλωβίσει τη μουσουλμανική μειονότητα σε αντιλήψεις που εμποδίζουν την πρόοδο και την ευημερία.

Τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να απαλλάξει τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες από την επιρροή κύκλων που θέλουν την ένταση και υπονομεύουν τη δική τους εξέλιξη και πρόοδο, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την Παιδεία.

Πρότεινε τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στα μειονοτικά σχολεία, για όλα τα παιδιά.

Αναφέρθηκε σε νέα προγράμματα σπουδών, με διαρκή κατάρτιση των διδασκόντων σε αυτά, με τη διασύνδεση των μειονοτικών σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα.

Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , μέσα από συνεργασίες με το εξωτερικό και ειδικά κίνητρα για ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και της διασύνδεσης του με την τοπική οικονομία.

Πρότεινε ειδικά φορολογικά κίνητρα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως η θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι όλες οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν στη Θράκη τα προηγούμενα χρόνια και είχαν θετικό πρόσημο για τους κατοίκους, είχαν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Γιώργο Γεννηματά να εντάξει τα δάνεια των επιχειρήσεων της Θράκης υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, για να διασωθεί η επιχειρηματικότητα της περιοχής, όπως και την ποσόστωση για την είσοδο μουσουλμάνων μαθητών στα ΑΕΙ, μια κίνηση που άνοιξε το δρόμο ώστε τα παιδιά της μειονότητας να ξεπεράσουν το γλωσσικό φράγμα και να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: ‘’Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψε σε πλειοψηφικό και κοινωνικό ρεύμα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάντα μια ευρεία πατριωτική ανάγνωση. Για το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, για τα εθνικά θέματα, για την περιφερειακή πολιτική σε κρίσιμες εθνικά και γεωγραφικά περιοχές όπως είναι η Θράκη και το Αιγαίο.

Και η ανάγκη μιας νέας πατριωτικής ανάγνωσης της πραγματικότητας είναι ισχυρή σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.’’

ΠΗΓΗ gnomip.gr

Προηγούμενο άρθροΘράκη: Ο Κατρούγκαλος κατηγορεί τη ΝΔ για υπαναχώρηση στο θέμα των μουφτήδων
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Έφυγε από τη ζωή η Άννα Φυλλαρίδου εκδότρια του Thea MAGAZINE