Μιχαηλίδης-Μυτιληνός: Αναγκαία η μείωση των αντικειμενικών αξιών στον Δήμο Αλεξ/πολης. Λήγει η δίμηνη προθεσμία του Υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 51, οι Δήμοι έχουν χρονικό περιθώριο από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι τυχόν αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Αρκεί οι Δημοτικές Αρχές να μην αδιαφορήσουν, αλλά να πράξουν το καθήκον τους προς τους δημότες τους που αδικήθηκαν από υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε παράλογη αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Η επανάληψη της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες φορολογουμένους που κατοικούν στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, το αποτέλεσμα του επανακαθορισμού θα είναι να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και τις κληρονομιές ακινήτων, καθώς και πλήθος άλλων φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων, για τους φορολογουμένους των συγκεκριμένων περιοχών. Επιπλέον πολλοί πολίτες έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης προέχει ο εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών μια υπάρχουν σημαντικές αδικίες ιδιαίτερα στους οικισμούς, αλλά όπως διαπιστώθηκε και στο νομοσχέδιο από την στιγμή που δεν εκφράστηκε μέχρι σήμερα η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, είναι μια τελευταία ευκαιρία για οριζόντιες μειώσεις. Για τα στοιχεία της αιτιολογημένη έκθεσης που οφείλει να καταθέσει ο Δήμος, μεταξύ άλλων θα μπορούσε να γίνει και μια απογραφή των κλειστών καταστημάτων για τον ορθό προσδιορισμό της εμπορικότητας των ακινήτων ακόμη και σε κεντρικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι μείωση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, πέραν από τις οικονομικές ελαφρύνσεις θα επιφέρουν και σημαντική προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή μας.

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Ευάγγελος Μυτιληνός

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Προηγούμενο άρθροΛάζαρος Καμπουρίδης: “Πολύ χλιαρή η στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας… Αργά θα καταλάβουν το λάθος, να την αφήσουν ανεξέλεγκτη…”
Επόμενο άρθρο1ο Πανθρακικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης Αυτοάμυνας Γυναικών